Οι μελέτες υποδηλώνουν ότι η καλή φυσική
κατάσταση μπορεί να βελτιώσει την ανοσία στη γρίπη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια και μόνο προπόνηση 90 λεπτών την ημέρα που κάποιος έχει προγραμματίσει να κάνει εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του εμβολίου.
κατάσταση μπορεί να βελτιώσει την ανοσία στη γρίπη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια και μόνο προπόνηση 90 λεπτών την ημέρα που κάποιος έχει προγραμματίσει να κάνει εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του εμβολίου.
Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσει κάποιος τις πιθανότητες να κολλήσει γρίπη. Η αποτελεσματικότητά του όμως δεν είναι πλήρης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνει το 70%, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί απ’ όσους εμβολιάζονται δεν αποκομίζουν προστασία.
Αεροβική άσκηση και αντιγριπικό εμβόλιο
Σε μία μελέτη που διεξήχθη το 2009, ομάδα ηλικιωμένων οι οποίοι ουδέποτε είχαν γυμναστεί, άρχισαν πρόγραμμα βάδην με γρήγορο βήμα ή ασκήσεων ισορροπίας και στρέτσινγκ. Επειτα από 10 μήνες, όσοι περπατούσαν συστηματικά είχαν βελτιώσει την αεροβική κατάστασή τους, ενώ όταν έκαναν αντιγριπικό εμβόλιο παρουσίασαν υψηλότερη παραγωγή αντισωμάτων έναντι όσων έκαναν ασκήσεις ισορροπίας και στρέτσινγκ. Χρειάστηκε όμως σχεδόν ένας χρόνος για να ωφεληθούν.
Μετά από αυτή τη μελέτη, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊοβα, αναρωτήθηκαν εάν μπορεί μόνον μία καλά οργανωμένη προπόνηση να ενισχύσει εξίσου την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Για να το ανακαλύψουν, επιστράτευσαν νέους, υγιείς εθελοντές και εθελόντριες, που κλήθηκαν να κάνουν επί 90 λεπτά jogging (τζόγκινγκ) ή ποδήλατο, 15 λεπτά έπειτα από εμβόλιο που έκαναν για τη γρίπη. Από μία άλλη ομάδα συνομηλίκων τους ζητήθηκε να καθήσουν σε έναν καναπέ επί 90 λεπτά. Εναν μήνα αργότερα, μέτρησαν σε όλους τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά των ιών της γρίπης.
Οσοι είχαν γυμναστεί είχαν διπλάσιο αριθμό αντισωμάτων έναντι όσων δεν είχαν, ανέφερε η δρ Μάριαν Κοχάτ, καθηγήτρια Κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο. Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού, που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Η δρ Κοχάτ και οι συνεργάτες της επαλήθευσαν ότι τα 90 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος για μέγιστη ανοσοποιητική αντίδραση, επαναλαμβάνοντας το πείραμά τους σε ποντίκια, άλλα εκ των οποίων έτρεχαν σε κυλιόμενο τροχό επί 45 λεπτά και άλλα επί 90 ή επί 270 λεπτά. «Ο χρόνος των 90 λεπτών απεδείχθη ότι είναι ο ιδεώδης, καθώς τόσο τα 45 λεπτά όσο και τα 270 λεπτά οδήγησαν σε μειωμένη ανοσοποιητική αντίδραση, είτε επειδή ήταν πολύ λίγα είτε επειδή ήταν πάρα πολλά», δήλωσε η δρ Κοχάτ.
Ωφελεί και η άσκηση με βάρη
Αυξημένη ανοσοποιητική αντίδραση είχαν και υγιείς εθελοντές από την Αγγλία, οι οποίοι συμμετείχαν σε ανάλογη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, κάνοντας ασκήσεις με βάρη επί 20 λεπτά, αρκετές ώρες πριν κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη. Τα βάρη που σήκωναν αντιστοιχούσαν στο 85% του μέγιστου βάρους που μπορούσαν να σηκώσουν, ενώ με αυτά έκαναν κάμψεις δικεφάλου και ανυψώσεις χεριών προς τα πλάγια. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι εθελοντές είχαν περισσότερα αντισώματα απ’ όσα αντίστοιχη ομάδα εθελοντών που δεν γυμνάστηκαν – με τη μεγαλύτερη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας να παρατηρείται στις γυναίκες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ασκήσεις με μεγάλα βάρη προκάλεσαν κάποια φλεγμονώδη αντίδραση στους μυς των βραχιόνων, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οσον αφορά τα 90 λεπτά τζόγκινγκ ή ποδηλασίας, η δρ Κοχάτ εκτιμά ότι επιτάχυναν την κυκλοφορία του αίματος, ωθώντας γρήγορα το αντιγριπικό εμβόλιο από το σημείο της έγχυσής του στο σώμα σε άλλα όργανα, με αποτέλεσμα γενικευμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού, που παρήγαγε περισσότερα αντισώματα σε αυτό.
Πάντως οι ερευνητές λένε πως τα στοιχεία για τη σχέση άσκησης – αντιγριπικού εμβολίου είναι ακόμα ατελή. Δεν ξέρουν ακόμη λ.χ. εάν είναι προτιμότερο να συνδυάσει κάποιος βαράκια, πριν από τον εμβολιασμό, με τζόγκινγκ έπειτα από αυτόν ή αν κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό και μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, ελαττώνοντας δραστικά την ανοσοποιητική αντίδραση.
Γι’ αυτό και η δρ Κοχάτ συνιστά να κάνει όποιος θέλει το αντιγριπικό εμβόλιο και, αν μπορεί, να προγραμματίσει μία και μόνον προπόνηση εκείνη την ημέρα, αλλά χωρίς να το παρακάνει.
healthyliving.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου