Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πόσο πωλείται το λίτρο βενζίνης στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου;

Οι τιμές της βενζίνης από χώρα σε χώρα!!
Σύμφωνα με λίστα του Bloomberg, ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης κοστίζει 2,06 ευρώ στη Νορβηγία και λιγότερο από 0,02 ευρώ στη….


Βενεζουέλα, έτσι ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων γεμίζει με 1 ευρώ στη Βενεζουέλα και με 103 ευρώ στη Νορβηγία.
Αν ληφθούν υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια, τότε η ακριβότερη βενζίνη διατίθεται στην Ινδία, όπου το ένα λίτρο κοστίζει 1,10 ευρώ, ενώ το μέσο ημερήσιο εισόδημα ανέρχεται στα 3,07 ευρώ. Πάντως οι όροι μέσο ημερήσιο ή μέσο ετήσιο εισόδημα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί σχεδόν παντού παρατηρείται άνιση κατανομή του πλούτου.
Η Νορβηγία είναι η μοναδική πετρελαιοπαραγωγός χώρα με πανάκριβα καύσιμα. Το λίτρο κοστίζει εκεί 2,06 ευρώ. Τα έσοδα από το πετρέλαιο διατίθενται στην εκπαίδευση και στην βελτίωση των υποδομών. Το μέσο ημερήσιο εισόδημα ανέρχεται στα 210 ευρώ.
Τα καύσιμα κοστίζουν ακριβά στην Τουρκία. Ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 1,92 ευρώ, ενώ το μέσο ημερήσιο εισόδημα ανέρχεται στα 23 ευρώ. Οι φόροι στα καύσιμα είναι πολύ υψηλοί, γιατί το 40% των κατοίκων της δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ μόνο το 4% των Τούρκων πληρώνουν φόρο ατομικού εισοδήματος.
Ακριβά είναι τα καύσιμα και στο Ισραήλ με 1,89 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές των καυσίμων υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο και οι φόροι στα καύσιμα υπερβαίνουν το 50% της αξίας τους. Το μέσο ημερήσιο εισόδημα κυμαίνεται στα 67 ευρώ.
Στην Ελλάδα η βενζίνη κοστίζει 1,81 ευρώ κατά μέσο όρο, όμως υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις τιμών ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα και την επαρχία. Το μέσο ημερήσιο εισόδημα ανέρχεται στα 50 ευρώ (σύμφωνα με το Bloomberg).
Στην Ολλανδία τα καύσιμα κοστίζουν 1,68 ευρώ το λίτρο, όμως στην χώρα αυτή αναλογούν τα περισσότερα ποδήλατα ανά κάτοικο. Το μέσο ημερήσιο εισόδημα στην Ολλανδία ανέρχεται στα 101 ευρώ.

planet-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου