Όσο κάποιοι περιμένουν ένα θαύμα να τονώσει την ελληνική οικονομία, υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που κάνουν θαύματα.
Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς το γεγονός ότι η ελληνική μπίρα Fix προχώρησε σε συμφωνία εξαγωγών στην μακρινή Κίνα; Μια συμφωνία που από ο τι πληροφορούμαστε προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Με την κινεζική αντιπροσωπεία να βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα, να επισκέπτεται το ζυθοποιείο της Fix και να οριστικοποιεί το πλάνο διείσδυσης της ιστορικότερης ελληνικής μάρκας στην αχανή αγορά της Κίνας.
Την ώρα λοιπόν που έννοιες όπως «εξωστρέφεια» και «ελληνική επιχειρηματικότητα» ακούγονται κινέζικα για κάποιους στην Ελλάδα, μια ομάδα επιχειρηματιών αποδεικνύει πως το όραμα της ανάπτυξης είναι εφικτό, αρκεί να έχει την κατάλληλη μαγιά: σοβαρότητα, διορατικότητα και αγάπη για το αντικείμενο.
Το βάρος τώρα πέφτει στους Κινέζους που θα πρέπει να μάθουν πώς να λένε «Φιξ» και «ελληνική» στη γλώσσα τους.
Έννοιες που για εμάς, εδώ και 150 χρόνια είναι ταυτισμένες.
Αλλά ας δούμε ποια είναι η ιστορία της πρώτης μπύρας στην Ελλάδα.
το πρώτο εργοστάσιο της μπύρας Fix |
Η Ζυθοποιία Φιξ ιδρύθηκε το 1864 από τον Βαυαρικής καταγωγής Γιοχαν Καρλ Φουξ (Johann Karl Fuchs - Οικογένεια Φιξ) στην Αθήνα, του οποίου ο πατέρας περίπου 30 χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει να ασχολείται στην Ελλάδα με τη ζυθοποιία, και ήταν η πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας της Ελλάδας. Ως προμηθευτής της βασιλικής αυλής στην Ελλάδα μπόρεσε η επιχείρηση επί περίπου 100 χρόνια να διατηρήσει μια μονοπωλιακή θέση στην αγορά. Μετά την πτώχευση της εταιρίας το 1983 και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης της εμπορικής της ονομασίας η μπίρα Φιξ επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες και παράγεται πάλι από το 2009 σε ίδιο ζυθοποιείο.
Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893 και το 1900 η μπίρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου. Η ποιότητα τις μπίρας της ήταν τόσο καλή και σταθερή που επισκίασε τους ανταγωνιστές και στον εικοστό αιώνα ήταν πλέον η μοναδική μεγάλη στην Ελλάδα.
Μετά από επενδύσεις ξένων ανταγωνιστών στην Ελλάδα και τον γάμο της χήρας Ιωάννου Φιξ με τον Γαρουφαλιά η εταιρία έπεσε σε κρίση και χρεοκόπησε το 1983. Το όνομα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το πώλησε στην εταιρία Κουρτάκη.
Γιοχαν Καρλ Φουξ |
Σήμερα είναι στην ιδιοκτησία της "Ολυμπιακής Ζυθοποιίας" που σε νέες εγκαταστάσεις στην Εύβοια παράγει και εμφιαλώνει την νέα Φιξ. Καλή επιτυχία!
agroepidotiseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου