Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

1977-78: Το δεύτερο με την σφραγίδα του Βασιλιά

kingkenny13613Το καλοκαίρι του 1977 ο Κέβιν Κίγκαν άφησε τη Λίβερπουλ για το Αμβούργο. Ο Άγγλος επιθετικός ήταν από τους κορυφαίους παίκτες των «κόκκινων» και σίγουρα μια μεγάλη απώλεια. Αντικαταστάτης του; o Κένι Ντάλγκλις. Αποτέλεσμα; Ξανά στην κορυφή της Ευρώπης!



Γράφει ο Φίλιππος Παναγιώτου

Η συνταγή ίδια με τον Πέισλι στον πάγκο και πολλούς αστέρες του βρετανικού ποδοσφαίρου στη Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» πέρασαν απευθείας τον πρώτο γύρο, ως κάτοχος και στον δεύτερο, αντιμετώπισε την Ντιναμό Δρέσδης. Η επιβλητική εμφάνιση της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» ήταν αρκετή, αφού διέσυρε με 5-1 την γερμανική ομάδα. Τα γκολ οι Χάνσεν (14’), Κέις (21’, 54’), Νιλ (44’ πέναλτι) και Κένεντι (66’) και απλά η Ντιναμό Δρέσδης μείωσε στο 76’. Στον επαναληπτικό οι «κόκκινοι» έχασαν με 2-1, όμως είχε μικρή σημασία. Στα προημιτελικά η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την Μπενφίκα και πέρασε εύκολα. Αρχικά κέρδισε με 2-1 εκτός έδρας, παρότι δέχθηκε πρώτη γκολ (13). Ο Κέις (36’) και ο Χιούζ (71’) έδωσαν σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης. Στον επαναληπτικό η Λίβερπουλ ήταν για ακόμη μια φορά εντυπωσιακή και κέρδισε με 4-1! Τα γκολ για τη Λίβερπουλ πέτυχαν οι Κάλαγκαν (6’), Νταλγκλίς (17’), ΜακΝτέρμοτ (78’) και Νιλ (88’).

Στα ημιτελικά η μοίρα έφερε την Λίβερπουλ αντιμέτωπη με την Γκλάντμαχ. Οι Γερμανοί ήθελαν την ρεβάνς μετά τον χαμένο τελικό της Ρώμης του 1977. Στο πρώτο παιχνίδι η Γκλάντμπαχ πήρε τη νίκη με 2-1. Σε εκείνο το παιχνίδι η Λίβερπουλ ισοφάρισε στο 88’, ωστόσο κατευθείαν δέχθηκε το δεύτερο γκολ των Γερμανών (89’). Στο «Άνφιλντ» όμως ήταν μια άλλη ιστορία, αφού η ομάδα του Πέισλι κυριάρχησε από την αρχή μέχρι το τέλος και πήρε τη νίκη με 3-0. Τα γκολ για την Λίβερπουλ πέτυχαν οι Κένεντι (6’), Νταλγκλίς (35’) και Κέις (56’). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί και στα δύο παιχνίδια είχαν μια τεράστια απουσία, αυτή του Δανού, Άλαν Σίμονσεν, ο οποίος μάλιστα βγήκε πρώτος σκόρερ στο κύπελλο Πρωταθλητριών εκείνη την χρονιά με πέντε γκολ.

Μετά από εκείνο το παιχνίδι ο προπονητής της Γκλάντμπαχ είχε δηλώσει πως: «Η Λίβερπουλ είναι άλλη κλάση. Το κύπελλο είναι δικό της, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα». Κάπως έτσι οι «κόκκινοι» αντιμετώπισαν την Κλαμπ Μπριζ στο Γουέμπλεϊ και πήραν τη νίκη με 1-0. Σκόρερ ο Νταλγκλίς που αποδείχθηκε πανάξιος αντικαταστάτης του Κίγκαν. Ο Σκοτσέζος επιθετικός έδειξε πως τα πολλά χρήματα (για την εποχή) που δαπάνησε η Λίβερπουλ για να τον αποκτήσει από την Σέλτικ, άξιζαν και σίγουρα αυτή η λέξη είναι μικρή και δεν μπορεί να περιγράψει την προσφορά του Κένι Νταλγκλίς στον σύλλογο…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου