Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Γρίφος: Η δημοπρασία του δολαρίου

 

Βρείτε τη λύση

Ο Ρόλαντ Πλαμπ βρήκε έναν τέλειο τρόπο για να κερδίσει χρήματα. Θα αρχίσει να πουλά χαρτονομίσματα του δολαρίου σε δημοπρασία. Με την πρώτη ματιά, αυτό το σχέδιο δεν ακούγεται τόσο τέλειο.


Αλλά ο Πλαμπ έχει αναπτύξει μερικούς ειδικούς κανόνες για την δημοπρασία του: Ο πλειοδότης θα κερδίσει το δολάριο, όμως ο αμέσως επόμενος πλειοδότης θα πρέπει να πληρώσει αυτό που πρότεινε και, κρίσιμο στοιχείο, χωρίς να πάρει τίποτα.

Αν δεν είναι ξεκάθαρο πως θα κερδίσει χρήματα, τότε σκεφτείτε πως θα εξελιχθεί η δημοπρασία. Ας υποθέσουμε ότι το πρώτο χτύπημα είναι 1 σεντ, με τον πλειοδότη ελπίζοντας ότι θα βγάλει 99 σεντς ως κέρδος.


Χωρίς αμφιβολία, άλλοι παίχτες γρήγορα θα κάνουν υψηλότερα χτυπήματα, υπολογίζοντας ότι το μικρότερο κέρδος αξίζει ακόμη τον κόπο. Σύντομα, θα υπάρχει μια σειρά χτυπημάτων.


Όμως αυτό δημιουργεί πρόβλημα όταν τα χτυπήματα βρίσκονται στα 99 σεντς.


Ο παίχτης που έκανε το προηγούμενο χτύπημα-ας πούμε 98 σεντς- θα χάσει τα χρήματά του εκτός αν προσφέρει ένα δολάριο.


Προφανώς, από την δική τους πλευρά, είναι καλύτερα να πατσίσουν παρά να χάσουν 98 σεντς επειδή δεν χτύπησαν. Αλλά ένα τέτοιο χτύπημα βάζει τον παίχτη που έκανε το χτύπημα των 99 σεντς στην ίδια κατάσταση.


Καλύτερα να προσφέρει $1,01 που σημαίνει απώλεια 1 σεντ, παρά να μην χτυπήσει και να χάσει 99 σεντς. Η ουσία είναι ότι αυτό το σκεπτικό μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον με μόνο κερδισμένο τον δημοπράτη.


Έχει όντως ο Ρόλαντ Πλαμπ βρει το τέλειο σχέδιο για να κερδίσει χρήματα ή υπάρχει κάποιος τρόπος να αποδράσουν από την παγίδα που τους έστησε
;

Η λύση θα δημοσιευτεί περίπου στις 13:00. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου