Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σκόπια: αυτοί μάς προκαλούν, εμείς τους δίνουμε λεφτά…

 Σκόπια: αυτοί μάς προκαλούν, εμείς τους δίνουμε λεφτά…Του Ευκλείδη Καραγιαννίδη


Μας προκαλούν, μας κατηγορούν, μας λοιδορούν, σφετερίζονται την ιστορία μας, αξιώνουν και απειλούν…  Ωστόσο καλοδέχονται τα ελληνικά κεφάλαια, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών πού έχουν επενδύσει στα Σκόπια, με επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες δημιούργησαν, μέχρι στιγμής, άνω των 20.000 θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα:

Το σύνολο των άµεσων ξένων επενδύσεων στην ΠΓ∆Μ (εκτιµωµένων σε προσθετική βάση ανά έτος, αρχής γενοµένης από το 1997 και έως το 2010, και συµπεριλαµβανοµένων τόσο του µετοχικού κεφαλαίου όσο και των επανεπενδυµένων κερδών) σύµφωνα µε τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓ∆Μ ανέρχεται σε περίπου €3,351 δισ. µε σημαντικότερες επενδύτριες χώρες τις: Ολλανδία (€554,43 εκατ. και ποσοστό 16,55% επί του συνόλου), Ελλάδα (€431,55 εκατ. και ποσοστό 12,88%), Σλοβενία (€415,73 εκατ. και ποσοστό 12,41%), Αυστρία (€371,88 εκατ. και ποσοστό 11,10%), Ουγγαρία (€346,77 εκατ. και ποσοστό 10,35%) κ.ά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, τα οποία συγκέντρωσε από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια, μόνο οι 40 εξ αυτών έχουν επενδύσει στη χώρα αρχικά κεφάλαια ανω των 550 εκατ. ευρω, μη συμπεριλαμβανομένων των επαναεπενδεδυμένων κερδών. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη τα επαναεπενδεδυμένα κέρδη αυτών, καθώς και τις επενδύσεις των λοιπών, άνω των 200 ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και τις μεταβιβάσεις ελληνικών κεφαλαίων μέσω άλλων χωρών (π.χ Ολλανδία, Κύπρος, Λουξεμβούργο) η Ελλάδα στην πραγματικότητα κατέχει την πρώτη θέση στη χώρα με συνολικό ύψος επενδύσεων 1 περίπου δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το Γραφειο ΟΕΥ:

Παρά το δυσµενές διµερές πολιτικό κλίµα και τις εγγενείς δυσχέρειες που συνεπάγεται για τον ξένο επενδυτή η πραγµατικότητα της χώρας, υπάρχει ακόµα και σήµερα ενδιαφέρον από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στη χώρα ήνα επαυξήσουν το κεφάλαιό τους. Εξ άλλου, η οικονοµική κρίση στη χώρα µας οδηγεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στην αναζήτηση διεξόδων και, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουν τις δυνατότητες δραστηριοποίησής τους στην ΠΓ∆Μ.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα η αλυσίδα Αφοί Βερόπουλοι µε ύψος επένδυσης επιπλέον 38 εκατ. ευρώ  στη διετία 2009-2010 για την κατασκευή νέου εµπορικού κέντρου. Ακόµη, σύµφωνα µε ανεπίσηµες πληροφορίες, η εταιρεία Carrefour – Μαρινόπουλος πρόκειται να επενδύσει στη λειτουργία καταστήµατος εντός νέου εµπορικού κέντρου που ανοίγει σύντοµα στα Σκόπια, όπου το 80% των κεφαλαίων θα είναι ελληνικά και το 20% γαλλικά.

Ο  Έλληνας  επιχειρηµατίας  ∆ηµήτρης Κοντοµηνάς  αγόρασε  από  τον  δήµο Σκοπίων δύο εκτάσεις οικοδοµήσιµης γης στο κέντρο των Σκοπίων (στα όρια της κεντρικής πλατείας της πόλης), όπου πρόκειται να κατασκευασθούν ξενοδοχείο -σε συνεργασία µε την αλυσίδα “Marriot” – καθώς και κτίριο, στο οποίο θα στεγάζονται υπηρεσίες του ∆ήµου των Σκοπίων.

Η έκταση των δύο οικοπέδων ανέρχεται περίπου στα 6.300 τετραγωνικά µέτρα και η εξαγορά τους έγινε µέσω διαγωνισµού, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία “DC Prime Properties SA”, θυγατρική στην ΠΓ∆Μ του οµίλου του Κοντοµηνά ‘’DEMCO’’, έναντι ποσού 630.000 ευρώ. Ο Έλληνας επιχειρηµατίας σχεδιάζει να επενδύσει στην κατασκευή των δύο οικοδοµηµάτων κεφάλαια ύψους 30 έως 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ελληνική εταιρεία οφείλει να εξαγοράσει επιπρόσθετα 514 τετραγωνικά µέτρα που ανήκουν σε ιδιώτη ενώ υποχρεούται να ολοκληρώσει τα εν λόγω κτίρια το αργότερο σε έξι χρόνια από τη στιγµή εξασφάλισης άδειας κατασκευής. Σύµφωνα ακόµη µε τους όρους του διαγωνισµού, ο επενδυτής θα είναι και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ενώ το κτήριο υπηρεσιών θα περιέλθει, όπως προαναφέρθηκε, στο δηµόσιο.

Η εταιρεία ζυθοποιίας – αναψυκτικών Pivara Skopje (Skopje Brewery), ελληνικών και ολλανδικών συµφερόντων, προέβη στην κατασκευή µονάδας καθαρισµού υγρών αποβλήτων του εργοστασίου της, για την οποία δαπάνησε 2,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του είδους που πραγµατοποιείται στα Σκόπια και εγγράφεται στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης της επιχείρησης, κρίνεται δε ιδιαιτέρως σηµαντική τόσο για την προστασία του τοπικού οικοσυστήµατος όσο και την βιώσιµη ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας

Βοήθεια και μέσω προγραμμάτων …

Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει σηµαντικά ποσά για αναπτυξιακή βοήθεια στην ΠΓ∆Μ από την περίοδο της ανεξαρτησίας της µέσω διαφόρων προγραµµάτων. Χαρακτηριστικά, µόνο την περίοδο 2006-2009, προσέφερε αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 8 εκατ. δολαρίων. Οικονοµική βοήθεια έχει προσφερθεί από την ελληνική πλευρά και στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονοµική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων-ΕΣΟΑΒ (Hellenic Plan for the Economic Reconstruction of the Balkans-HiPERB).Επίσης, η Ελλάδα έχει καταθέσει από το 2001 στην Κεντρική Τράπεζα της ΠΓ∆Μ 2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή σταθµού βιολογικού καθαρισµού στη Γευγελή. Το 2010 υπεγράφη µε την ελβετική κυβέρνηση (Ελβετικό Γραφείο Συνεργασίας στην ΠΓ∆Μ), η οποία συγχρηµατοδοτεί το έργο, συµφωνία για την παροχή της χρηµατοδότησης για την υλοποίηση του προγράµµατος και το έργο είναι πλέον σε πορεία υλοποίησης. Τέλος, οι ελληνικών κεφαλαίων επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΠΓ∆Μ, πραγµατοποιούν στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης, δωρεές και κοινωφελή έργα, κυρίως στις κοινότητες εντός των οποίων δραστηριοποιούνται.

Σύµφωνα µε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓ∆Μ, η Ελλάδα είναι ο τρίτος σηµαντικότερος εµπορικός εταίρος της ΠΓ∆Μ, στον οποίον αντιστοιχεί περίπου το 7% των συνολικών συναλλαγών της. Συγκεκριµένα, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος προµηθευτής της ΠΓ∆Μ, ο οποίος καλύπτει άνω του 8% των εισαγωγών της, ενώ, ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί τον πέµπτο πελάτη της ΠΓ∆Μ προς τον οποίο κατευθύνεται περίπου το 5% των εξαγωγών της.

Τουρισμός

Αυξητικές τάσεις, ειδικά κατά το 2011, παρουσιάζει ο αριθµός των Ελλήνων που εισέρχονται στη χώρα. Συγκεκριµένα, το 2008 ο αριθµός των Ελλήνων που επισκέφθηκαν την ΠΓ∆Μ ανήλθε στα 21.060 άτοµα, το 2009 στα 22.253 άτοµα (αύξηση 5,66%), το 2010 στα 26.843 άτοµα (αύξηση 20,62% από το προηγούµενο έτος) και το 2011 στα 45.509 άτοµα, σηµειώνοντας αύξηση 69,5% από το προηγούµενο έτος.

Οι Έλληνες επισκέπτονται την ΠΓ∆Μ κυρίως για την πραγµατοποίηση φθηνών αγορών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και λόγω των καζίνο της χώρας.
Όσον αφορά στο τουριστικό ρεύµα από την ΠΓ∆Μ προς την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πρόσφατα επεξεργασµένα και ακριβή στατιστικά δεδοµένα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ωστόσο, σύµφωνα µε παλαιότερες µετρήσεις της ανωτέρω Στατιστικής Αρχής, τα εµπειρικά δεδοµένα καθώς και τα εγχώρια δηµοσιεύµατα, αυτό προκύπτει ιδιαιτέρως αυξηµένο. Κατ’ εκτίµηση, ο αριθµός των τουριστών της ΠΓ∆Μ στη χώρα µας, σε ετήσια βάση, υπολογίζεται στα 490.000 µε 500.000 άτοµα.

Οι τουρίστες της ΠΓ∆Μ επισκέπτονται τη χώρα µας τόσο τα σαββατοκύριακα ή τα εορταστικά τριήµερα όσο και, κυρίως, το καλοκαίρι, για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα. Ο κύριος προορισµός τους για παραθέριση είναι οι ακτές της βορείου Ελλάδος (Χαλκιδική και Πιερία, όπου τα ξενοδοχεία, γνωρίζοντας την προτίµηση των τουριστών της ΠΓ∆Μ για την περιοχή, προσφέρουν εξαιρετικά ελκυστικά πακέτα), εν τούτοις τα τελευταία χρόνια επιλέγουν όλο και περισσότερες περιοχές της κυρίως Ελλάδος καθώς και τα νησιά.

Σηµαντικά, κυρίως για την αγορά της Θεσσαλονίκης, είναι τα µονοήµερα ή ολιγοήµερα ταξίδια των κατοίκων της ΠΓ∆Μ για ψώνια. Οι αγορές αυτές αποτελούν έµµεσες εξαγωγές για τη χώρα µας και, βεβαίως, συντελούν στην τόνωση της εγχώριας οικονοµίας.

Ο µέσος µεικτός µηνιαίος µισθός στην ΠΓ∆Μ ανέρχεται στα 497€.

Όπως προκύπτει  δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις αποφάσισαν, κατά τα προηγούµενα χρόνια, τη δραστηριοποίησή τους στην αγορά της ΠΓ∆Μ, επωφελούµενες από τη γεωγραφική γειτνίαση µε την Ελλάδα, το ευνοϊκό φορολογικό σύστηµα και το φθηνό εργατικό δυναµικό.

Σε γενικές γραµµές, οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να επιβιώσουν και να εδραιωθούν στην εδώ αγορά. Η σηµασία της ύπαρξής τους για την ΠΓ∆Μ προκύπτει κυρίως από το γεγονός της εξασφάλισης περίπου 20.000 θέσεων εργασίας αλλά και τη σηµαντική τους συνδροµή στην ανάπτυξη της χώρας και στον κρατικό προϋπολογισµό, εφ’ όσον καταβάλλουν τους φόρους που τους αντιστοιχούν.

Οι συνθήκες λειτουργίας των ξένων επιχειρήσεων, συµπεριλαµβανοµένων και των ελληνικών, δεν είναι πάντα εύκολες και απαιτείται απόλυτη συµµόρφωση στους νόµους της ΠΓ∆Μ, προκειµένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις µε τις αρχές της χώρας.

Ενώ θεωρείται ότι το νοµικό καθεστώς έχει εναρµονισθεί σε µεγάλο βαθµό µε το ευρωπαϊκό, στην εφαρµογή των νόµων και στον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας ανακύπτουν πολλές δυσχέρειες, που συχνά δυσκολεύουν την απρόσκοπτη οικονοµική δραστηριότητα των Ελλήνων επιχειρηµατιών.

Παρά την ύπαρξη του γνωστού πολιτικού προβλήµατος, υπάρχει ενδιαφέρον εκ µέρους των αρχών της ΠΓ∆Μ για προσέλκυση ελληνικών επιχειρήσεων και τη δραστηριοποίησή τους στην αγορά ή και στις Τεχνολογικές και Βιοµηχανικές Αναπτυξιακές Ζώνες.

Οι Έλληνες επιχειρηµατίες, αναζητώντας διεξόδους από την οικονοµική κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, απευθύνονται στην εδώ αγορά, εξετάζοντας τις δυνατότητάς εγκατάστασής τους. Η ελληνική πρεσβεία  παροτρύνει τους ενδιαφερόµενους επιχειρηµατίες να συµβουλευτούν το Γραφείο Συνδέσµου πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη νοµικού χαρακτήρα, προκειµένου να αποφύγουν κακοτοπιές, στις οποίες ενδεχοµένως να υποπέσουν, ερχόµενοι σε επαφή µε επιτήδειους, οι οποίοι κινούνται αρκετές φορές στο όριο της νοµιµότητας.

 unitedreporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου