Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ένοχο το λίπος για τη μειωμένη νεφρική λειτουργία

Επικίνδυνη και για τη λειτουργία των νεφρών αποδείχθηκε ότι είναι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας.


Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν μεγάλη ποσότητα λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, ανεξάρτητα από το αν είναι παχύσαρκοι ή όχι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από νεφρική ανεπάρκεια.
Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερα από 300 άτομα, ορισμένα από τα οποία ήταν υπέρβαρα ενώ κάποια άλλα είχαν φυσιολογικό βάρος και ανακάλυψαν ότι εκείνα που είχαν μεγαλύτερη αναλογία μέσης – περιφέρειας παρουσίαζαν μειωμένη νεφρική λειτουργία!
Μάλιστα, αυτό δεν συνέβαινε μόνο στους υπέρβαρους, αλλά και στα άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος, ωστόσο για τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. «Η έρευνά έδειξε ότι τα άτομα που έχουν σωματότυπο στο λεγόμενο 'σχήμα μήλου' παρουσιάζουν αυξημένη πίεση του αίματος στους νεφρούς, ακόμη και όταν είναι απολύτως υγιή και έχουν φυσιολογική πίεση», είπε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, Arjan Kwakernaak.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άτομα αυτά μπορούν να ωφεληθούν αν εισάγουν στη ζωή τους συνήθειες που μειώνουν την πίεση στους νεφρούς, όπως η ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού και ειδικές θεραπείες, τις οποίες μπορεί να συστήσει μόνο κάποιος εξειδικευμένος γιατρός.
Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου