Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τελικά τα ω-3 δεν προστατεύουν την καρδιά;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, τελικά δεν προλαμβάνουν την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.



Σε ανασκόπηση και ανάλυση προηγούμενων ερευνών που έκανε η ομάδα του καθηγητή Παθολογίας Δρ Μωϋσή Ελισάφ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα δεν έχουν καμιά επίπτωση στα συνολικά ποσοστά θανάτου από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.
Μάλιστα αυτό ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές εξέτασαν την προέλευση των λιπαρών οξέων (από συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα). «Συνολικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα ως συμπλήρωμα διατροφής δεν σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας γενικής αιτιολογίας, καρδιακό θάνατο, έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση σχετικές και απόλυτες μετρήσεις», γράφει ο Δρ Ελισάφ.
Αντί των συμπληρωμάτων διατροφής, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής με δημητριακά ολικής άλεσης και δημητριακά, αποχή από το κάπνισμα και περισσότερη γυμναστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου