Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Βρετανικός Τύπος: Καμία αλλαγή στους στόχους του μνημονίου

Οι πιστωτές της Ελλάδας λένε ότι θα εξέταζαν μόνο μικρές εκπτώσεις στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας μετά τις εκλογές της Κυριακής, γράφει η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.


Το μήνυμα αυτό, σχολιάζει η εφημερίδα, αποσκοπεί στη διάλυση των όποιων ψευδαισθήσεων υπάρχουν μεταξύ των ψηφοφόρων ενώ πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Οι ίδιες πηγές, που δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι η πλευρά των πιστωτών θα ήταν πρόθυμη να συζητήσει με μια νέα ελληνική κυβέρνηση το πώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης. Αλλά οι στόχοι αυτοί δε θα τροποποιούνταν ούτε θα παρατείνονταν χρονικά, ενώ αποκλείεται και η προσφορά πρόσθετης χρηματοδότησης από την ΕΕ ή το ΔΝΤ για να καλυφθούν υστερήσεις της ελληνικής πλευράς, τονίζει το δημοσίευμα. «Το περιθώριο διαπραγμάτευσης εντοπίζεται στη σφαίρα της νανοτεχνολογίας», δηλώνει χαρακτηριστικά στους Financial Times Ευρωπαίος διπλωμάτης.


Ο επικεφαλής προβλέψεων και οικονομικής πολιτικής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Φέρντιναντ Φίχτνερ δηλώνει ότι η τρόικα δεν μπορεί να αποδεχθεί πλήρη αλλαγή των όρων προηγούμενων συμφωνιών. Η μη τήρηση των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, προσθέτει χαρακτηριστικά.


Από την άλλη πλευρά, αναλυτής του Eurasia Group εκτιμά ότι αλλαγές στο μνημόνιο θα πρέπει να εξεταστούν διότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από τους στόχους. Ο Μουγτάμπα Ραχμάν εξηγεί ότι η οι διεθνείς πιστωτές θα συνεχίσουν τη σκληρή στάση τους δημοσίως, ενώ κατ’ ιδίαν θα περνούν μηνύματα διαλλακτικότητας. «Δε θέλουν να νομιμοποιήσουν τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διάσωση είναι εσφαλμένη ή ότι μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση», προσθέτει ο αναλυτής.


Η εφημερίδα σχολιάζει ότι όσο πλησιάζει η Κυριακή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο μεγαλύτερος φόβος στις Βρυξέλλες, ενώ εξίσου μεγάλη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης για δεύτερη φορά.


skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου