Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Νέος αναπτυξιακός νόμος 2013

Καθιέρωση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, του θεσμού της «αυτοβεβαίωσης» των επενδυτών, με την κατάργηση περιττών εμποδίων και αντικινήτρων για μεγάλες επενδύσεις, με την ενίσχυση τού ρόλου της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και με τη διευκόλυνση των επενδυτών τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στη χώρα μας και τη χορήγηση βίζας σε όσους προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας, προβλέπει ο νέος επενδυτικός νόμος που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

O υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το ειδικό πρόγραμμα για τη χορήγηση άτοκων και χαμηλότοκων δανείων σε τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών είχε σημειώσει ότι ο επενδυτικός νόμος έχει εγκριθεί από την Τρόικα, και με δεδομένο ότι σχεδιάζεται το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας για την μεταμνημονιακή εποχή με παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και την εξάλειψη των στρεβλώσεων «όλες οι μελέτες (ΟΟΣΑ και Παγκόσμια Τράπεζα) δεν θα αποτελέσουν κενό γράμμα αλλά θα καταδείξουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μια σοβιετικού τύπου χώρα αλλά μια σύγχρονη οικονομία που προσφέρει λύσεις για επενδύσεις και για την απασχόληση των ανέργων».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις:

1. Ενισχύεται ο ρόλος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Δίνεται η δυνατότητα στη Δ.Ε.Σ.Ε. να συγκροτεί ομάδες εργασίας σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο συντονισμός της δράσης των αρμόδιων υπουργείων.

2. Διευρύνεται το πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων και επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν η διατήρηση των οποίων θεωρείται κρίσιμη για την εθνική οικονομία.

3. Διευκολύνεται το σύστημα αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων, καθώς συστήνεται η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα χειρίζεται συνολικά τις αιτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων.

4. Με τη σύσταση της Γ.Δ.Σ.Ε. αποσαφηνίζεται πλήρως το τοπίο σχετικά με την διαδικασία της αδειοδότησης, καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη να διαχειρίζεται τον επενδυτικό φάκελο, ενώ η «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» στοχεύει με την αξιοποίηση του διεθνούς δικτύου που διαθέτει στην προσέλκυση όλο και περισσότερων επενδύσεων και την παροχή τεχνογνωσίας.

5. Η «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» εισηγείται στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) την υποβολή επενδύσεων που πιθανόν να μην πληρούν κάποια από τα κριτήρια που ενδεικτικά έχουν τεθεί από την εν λόγω επιτροπή, πλην, όμως, κρίνεται ότι θα επιφέρουν συνολικά σημαντικά αποτελέσματα για το σύνολο της οικονομίας της χώρας.

6. Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προωθείται η αύξηση της Διαχειριστικής Αμοιβής, η οποία θα καταβάλλεται σε δύο στάδια και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της επένδυσης.

7. Δίνεται, επίσης, έμφαση στη δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο των περιορισμών του κοινοτικού δικαίου και της υφιστάμενης δημοσιονομικής συγκυρίας.

8. Για την άρση σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων και με στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, καταργείται η ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών και αντικαθίσταται με την έκδοση «πολυάδειας».

9. Διευκολύνονται οι επενδυτές τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στην Ελλάδα με την παροχή διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και των συνεργατών τους. Παράλληλα, παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.


Αναλαμβάνουμε Πανελλαδικά την πρώτη φάση της μελέτης σκοπιμότητας καιβιωσιμότητας για τον υποψήφιο επενδυτή που θα θελήσει να ενταθεί στο Νέο Αναπτυξιακό νόμο 2013, με επιλέξιμη δαπάνη της μελέτης προ αξιολόγησης (κόστος 400 ευρώ + ΦΠΑ).

Πληροφορίες στο τηλ. 210-8818416

ή στο E-mailmanager@financialsolutions.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου