Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

1967-68: Από την τραγωδία του Μονάχου στην κορυφή της Ευρώπης

manchester365136Η τραγωδία του Μόναχου το 1958 έχει στιγματίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το κατόρθωμα του Ματ Μπάσμπι είναι από αυτά που πάντα θα είναι αξιοσημείωτα στην ιστορία του ποδοσφαίρου και αξιοσέβαστα.


 Ο Σκοτσέζος τεχνικός σχεδόν από το μηδέν κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα-θρύλο που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Έτσι ο σύλλογος από το Μάντσεστερ είναι ο πρώτος που κατέκτησε το κύπελλο Πρωταθλητριών.
Γράφει ο Φίλιππος Παναγιώτου



Το 1958 έγινε η μεγάλη αεροπορική τραγωδία του Μονάχου, όπου οκτώ ποδοσφαιριστές έχασαν τη ζωή τους. Ο Ματ Μπάσμπι σαν από θαύμα σώθηκε από αυτή την τραγωδία και μάλιστα όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, δύο φορές πήγε να τον διαβάσει παπάς. Αφού η κατάσταση του ήταν κρίσιμη και όλοι φοβόντουσαν το… μοιραίο. Τελικά επέζησε και δέκα χρόνια αργότερα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, έχοντας στο πλευρό του, τους Τσάρλτον και Φουλκς που ήταν στην ομάδα του 58’. Βέβαια η Γιουνάιτεντ είχε και άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές όπως ο Τζορτζ Μπεστ και ο Ντένις Λόου.



Εκείνη την χρονιά η UEFA έκανε δύο μεγάλες αλλαγές, αφού για πρώτη φορά εφάρμοσε το σύστημα ισχυρών-αδυνάτων. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο προστάτευε τις ομάδες που είχαν φτάσει στον τελικό τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην συναντηθούν στους πρώτους γύρους. Δεύτερη αλλαγή, το εκτός έδρας γκολ. Εκείνη την χρονιά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον πρώτο γύρο απέκλεισε εύκολα με 4-0 την μαλτέζικη Χιμπέρνιανς. Σκορ με το οποίο κέρδισε στην Αγγλία (0-0 ο επαναληπτικός). Στον δεύτερο γύρο πέρασε πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ (2-1). Στο πρώτο παιχνίδι στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, πήρε την ισοπαλία (0-0) και στον επαναληπτικό ήταν καλύτερη, κέρδιζε με 2-0 με γκολ του Άστον (10’) και του Μπεστ (63’) για να δεχθεί απλά τη μείωση στο τέλος από τον Ντέλαλιτς (87’). Στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Γκόρνικ. Στην Αγγλία πήρε σημαντικό προβάδισμα με 2-0, όμως στον επαναληπτικό στην Πολωνία, έχασε με 1-0 και ήταν η πρώτη και τελευταία ήττα της Γιουνάιτεντ στον θεσμό. Το γκολ το δέχθηκε στο 70’ και μέχρι το τέλος, αγχώθηκε, όμως κατάφερε να περάσει.



Στο ημιτελικό η Μάντσεστερ Γιονάιτεντ αντιμετώπισε την Ρεάλ Μαδρίτης σε μια δυνατή κόντρα. Στην Αγγλία μπορεί να κέρδισε 1-0 με γκολ του Μπεστ (36’), ωστόσο στον επαναληπτικό τα… είδε όλα για να καταφέρει να προκριθεί και έγινε ματσάρα! Η Γιουνάιτεντ έχανε με 2-0 (32’, 41’), κατάφερε να μειώσει πριν το ημίχρονο με αυτογκόλ του Ζόκο (44’), όμως καπάκι δέχθηκε και τρίτο γκολ και ήταν κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως κατέθεσε την ψυχή της και σε ένα εξαιρετικό διάστημα κατάφερε να φέρει το ματς στα… ίσια και να προκριθεί με σκόρερ τους Σάντλερ (73’) και Φουλκς (78’).



Στον τελικό του Γουέμπλεϊ θα αντιμετώπιζε την μεγάλη Μπενφίκα του Εουσέμπιο.Συνολικά μοιρασμένο παιχνίδι και αμφότερες έδωσαν βαρύτητα στην τακτική. Το σκορ το άνοιξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 53’, ενώ στο 75’ οι Πορτογάλοι ισοφάρισαν με γκολ του Γκράσα. Με την έναρξη της παράτασης οι παίκτες της Μάντσεσρερ είδαν στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ τα ομοιώματα των θυμάτων της τραγωδίας του Μονάχου και πιθανότατα  τους έδωσαν τη δύναμη που θα ήθελαν για να φτάσουν σε αυτό το καταπληκτικό 4-1. Το 2-1 ήταν με γκολ του Μπεστ στο 93’, το 3-1 με γκολ του Κιντ ένα λεπτό αργότερα και το τελικό 4-1 διαμόρφωσε ο Μπόμπι Τσάρλτον στο 99’. Έτσι μπροστά σε παραπάνω από 92.000 κόσμο, η θρυλική ομάδα του Ματ Μπάσμπι, έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο Πρωταθλητριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου