Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Πολιτική Μοιραστείτε inShare0 Αποστολή άρθρου Επικοινωνία με συντάκτηΕκτύπωσηΑγαπημένα Σχόλια Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ας σταματήσει η κινδυνολογία

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα διακόψει την χρηματοδότηση της Ελλάδας και πως η χώρα μας δεν πρόκειται να αποπεμφθεί από την ευρωζώνη εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.


«Δεν έχουμε αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα ακολουθήσουν αυτήν την τακτική εκβιασμού που ακούγεται από ορισμένες πλευρές και θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, όχι μονάχα για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», προσέθεσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή η κινδυνολογία όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Θα ήταν ένα ακατανόητο, ιστορικό λάθος [...] εάν η Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι μία Ευρώπη δίχως την Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει, [...] μία Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα θα ήταν πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά μία ανάπηρη Ένωση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν η πρόβλεψή του περί παραμονής της Αθήνας στη νομισματική ένωση πηγάζει από επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως η άποψή του «βασίζεται στις αναλύσεις των πλέον αξιόπιστων Ευρωπαίων και διεθνών οικονομολόγων, αναλύσεις θετικών και αρνητικών του κάθε σεναρίου, [...] η πεποίθησή μας δεν βασίζεται σε δημόσιες σχέσεις ή σε κάποιες επιβεβαιώσεις από πολιτικούς».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο ζήτημα της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως η χώρα μας έχει «άδεια ταμεία, χρεοκοπημένα συνταξιοδοτικά ταμεία και ένα τραπεζικό σύστημα που κρέμεται από μία κλωστή», τονίζοντας ότι «το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να επαναφέρουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα της συνεχιζόμενης εκροής τραπεζικών καταθέσεων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι προκειμένου να σταματήσει αυτή η «αιμορραγία» είναι απαραίτητη η συνεργασία «όλων των πολιτικών παρατάξεων που εργάζονται ώστε να σταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία».

Παρά ταύτα, αβέβαιη παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να παραδέχεται ότι συμπονά μεν τους απλούς έλληνες πολίτες, αλλά να επιμένει πως «εάν η χώρα θέλει να γίνει ανταγωνιστική ξανά, ο ελάχιστος μισθός πρέπει να συρρικνωθεί.

»Οι κρίσεις είναι σπάνια δίκαιες», κατέληξε λακωνικά ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Stern.

skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου