Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Οι πιθανότητες της εγκυμοσύνης

Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick και του LSE (London School of Economics), βρήκαν ένα μαθηματικό τρόπο για να υπολογίζουν τις πιθανότητες της εγκυμοσύνης στην επόμενη προσπάθεια, με βάση την ηλικία της γυναίκας και επί πόσο καιρό προσπαθεί ήδη να επιτύχει να μείνει έγκυος.


Δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «PLoS One». Αυτό το μαθηματικό μοντέλο μπορεί να ρίξει φως στο πόσο χρόνο πρέπει να περιμένει ένα ζευγάρι για να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Υπολογίζοντας την μείωση της γονιμότητας με την ηλικία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέση 25χρονηγυναίκα που προσπαθεί επί 6 μήνες να μείνει έγκυος, έχει15% πιθανότητες να τα καταφέρει στην επόμενη προσπάθεια. Η μέση 30χρονη έχει 13%πιθανότητες εγκυμοσύνης, η μέση 35χρονη κάτω από 10%, ενώ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών βλέπουν τις πιθανότητές τους να μειώνονται κατακόρυφα, επειδή η γονιμότητα φθίνει ραγδαία μετά από αυτή την ηλικία. Έτσι, η μέση 40χρονη που προσπαθεί επί 6 μήνες, έχει μόλις μία πιθανότητα στις 20 να καταφέρει να μείνει έγκυος.
Επίσης οι πιθανότητες μειώνονται μετά από μερικούς κύκλους χωρίς εγκυμοσύνη καθώς η μη προηγούμενη επιτυχία σημαίνει ότι υπάρχει χαμηλή γονιμότητα στο ζευγάρι. Έτσι όσο περισσότερο χρόνο έχει προσπαθήσει το ζευγάρι να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη χωρίς να τα καταφέρει τόσο μειώνοντα οι πιθανότητες της επόμενης φοράς.
Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν επίσης ότι μια 25χρονη γυναίκα θα χρειαστεί προσπάθειες 13 μηνών για να μειωθούν κάτω από 10% οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Μια 35χρονη όμως έχει μόλις 6 μήνες καιρό πριν δει τις πιθανότητές της να μειώνονται τόσο πολύ.
Ο κανόνας είναι ότι όσοι προσπαθούν να κάνουν παιδιά, να προσπαθούν επί ένα χρόνο πριν ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, οι γιατροί αναγνωρίζουν ολοένα περισσότερο πόσο σημαντική είναι η επιρροή της ηλικίας στο όλο θέμα, συνεπώς ο χρόνος που πρέπει να περιμένει ένα ζευγάριεξαρτάται από την ηλικία.

Πίνακας. Οι πιθανότητες της εγκυμοσύνης

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται οι πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης μέσα στον επόμενο μήνα, για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά. Οι ηλικίες αφορούν την γυναίκα, ενώ οι μήνες στην διάρκεια της προσπάθειας.
Χρόνος ανεπιτυχούς προσπάθειας που έχει προηγηθεί
25 ετών
30 ετών
35 ετών
40 ετών
3 μήνες18%16%12%7%
6 μήνες15%13%9%5%
9 μήνες12%11%7%4%
12 μήνες10%9%6%3%
24 μήνες6%4%2%1%
36 μήνες3%2%1%0,5%
ΠΗΓΗ: PLos One

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν online αριθμομηχανές, που θα παρέχουν στα ζευγάρια εξατομικευμένες εκτιμήσεις για το πόσο πιθανό είναι να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη.
«Για πολλά ζευγάρια, η αποτυχία της προσπάθειας να μείνει η γυναίκα έγκυος αποτελεί αιτία έντονου στρες και αισθημάτων ντροπής, τα οποία δεν θέλουν καν να μοιραστούν με έναν γιατρό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέραλντιν Χάρτσχορν, καθηγήτρια Αναπαραγωγικής Υγείας στο Warwick. «Το να ξέρουν εκ των προτέρων έπειτα από πόσο καιρό προσπαθειών πρέπει να απευθύνονται σε έναν γιατρό, μπορεί να τους βοηθήσει».
Οι υπολογισμοί είναι χρήσιμοι και για τους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να υπολογίσουν πότε ακριβώς πρέπει ένα ζευγάρι να αρχίσει εξετάσεις για υπογονιμότητα.
Η δρ Χάρτσχορν τονίζει επίσης ότι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να υποδηλώνει πως η μελλοντική σύλληψη μπορεί να είναι ριψοκίνδυνη. 

healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου