Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Το “Σοκ” από την Google και η άνευ όρων παράδοση!!!

Διαβάζοντας τους “πρωινούς” τίτλους διαπίστωσα την πολύ μεγάλη αναταραχή που έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις της Google. Οι δηλώσεις της εταιρείας ανέφεραν με λίγα λόγια ότι οι χρήστες της υπηρεσίας Gmail δεν θα πρέπει να έχουν “καμία νόμιμη προσδοκία την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.” 



Βέβαια το παράξενο πού συνάντησα διαβάζοντας από άλλα blogs ήταν το γεγονός ότι ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις με των δράσεων της NSA και την εποπτεία του κράτους, η δήλωση της Google προκάλεσε έκπληξη, οργή και απέχθεια… Μα καλά μήπως έπεσα από άλλο πλανήτη; Μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν προστατευόμενη ιδιωτική ζωή στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες;

 Θυμηθείτε ότι όλοι συμφωνήσατε στο TOS του Gmail, την στιγμή που πραγματοποιούσατε την εγγραφή σας και βέβαια ισως δεν ζούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά το διαδίκτυο εκμηδενίζει τις αποστάσεις και το αυτί ή το μάτι του Big Brother είναι δίπλα μας.

 Δήλωση της Google έχει ως εξής:

 Θα πρέπει να καταλάβετε πως οποιαδήποτε ηλεκτρονική επικοινωνία βρίσκεται υπό παρακολούθηση Ακριβώς όπως ο αποστολέας μιας επιστολής προς έναν συνάδελφο από τη δουλειά δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι ο βοηθός του παραλήπτη ανοίγει την επιστολή, έτσι και αυτοί που χρησιμοποιούν web-based email σήμερα, δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται, αν τα e-mails τους, υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον πάροχο της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της παράδοσης . Και ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από την ώρα που έγινε η δήλωση μέχρι και σήμερα το πρωί που διάβασα τους τίτλους δεν σταματούν να προβάλουν με σχεδόν υστερικό τρόπο το πόσο πολύ μας έχει εξαπατήσει η Google, πολλοί από εμάς το γνωρίζαμε. Ειδικά αυτοί που ασχολούνται περισσότερο με την τεχνολογία. Την περασμένη εβδομάδα, ο ιδρυτής της κρυπτογραφημένης email υπηρεσίας Lavabit, Ladar Levison, επέλεξε να κλείσει την εταιρεία του για να μην αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες των χρηστών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. “Θα πρέπει να καταλάβετε πως οποιαδήποτε ηλεκτρονική επικοινωνία βρίσκεται υπό παρακολούθηση“, δήλωσε ο Levison σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

 Ο κ. Phil Zimmerman, δημιουργός του λογισμικού κρυπτογράφησης e-mail Pretty Good Privacy (PGP) δήλωσε στο GigaOm σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ότι το θέμα πάει πολύ πια πέρα ​​από την επιτήρηση και έθεσε το ερώτημα κατά πόσον ή όχι οι χρήστες μπορούν να αναμένουν να έχουν δικαιώματα ιδιωτικής ζωής με την άνοδο των εταιρειών που συλλέγουν “big data”, όπως ακριβώς το κάνει η Google. Τα δεδομένα έχουν διαβρωτική επιρροή. Όποιος τα έχει αυτός είναι που κρατάει την εξουσία στα χέρια του, άσχετα αν είναι κυβερνήσεις, ή εταιρείες. Η επανάσταση των PC στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980 και στις αρχές του Internet (στη δεκαετίας του 1990) φαίνεται ότι η εξουσία είναι στα χέρια του καθενός από εμάς. Τώρα με τα big data, υπάρχει μια μετατόπιση της εξουσίας προς άλλη κατεύθυνση και φυσικά η εξουσία συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια. Ο Jared Newman του PC World υποστηρίζει, οι νόμοι πια μένουν παραμερίζουν. “Συμφωνούμε και παραδίδουμε την προσδοκία για μια νόμιμη ιδιωτική ζωή, όταν αφήνουμε την κυβέρνηση να διευρύνει τις εξουσίες επιτήρησης. Η Google μας θυμίζει ακριβώς αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε ήδη. “

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου