Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Βουλγαρία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο πλημμυρών


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012, 14:36
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι αρχές της Βουλγαρίας την άνοδο της στάθμης των ποταμών της χώρας, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, μετέδωσε  το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας, Ιορντάν Σάμπεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές είναι σε εγρήγορση και παρακολουθούν στενά τα διασυνοριακά ποτάμια Τούντζας και Έβρος.


Η στάθμη του Τούντζα στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία απέχει μόλις 38 εκατοστά από το επικίνδυνο σημείο της πλημμύρας στην πόλη Έλχοβο, σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής.


Ο κ. Σάμπεφ εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι τα δύο διασυνοριακά ποτάμια δεν πρόκειται να προκαλέσουν πλημμύρες μεγάλης έκτασης ούτε στη Βουλγαρία, ούτε στις γειτονικές χώρες, επειδή οι βροχές έχουν σταματήσει και η στάθμη των νερών πέφτει σταδιακά (τουλάχιστον τα τελευταία δύο 24ωρα).


Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υδρολογική υπηρεσία στην περιοχή του Γιάμπολ, τον φετινό Μάιο η ποσότητα του νερού από τις βροχοπτώσεις έχει ξεπεράσει δυόμισι φορές τα κατά μέσον όρο δεδομένα για τον μήνα αυτό.


Μάλιστα, εκτιμάται πως η άνοδος της στάθμης των ποταμών στην περιοχή αναμένεται να αποκορυφωθεί σήμερα.


Την ίδια ώρα, αστραπιαία υπήρξε η ανταπόκριση του βουλγαρικού κοινοβουλίου στην έκκληση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ να δοθεί «πράσινο φως» για την επίσπευση της ανάθεσης των έργων διερεύνησης, ανάλυσης και επισκευής των γεφυρών στη χώρα, μερικές από τις οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση τόσο εξαιτίας του πρόσφατου ισχυρού σεισμού όσο και των έντονων βροχοπτώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των υδάτων.


Παρ’ όλες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τελικά όλα τα κόμματα ενέκριναν την απόφαση, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλάβει με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα αναγκαία επείγοντα μέτρα για την επισκευή των γεφυρών και των υπολοίπων σημαντικών εγκαταστάσεων του οδικού δικτύου.


Ταυτόχρονα, η βουλή υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα μόνιμης επιτήρησης και συντήρησης του οδικού δικτύου, τόσο με δαπάνες του προϋπολογισμού, 


πηγη... zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου