Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Οι πιο περίεργες προκαταλήψεις στον κόσμο

Αν δείτε έφηβους να παρακάμπτουν καλύμματα φρεατίων στη Σουηδία ή Ισπανούς να κάνουν ευχές πετώντας ρόγες από σταφύλι στο στόμα τους, μην απορήσετε…

Κάθε πολιτισμός έχει τις ιδιορρυθμίες του και τα έθιμα και οι παραδόσεις του εξακολουθούν να «περνούν» μέσω των γενεών. Ακόμη και αν δεν πιστεύουμε σε αυτές τις προκαταλήψεις, έχει ενδιαφέρον να τις παρακολουθήσουμε, αφού έτσι αποκτά νόημα η συμπεριφορά ανθρώπων που αλλιώς μπορεί να μοιάζει περίεργη.

Αν παρατηρήσετε έφηβους να παρακάμπτουν καλύμματα φρεατίων στη Σουηδία ή Ισπανούς να κάνουν ευχές πετώντας ρόγες από σταφύλι στο στόμα τους, μη σας φανεί περίεργο. Όλα έχουν μια εξήγηση.

Ας δούμε λοιπόν 10 από τις πιο περίεργες προκαταλήψεις-συνήθειες ανά τον κόσμο, όπως τις κατέγραψε το Travel and Leisure.

Ερωτικά γράμματα στην Ιουλιέτα, Ιταλία

Η αυλή στη Βερόνα όπου υποτίθεται ότι κατοικούσε η Ιουλιέτα Καπουλέτου έχει γίνει μνημείο της αληθινής αγάπης. Οι επισκέπτες πιάνουν το δεξί στήθος του αγάλματος της Ιουλιέτας για καλή τύχη στην αγάπη. Είναι επίσης δημοφιλές να γράφουν γράμματα και να τα κολλάνε στους τοίχους με τσίχλα. Και αυτό συνηθίζεται τόσο, που το 2012 λόγω ανησυχιών για αλλοίωση του ιστορικού κέντρου της πόλης, επιβλήθηκε πρόστιμο και ένα ερωτικό γράμμα μπορεί πλέον να σας κοστίσει αρκετά ακριβά.

Προσοχή στα λουλούδια, Ρωσία

Ο ρωσικός πολιτισμός είναι γεμάτος με δεισιδαιμονίες, οπότε θα ήταν καλό να ενημερωθείτε γι’ αυτές αν σκεφτείτε ποτέ να ταξιδέψετε εκεί. Το σφύριγμα μέσα στα σπίτια απαγορεύεται, γιατί θεωρείται ότι φέρνει κακοτυχία και είναι αγένεια. Επίσης όταν δίνετε λουλούδια σε κάποιον, βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός είναι μονός και σίγουρα μην πάρετε μια ντουζίνα τριαντάφυλλα, γιατί οι ζυγοί αριθμοί λουλουδιών τιμούν τους νεκρούς. Τέλος, τα κίτρινα λουλούδια συμβολίζουν την κακοτυχία και θεωρούνται κατάρα σε μια σχέση.

Το κλάμα μωρών στον Ναό Sensoji, Τόκυο

Το ιερό θυμίαμα από τον παλαιότερο ναό του Τόκυο, πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές δυνάμεις. Όσοι πονούν, παίρνουν λίγο από αυτό, για να το τρίψουν στις περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα. Ο ιαπωνικός ναός επίσης φιλοξενεί μια ετήσια εκδήλωση για τους προληπτικούς, που ονομάζεται Naki Sumo και διοργανώνεται εδώ και αιώνες, κάτι σαν προσευχή για την υγεία των μωρών. Δύο αντίπαλοι παλαιστές σούμο μπαίνουν στο ρινγκ κρατώντας μωρά που γεννήθηκαν το προηγούμενο έτος και προσπαθούν να κάνουν το μωρό του αντιπάλου να κλάψει.

Το τρίψιμο της πέτρας Intihuatana, Περού

Στο Machu Picchu, ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία του κόσμου, η πέτρα Intihuatana είναι ευθυγραμμισμένη με την αστρονομία και τα σχέδια του ήλιου. Οι σαμανικοί θρύλοι λένε ότι ορισμένα «φωτισμένα» άτομα μπορούν να δουν τον κόσμο των πνευμάτων όταν τρίβουν το μέτωπό τους στην πέτρα.

Σταφύλια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Ισπανία

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα σταφύλια θεωρούνται καλή τύχη σε μια χώρα που παράγει μερικές από τις καλύτερες σοδειές παγκοσμίως. Οι άνθρωποι συχνά κάνουν μια ευχή καθώς τα τρώνε και τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, είναι ευρέως διαδεδομένο να τρώνε 12 ρόγες, για καλή τύχη κάθε μήνα τον επόμενο χρόνο. Ορισμένοι Ισπανοί εκτινάσσουν έναν κάδο νερού έξω από το παράθυρο, για να συμβολίσουν την κάθαρση στην αρχή του νέου έτους.

Λουκέτα της Αγάπης, σε γέφυρες ανά τον κόσμο

Για να δείξουν την αφοσίωσή τους, τα ζευγάρια κλειδώνουν μια αλυσίδα στο Ponte Milvio της Ρώμης, μια συμπεριφορά που έγινε τόσο ενοχλητική, ώστε στα τέλη του 2012, ο δήμαρχος επέβαλε πρόστιμο. Στην Taichung της Ταϊβάν, οι εραστές αλυσοδένουν λουκέτα σε μια συγκεκριμένη γέφυρα που διασχίζεται από γραμμές τρένου, ένα μέρος που προοριζόταν για κατεδάφιση αλλά οι ντόπιοι συσπειρώθηκαν ώστε να το διατηρήσουν. Στη Σερβία τα κορίτσια κλειδώνουν λουκέτα στο Most Ljubavi (Γέφυρα της Αγάπης) για να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους, μια πρακτική εμπνευσμένη από μια ιστορία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι Ρώσοι νεόνυμφοι επιλέγουν να στολίζουν με κλειδαριές, τα σιδερένια δέντρα που βρίσκονται κατά μήκος της γέφυρας Luzhkov της Μόσχας, κάτι που εμφανίζεται και στη γέφυρα της Κολωνίας.

Προσοχή στα καλύμματα φρεατίων, Σουηδία

Μερικά καλύμματα φρεατίων στη Σουηδία, φέρουν το γράμμα Κ που σημαίνει «kallvatten», δηλαδή καθαρό νερό, αλλά επίσης σχετίζεται με το «kärlek», που σημαίνει αγάπη. Τα υπόλοιπα καλύμματα φέρουν το γράμμα Α για το «avloppsvatten», το οποίο σημαίνει λύματα αλλά ερμηνεύεται και ως «avburten», δηλαδή κακή τύχη στην αγάπη. Μπορείτε λοιπόν να μαντέψετε ποια καλύμματα αποφεύγουν οι Σουηδοί και ποια όχι. Λέγεται ότι αν κάποιος πατήσει στο Α, μπορεί να αντιστρέψει την κακοτυχία με τρία χτυπήματα στην πλάτη.

Ραντεβού με το… 8, Κίνα

Αν ποτέ μείνετε σε κάποιο ξενοδοχείο στην Κίνα ή την Ιαπωνία, το πιθανότερο είναι να διαπιστώσετε ότι λείπει ο… τέταρτος όροφος. Το τέσσερα θεωρείται κακοτυχία και σχετίζεται με το θάνατο και η λέξη για το νούμερο αυτό έχει ήχο παρόμοιο με τη λέξη για το θάνατο και στις δύο γλώσσες. Δικαιολογημένα λοιπόν, το τέσσερα λείπει τόσο στους ορόφους ξενοδοχείων, όσο και στην αρίθμηση δωματίων. Από την άλλη, ο αριθμός οκτώ είναι συνώνυμο της καλοτυχίας. Το 888 θεωρείται μάλιστα τζακ ποτ, σε σημείο που σημαντικά γεγονότα της ζωής, όπως οι γάμοι, ορίζονται σε ημερομηνίες που περιέχουν το οκτώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ξεκίνησαν στις 8 π.μ. στις 8/8/2008.

Κρατήστε τα σχέδιά σας για τον εαυτό σας, Σενεγάλη

Οι δεισιδαιμονίες στη Σενεγάλη αλλά και σε πολλά μέρη της Αφρικής γενικότερα, σχετίζονται με την πίστη στην ύπαρξη του κακού ή των ματιών του διαβόλου. Σύμφωνα με αυτή την πίστη, κανείς δε γνωρίζει ποιος κατέχει τη σατανική όραση, αλλά ακόμη και τα καλύτερά σας σχέδια κινδυνεύουν να καταστραφούν αν ένα τέτοιο άτομο λάβει γνώση γι’ αυτά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οι οικογένειες που ετοιμάζουν διακοπές, αποφεύγουν να μιλάνε για τα μελλοντικά τους ταξίδια.

Τιμώντας τους νεκρούς, Μεξικό

Την ημέρα των νεκρών (Dia de los Muertos) στο Μεξικό, χρησιμοποιούνται σκελετοί για τη διακόσμηση των χώρων. Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι, τιμούν τους νεκρούς συναρμολογώντας περίτεχνους βωμούς με τα αγαπημένα τρόφιμα του θανόντος, γιατί αν τα πνεύματα δεν έχουν καλή μεταχείριση θα επιδιώξουν εκδίκηση. Οι τουρίστες μπορούν να δουν εκτιθέμενους βωμούς σε εστιατόρια και επιχειρήσεις και να συμμετάσχουν στους εορτασμούς στους δρόμους των πόλεων.
a-pistefto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου