Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Τοποθέτηση για την ανάπτυξη της γούνας (συνέντευξη)

Δέσμευση ότι θα "σπάσει" το κύκλωμα των προμηθειών και θα έχει άμεσες λύσεις για τη βίζα


Με πολύ καυτή γλώσσα για την πολιτική που άσκησαν εδώ και δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάνω στον κλάδο της γούνας, μίλησαν σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΣΕΝΤΡΑ τα μέλη της εκλογικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Παράλληλα, ανέλυσαν...
τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη του κλάδου της γούνας στην περιοχή μας.

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της γούνας ανέπτυξαν τα μέλη της εκλογικής επιτροπής με επικεφαλής τον Γιάννη Αλκιβιάδη, έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, τον Περικλή Ζαγάρα και τον Θεόδωρο Περτέκογλου.


"H χώρα μας περνάει, όπως γνωρίζουμε όλοι, μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Ο κοινωνικός πόλεμος που δεχόμαστε από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του μνημονίου και την τρόϊκα βυθίζει καθημερινά την κοινωνία μας σε εξαθλίωση και σε απόγνωση. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ οργανωθήκαμε σε ένα μέτωπο για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε η νέα αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Έχουμε στις τάξεις μας αριστερούς, σοσια-λιστές, δημοκράτες, ανθρώπους της δουλειάς, του μόχθου και του πνεύματος. Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Χρειάζεται αλλαγή πορείας και ο λαός φως και κατεύθυνση για το μέλλον. Θέλουμε μια νέα αρχή με στόχο την άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της υπερηφάνειας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, μακριά από διαπλοκές, μίζες και κομματικούς στρατούς. Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και να προστατεύει τους αδύνατους και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του λαού μας. Είμαστε, λοιπόν, ένα υπεύθυνο μέτωπο και διεκδικούμε τη διακυβέρνηση της χώρας.


Επιδιώκουμε την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου και την αντικατάστασή του από ένα ρεαλιστικό, προοδευτικό, πατριωτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας που θα είναι και η βάση για επί ίσοις όροις συζήτηση με τους εταίρους μας. Η συγκρότηση ισχυρής συμπαράταξης όλων των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων βάσει προγράμματος που θα στηρίζεται και θα κινητοποιεί τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.


Στα πλαίσια αυτά πήραμε την ευθύνη και σας παρουσιάζουμε για μία ακόμη φορά πριν τις εκλογές το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη γούνα, για να ξέρει ο καθένας που ανήκει στον κλάδο, αλλά και γενικά στο νομό, τι θα ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές.


Αυτό το λέμε με υπερηφάνεια ότι συμβαίνει μόνο από τον δικό μας χώρο. Κανένα άλλο κόμμα όλα αυτά τα χρόνια δεν παρουσίασε υπεύθυνη θέση για τη γούνα. Αυτό έγινε και φέτος. Κανένας υποψήφιος δεν έχει πάρει θέση, ούτε και έχει πρόγραμμα για τα καυτά προβλήματα του κλάδου της γούνας. Έχουμε μόνο ευχολόγια, χειραψίες στις εκθέσεις και υποσχέσεις για διορισμούς που φθάνουν ως και υποσχέσεις για χάρισμα δανείων.


Δυστυχώς, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όλα τα κόμματα, θα έπρεπε να είχαν καταθέσει τα προγράμματά τους ούτως ώστε με βάση αυτά να μπορούμε να πορευτούμε και προς τις εκλογές αλλά και αργότερα.


Εμείς δεν μιλάμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, αλλά βλέπουμε από την άλλη πλευρά μία κατάσταση όπου κανένας δεν θέλει να δεσμευτεί. Υπεύθυνο κόμμα σημαίνει υπεύθυνη τοποθέτηση, υπεύθυνο κόμμα σημαίνει πρόγραμμα, βάσει του οποίου ο κόσμος δεν θα μπορεί να μας κρίνει με βάση αυτά που λέμε, αλλά με αυτά που είναι γραμμένα στα προγράμματά μας.


Πρέπει, λοιπόν, επειδή οι στιγμές είναι δύσκολες όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Το είπαμε και στις προηγούμενες εκλογές, το λέμε και τώρα. Ότι ελπίζουμε και οι υπόλοιπου θα κατεβάσουν πρόγραμμα. Τα ευχολόγια, το αναμάσημα των δηλώσεων των αρχηγών ή των στελεχών από τις τηλεοράσεις δεν βοηθάει την κατάσταση που περνάει αυτή τη στιγμή ο νομός καστοριάς. Εμείς θα τοποθετηθούμε ακόμη μία φορά υπεύθυνα και θα καλέσουμε όλον τον κόσμο, όλους τους φορείς να μας κρίνουν με βάση το πρόγραμμα αυτό. Δεν έχουμε περιθώρια. Η κατάσταση στη γούνα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε σε αυτόν το νομό. Δεν μπορεί κανένας να υπεκφεύγει και δεν περισσεύει κανένας. Πρέπει όλοι να καταθέσουμε τις προτάσεις και να βρούμε κοινή συνισταμένη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε το νομό από την υποανάπτυξη που φέρνει την ανεργία και έχει φέρει τον κόσμο σε απελπιστική κατάσταση.


Η συνεργασία και η συμφωνία με βάση προγραμματικές δηλώσεις είναι αυτό το οποίο μπορεί να μας καθοδηγήσει από εδώ και πέρα.


Και ρωτάμε εδώ. Πως είναι δυνατόν να κάνουμε συμμαχικές κυβερνήσεις όταν δεν μπορούμε να κάνουμε προγράμματα ενώ έχουμε τη δυνατότητα και αυτό είναι πραγματικότητα και πρέπει να το επιδιώξουμε, να κάνουμε συγκλίσεις σε τοπικά ζητήματα. Και μάλιστα στον κλάδο της γούνας ο οποίος φέρνει πάνω από το 60% του ακαθάριστου προϊόντος στο νομό μας.




Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο της γούνας


Οι θέσεις μας, λοιπόν, για τη γούνα στηρίζονται πάνω σε βασικούς πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι : ΑΝΘΡΩΠΟΣ -ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.


Με βάση αυτό θεωρούμε :


- Θετικό και προοδευτικό κάθε μέτρο ή δραστηριότητα η οποία αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις του νομού και έχει ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία, αρκεί να κινείται στα πλαίσια των όρων που η ίδια η κοινωνία θεσμοθετεί. Π.χ. Οποιαδήποτε επένδυση φέρνει δουλειά στο νομό, εφόσον δεν δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία, είναι καλοδεχούμενη κι εμείς τη χειροκροτούμε.




-Θεωρούμε αρνητικό και αντιδραστικό κάθε ή δραστηριότητα που συρικνώνει και καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και μάλιστα όταν η καταστροφή αυτής γίνεται σε βάθος της τοπικής κοινωνίας. Σοβαρό παράδειγμα, η κατάσταση που έχουν οδηγήσει τα κομματιαστά, για την οποία ευθύνονται τα μεγάλα αφορολόγητα ποσά που παίρνουν τα πρακτορεία, τα... καμάκια σαν "καπέλο".


Επίσης, η ΕΔΗΚΑ και όσες μεγάλες γουνοποιητικές επιχειρήσεις συνεργάζονται και συμμετέχουν στο κύκλωμα αυτό το οποίο είναι παράνομο και είναι καρκίνωμα, καθώς και όλοι αυτοί που άσκησαν και ασκούν πολιτική με πρώτους τους βουλευτές του νομού Καστοριάς και τα κόμματά τους που τόσα χρόνια ανέχονται αυτήν την κατάσταση και δεν τόλμησαν ποτέ να έρθουν σε ρήξη με αυτό το σάπιο κύκλωμα και κάνουν σα να μη ξέρουν και να μην καταλα-βαίνουν.




Τους ρωτάμε λοιπόν :


Υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό το κύκλωμα;


Υπάρχει ή δεν υπάρχει η φοροδιαφυγή;


Υπάρχει ή δεν υπάρχει καπέλο;


Yπάρχει ή δεν υπάρχει μια άνιση συμπεριφορά κατά την οποία οι λίγοι πλουτίζουν και οι πολλοί υποφέρουν;


Yπάρχει ή δεν υπάρχει μία κατάσταση όπου τα κυκλώματα έφτασαν τη μεγάλη πλειοψηφία των κατασκευαστών των κομματιαστών σε απόγνωση;


Και τι εννούμε με αυτό. Ο μικρός παραγωγός μπορεί να το προσφέρει στην αγορά με ωραία παλτά και ζακέτες από κοματιαστό με 300, 400 500 ευρώ και πρέπει να πληρώ-σει μέσω της ΕΔΗΚΑ, 500, 600 ευρώ προμήθεια. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν κάτω από αυτές τις συνθήκες το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό;


Aπό μελέτες που έχουμε κάνει, αλλά και από εμπειρία που έχουμε, το κομματιαστό στις τιμές των 400, 500 και 600 ευρώ είναι προσιτό και είναι ένα είδος το οποίο προτιμάτε πάρα πολύ στη ρώσικη αγορά. Αλλά όχι στη διπλάσια ή τριπλάσια τιμή και μάλιστα όταν αυτά τα λεφτά πηγαίνουν ζεστά σαν καπέλο σε αυτό το μόρφωμα που λέγεται κύκλωμα προμηθειών που αποτελείται από τα τουριστικά πρακτορεία και τα καμάκια.


Για εμάς, το κομματιαστό σαν είδος, τώρα που οι τιμές των δερμάτων είναι στα ύψη, μπορεί να αποτελέσει μία θαυμάσια εναλλακτική πρόταση και να βοηθήσει πολλούς μικροβιοτέχνες. Προϋποθέσεις υπάρχουν. Χρειάζεται, όμως, αυτοί οι μικροβιοτέχνες να βοηθηθούν με χαμηλότοκα δάνεια, να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΔΗΚΑ, να γίνουν νέες συμφωνίες με τα πρακτορεία.


Λύσεις υπάρχουν. Θέληση χρειάζεται.


Επίσης, η καταστροφή των μικροβιοτεχνών έχει και μία ακόμη μεγάλη συνέπεια. Πλήτει ευθέως και όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα που εξαρτώνται από αυτούς, καθώς και άλλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες του νομού.


Σε συνδυασμό, λοιπόν, με την ύφεση και τα μνημόνια, καθώς και τη λιτότητα, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η φτωχοποίηση και η ανεργία είναι κάτι το οποίο είναι απερίγραπτο.



-Είμαστε υπέρ μιας επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια που η κοινωνία θεσμοθετεί. Και επιχειρεί με βάση όχι μόνο το μέγιστο κέρδος αλλά και την προσφορά στην κοινωνία. Παράδειγμα : Αν κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικότητας ορισμένοι από τους γουνοποιούς εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δίνουν τα μνημόνια και προσπαθήσουν να μειώσουν τους μισθούς, αυτό είναι απαράδεκτο.


Και για την επιχείρηση θα είναι λάθος και για τον εργαζόμενο αλλά και για το μέλλον της γούνας. Τι εννοούμε; Οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση είναι κεφάλαιο και όχι παθητικό. Χωρίς τους σωστούς τεχνίτες οι οποίοι με τον ιδρώτα, την τέχνη και την αγάπη που έχουν για το επάγγελμα, δημιουργούν όλα αυτά τα χρόνια όμορφα και εξαιρετικής ποιότητας γουναρικά, τα οποία αναπτύσσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σαν γούνα και σαν νομός.


Έτσι, λοιπόν, εάν επιχειρηθεί να μειωθούν οι μισθοί, είναι σίγουρο ότι ένα μέρος από αυτό το εργατικό δυναμικό θα αποχωρήσει από τον κλάδο. Και επιχείρηση χωρίς σωστούς τεχνίτες και σωστούς εργαζόμενους είναι μια επιχείρηση η οποία μαθηματικά οδηγείται στο κλείσιμο. Άρα, εμείς, πρέπει να βλέπουμε τους εργαζόμενους σαν ένα κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις και σαν συνεργάτες. Ο καλύτερα εργαζόμενος σε μια επιχείρηση είναι και ο σωστά αμοιβόμενος. Αυτός ο οποίος δίνει την ψυχή του και δεν σκέφτεται την ώρα που δουλεύει τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί η κρίση στο ίδιο του το σπίτι.


Άρα, όσοι συνάδελφοι νoμίζουν ότι πρόσκαιρα μπορεί να αποκομίσουν κάποια κέρδη από τις μειώσεις μισθών του προσωπικού τους, είναι σα να πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται και οι ίδιοι τους. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερους τεχνίτες. Και εάν τα μεροκάματα και οι μισθοί είναι της πείνας, κανένας νέος δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το επάγγελμα της γούνας. Κι έτσι αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε στο σημείο το επάγγελμα να κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την Καστοριά.




- Για το κομματιαστό, λένε, ότι έρχονται στην Καστοριά και το αγοράζουν όλο οι Κινέζοι. Εδώ θα πρέπει να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις. Επειδή δεν μπορούμε να απαγορέψουμε τις εξαγωγές των κομματιαστών, θα πρέπει να προτιμούν την πώληση σε ντόπιους μικροβιοτέχνες σε ίδιες τιμές και αν είναι δυνατόν με ευκολίες πληρωμής ή λίγο χαμηλότερες, διότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε αρκετούς μικροβιοτέχνες να επιβιώσουν. Eνώ παράλληλα θα μαθαίνουν τη δουλειά και σε άλλους νέους τεχνίτες. Γιατί οι τεχνίτες ξεκινάνε από το κομματιαστό και μετά πηγαίνουν στα δέρματα.


Και στο κάτω-κάτω, εδώ θα πρέπει να καταλάβουμε ένα ζήτημα. Ότι σε αυτό το νομό πρέπει να ζήσουμε όλοι. Πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε και να δημιουργήσουμε νέα χέρια στο επάγγελμα. Δεν μπορεί ένα μέρος να περνάει πλουσιοπάροχα και οι υπόλοιποι να zούνε στην ανεργία και στην απόγνωση.


Λένε μερικοί, ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Εμείς απαντάμε : Σε ένα νομό σαν τον δικό μας, το κεφάλαιο πρέπει να έχει πατρίδα. Πρέπει να παίξει πατριωτικό και κοινωνικό ρόλο. Διότι με αυτή τη λογική θα πρέπει να σκεφτούν ότι πουλώντας το κομματιαστό όχι στους Κινέζους, αλλά στους ντόπιους μικροβιοτέχνες, οι οποίοι προσπαθούν κάτω από μία λάμπα να βγάλουν διαμάντια, ουσιαστικά αναπτύσσουν τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, βγαίνουν νέοι τεχνίτες και μειώνεται η ανεργία.


Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πάντα πάνω από τα κέρδη. Και η οικονομία πρέπει να υπηρετά την κοινωνία και όχι η κοινωνία την οικονομία. Δηλαδή, η οικονομία να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Τότε έχουμε ένα κράτος δικαίου.


Όταν η κοινωνία υπηρετεί την οικονομία, τότε έχουμε ανεργία, έχουμε πείνα και όλα αυτά οδηγούν σε κοινωνικές εκρήξεις.


Πιστέψτε μας, ότι η χειρότερη φυλακή είναι η ανεργία και ας κοιτάξουμε στα μάτια τους νέους και να εξηγηθούμε μαζί τους. Να τους ρωτήσουμε αν μπορούν να δουν κάποια ελπίδα, κάποιο μέλλον, να ερωτευτούν, να δημιουργήσουν οικογένειες; Αυτά όλα είναι ερωτήματα και ζητήματα που ο καθένας μας πρέπει να βάλει στον εαυτό του. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το κεφάλαιο έχει πατρίδα. Δεν πρέπει να το παίξουμε φιλάνθρωποι, αλλά άνθρωποι που στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας. Αλληλέγγυοι.


Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε έναν νομό που έχει 40% ανεργία και 50% ανεργία στους νέους. Αυτός ο τόπος μας έδωσε πολλά. Μας έδωσε το δικαίωμα να ζήσουμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Μας έμαθε αυτήν την τέχνη. Μας έδωσε το πλεονέκτημα να ταξιδεύουμε σε όλον τον κόσμο, να δημιουργήσουμε υποδομές και σωστές επιχειρήσεις. Μας έδωσε επίσης το πλεονέκτημα να βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλους νομούς. Άρα, θα πρέπει τώρα να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά. Δηλαδή, τώρα χρωστάμε σε αυτόν τον τόπο. Πατριωτισμός σήμερα σημαίνει ανταπόδωση. Σημαίνει ό,τι αυτά που ο τόπος μας έδωσε απλόχερα όταν δεν είχε ανάγκη, τώρα που έχει ανάγκη θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα. Και αυτή είναι ακριβώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό.


- Είμαστε ενάντια στο σύστημα που με αποκλειστική ευθύνη των δύο μνημονιακών κομμάτων, λειτούγησε την προηγούμενη 20ετία, βάσει του οποίου είχαμε ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση των ζημιών. Παράδειγμα : Ενώ στις αρχές του ‘90 έγιναν κάποιες ρυθμίσεις δανείων προς όφελος των "μικρών" στη συνέχεια αυτές έγιναν "μπούμερανγκ", και ήταν αδύνατο οι επιχειρήσεις αυτές να ξαναμπούν στην παραγωγή, διότι δεν είχαν κεφάλαιο κίνησης και με την αύξηση του χορδά και των δερμάτων αυτοί ήταν καταδικασμένοι. Αντίθετα, από αυτές τις ρυθμίσεις οφελήθηκαν πολλοί, οι οποίοι δεν έπρεπε, ενώ είχαν τη δυνατότητα να πηρώσουν, με τις γνωστές συνέ-πειες να φτάσουμε το ‘97 να αγοράζονται εμπορεύματα ενώ δεν υπήρχαν παραγγελίες και σε συνδυασμό με την κατα-κόρυφη πτώση τιμών της πρώτης ύλης που ακολούθησε, να καταστραφούν πολλές επιχειρήσεις.


-Πιστεύουμε σε ένα ενιαίο αδέσμευτο συνδικαλιστικό όργανο, όπου η εκπροσώπησή του θα γίνεται με βάση κριτήρια αξιολόγησης, αξιοσύνης και όχι με πολιτικά κριτήρια. Μέσα από αυτό το όργανο πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες μάρκετιγκ, σχεδιασμού και χάραξης πολιτικής, η οποία να μην είναι πολιτικής κόμματος αλλά πολιτικής κλάδου και να δεσμεύει όλους να την ακολουθήσουν.


- Πιστεύουμε στην ανάπτυξη αυτού του τόπου και αυτή θα έρθει με σωστή συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων και πάνω απ’ όλα να δράσουμε όλοι μαζί συλλογικά, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των απαράδεκτων προμηθειών προς τα πρακτορεία kαι τα καμάκια, που οδηγεί την πλειοψηφία των γουνοποιών σε μαρασμό και θάνατο και σε αφορολόγητο πλουτισμό των tour operators. Δεκάδες εκατομμύρια έχουν φύγει από την Καστοριά και δεν ξαναεπενδύθηκαν εδώ.


-Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να τοποθετηθούμε στο ζήτημα της ανάπτυξης. Για εμάς η ανάπτυξη έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προβάλλεται από τις τηλεοπτικές εκπομπές και λέγεται growth. Growth σημαίνει μεγένθυση. Σε μία χώρα όμως που λέγεται Ελλάδα, σε ένα νομό που λέγεται Καστοριά, εκείνο το οποίο μπορεί να μας διαφοροποιήσει και να πετύχουμε την ανάπτυξη είναι να αναδείξουμε τα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά. Και να στηριχτούμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.


Φέρνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα : Όταν το ‘92 άνοιξε η αγορά της Ρωσίας, δυστυχώς αρκετοί προωθήσανε ότι χειρότερο γουναρικό υπήρχε, δυσφημίζοντας το ελληνικό προϊόν. Άρα, η μεγένθυνση μας οδήγησε στην καταστροφή. Η ανάπτυξη όμως που ακολούθησε μετά από πολλές σοβαρές και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες στηριζόμενες στη θέληση, διάθεση και αγάπη του προϊόντος από το εργατικό δυναμικό, οδήγησε στο να παράγουμε ένα συγκριτικά καλύτερο ποιοτικά προϊόν. Και αυτό είναι που μας οδηγεί σήμερα, που παρόλο που υπάρχει παγκόσμια οικονομική κρίση, τα γουναρικά που κατασκευάζονται στη Δυτική Μακεδονία έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Όχι άλλα τέτοια λάθη.


Η τέχνη μας έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορούμε να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο και να στηριχτούμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που κανένας άλλος δεν έχει. Και όταν διαφημιζόμαστε πρέπει πάνω σε αυτά να στηριζόμαστε. Για να μπορέσει ένα προϊόν να "περπατήσει" μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό, μπορεί να έχει καλή τιμή, να έχει μία καλή ποιότητα, αλλά αν δεν έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό το προϊόν να γίνει αναγνωρίσιμο μέσα από το παγκόσμιο εμπόριο. Κι εμείς έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και αυτά πρέπει να γίνουν ο φάρος, το όπλο μας που θα "πολ-μήσουμε" στον διεθνή ανταγωνισμό.


Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε, και ένα άλλο πολύ πρόσφατο παράδειγμα που συνέβη στην Καστοριά. όταν για πρώτη φορά ήρθε μια κινέζικη εταιρία και έκλεισε εμπορικές συμφωνίες με επιχειρήσεις της περιοχής, αγοράζοντας ελληνικά γουναρικά, στηριζόμενη στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και την ποιότητα, προκειμένου να τα προωθήσει στην κινεζική αγορά. Εδώ, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Η κινέζικη εταιρία απευθύνθηκε σε ορισμένες επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες εδώ και χρόνια είναι πρωτοπόρες στον διεθνή ανταγωνισμό και δεν ασχολούνται με "καμάκια", ούτε με μίζες, ούτε με προμήθειες, αλλά προσπαθούν να διαφημίζουν την ποιότητα των ελληνικών γουναρικών παγκόσμια.


Επίσης, μία σειρά από επιχειρήσεις είναι πρωτοπόρες και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, συμμετέχοντας σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, προσπαθώντας ακριβώς να αναδείξουν αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η γούνα στην περιοχή μας. Υπάρχει, όμως, ένα τεράστιο ζήτημα : Ότι έχουμε έναν πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και αυτός λέγεται Κίνα.


Θα προσπαθήσουμε να σας αναφέρουμε τις διαφορές, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κατάσταση που δεν έχει αναλυθεί ιδιαίτερα και η οποία είναι η εξής :


- Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου τα δέρματα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών.


- Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου το ρούβλι από 29 πήγε 34, που σημαίνει ότι έχουμε μία υποτίμηση κατά 15%


- Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου η Κιίνα με τη Ρωσία έχουν καταργήσει τις τελωνειακές επιβαρύνσεις. Άρα τα κινέζικα προϊόντα εισάγονται στη Ρωσία χωρίς δασμούς.


-Στην Κίνα δίνονται άτοκα δάνεια με μοναδικό όρο οι επιχειρήσεις να είναι υποχρεωμένες να προσλάβουν προ-σωπικό για 4-5 χρόνια.


- Στη Μόσχα υπάρχει και λειτουργεί ένα κέντρο κινέζικης γούνας, το οποίο είναι γεμάτο με χιλιάδες εμπορεύματα αδεσμολόγητα.


Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία κατάσταση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, να προβληματιστούμε και να δούμε πώς θα τη ξεπεράσουμε. Πρέπει τα μειονεκτήματά μας να τα κάνουμε πλεονεκτήματα. Θεωρούμε αναγκαία τη χορήγηση δανείων σε μικροβιοτέχνες και παραγωγούς με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, σε όποια επιχείρηση χορηγείται δάνειο, θα είναι υποχρεωμένη να προσλάβει έναν αριθμό εργαζομένων, κάτι που θα συμβάλει και στη μείωση της ανεργίας.


-Θα πρέπει, επίσης, να δούμε το ζήτημα το πώς μέσω διμερών σχέσεων με τη Ρωσία μπορεί να επιτευχθεί η διαφοροποίηση των δασμών και αυτό αποτελεί μέρος της εξωτερικής πολιτικής, την οποία εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, ούτως ώστε οι διμερείς επαφές και με τρίτες χώρες μπορεί να φέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα.


Και τέλος, θα πρέπει σε αυτόν τον τόπο να λειτουργούμε συλλογικά και όχι ατομικά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε ορισμένα από τα αιτήματά μας.


Το ζήτημα της βίζας, δυστυχώς, εδώ και χρόνια, παραμένει άλυτο. Η βίζα είναι ένα απλό θέμα. Ποιό είναι; Τα ίδια τα κυκλώματα που παίρνουν εδώ τις μίζες από τις πωλήσεις των γουναρικών, τα ίδια κυκλώματα εμπορεύονται τις βίζες στη Ρωσία. Τα οποία κυκλώματα παίρνουν τις προμήθειες και οι τουρίστες εξαρτώνται από αυτούς. Άρα, ο τουρίστας που έρχεται από την Μόσχα στην Ελλάδα είναι "ελεγχόμενος" από τους γνωστούς-άγνωστους, οι οποίοι συνεργάζονται με τα πρακτορεία και δουλεύουν όλο αυτό το κύκλωμα το οποίο είναι αφορολόγητο.


Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε ότι αυτό το κύκλωμα θα "σπάσει". Θα πρέπει οι βίζες να λειτουργήσουν με τελείως διαφορετική λογική. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταγγελία του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙ και μέσα στα πλαίσια της συνθήκης Σένγκεν να βρούμε τις λύσεις όπως έκανε η Φιλανδία, ούτως ώστε να δίνονται οι βίζες αυθημερόν και ο τουρίστας να μην είναι δέσμιος των κυκλωμάτων. Και όλα αυτά τα κυκλώματα στη Ρωσία, όπως γνωρίζετε, είναι σκληρά, αδίστακτα και κλειστά. Τα οικονομικά συμφέ-ροντα είναι τεράστια. Εμείς δεσμευόμαστε ότι όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα "σπάσουμε".


-Θα πρέπει να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε τι σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα, προκειμένου να αναδειχθεί περισσότερο ο κλάδος της γούνας.


Το συμφέρον της Ελλάδος είναι να παραμείνει στην Ευρώπη αλλά να έχει ισότιμες και πολύπλευρες σχέσεις με όλους τους λαούς. Γι’ αυτό και ήταν ένα τεράστιο βήμα αυτό που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τους G20 και τους ανέπτυξε τις θέσεις μας για το ζήτημα της οικονομίας. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.


Επομένως, γι’ αυτό το οποίο έχουμε να δεσμευτούμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή όπου η πρώτη ύλη ανεβαίνει, το ρούβλι πέφτει, ο ανταγωνισμός από την Κίνα γίνεται ισχυ-ρότερος και οι δασμοί από την Κίνα καταργούνται σε αντίθεση με την Ελλάδα που παραμένουν, θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο να εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το "καρκίνωμα" των προμηθειών.


Δεσμευόμαστε ότι αυτό το κύκλωμα θα φύγει από την Καστοριά. Αλλαγή τρόπου λειτουργίας της ΕΔΗΚΑ και επαναδιαπραγμάτευση του ποσοστού που λαμβάνουν τα πρακτορεία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση - κάτι που το πιστεύουμε - δεν πρόκειται να κάνουμε μονόπλευρες ενέργειες, αλλά θα συζητήσουμε με όλους αυτούς και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι αυτή η τακτική δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.


- Επίσης, προτείνουμε τη δημιουργία μιας ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ, δηλαδή την κατασκευή ενός πολύ μεγάλου κέντρου που θα λειτουργεί σε συνεταιριστική μορφή στα πρότυπα των γνωστών outlets σε όλον τον κόσμο, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον αγοραστή να προμηθεύεται απευθείας από τον παραγωγό.


- Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στο νομό είναι ξεκάθαρη. Από τη στιγμή που οι φάρμες αναπτύσσουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είμαστε υπέρ, χωρίς δεύτερη κουβέντα.


- Έχουμε εκφραστεί - κατά καιρούς - για τον πολύ θετικό ρόλο που παίζει μια μεγάλη παραγωγή γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία :


1ον λόγω εισαγωγής συναλλάγματος


2ον λόγω καθετοποίησης της παραγωγής


3ον λόγω της μείωσης της ανεργίας


4ον Δυνατότητα χρήσης προγραμμάτων Ε.Ε.


5ον Δυνατότητα παράλληλων εργασιών (κτηνίατροι, τροφές, στεγνωτήρια κ.α.)


6ον Αλλά και σε περιόδους κρίσης, γιατί εμείς έχουμε εμπειρία από το παρελθόν, μπορούμε το μέγεθος της ζημίας να το ελαχιστοποιήσουμε. Είναι κανόνας. Χωρίς εναλλα-κτικές λύσεις δεν μπορείς να πας πουθενά. Κι εμείς διαθέ-τουμε αυτό το όπλο με τις εναλλακτικές λύσεις.


- Είμαστε υπέρ της δημιουργίας και της επέκτασης εκτρο-φείων γουνοφόρων ζώων, καθώς και της ένταξής τους ως κτηνοτροφική δραστηριότητα.


- Είμστε υπέρ της ένταξης της χρηματοδότησης του ζωϊκού κεφαλαίου από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.


- Είμαστε υπέρ του σοβαρού ελέγχου διατροφής και υγιεινής των εκτροφείων και την τήρηση των κανόνων, ώστε να μην προκύπτουν διάφορα προβλήματα.


- Είμαστε υπέρ της διαμόρφωσης των εγκαταστάσεων εκτροφείων, που να διασφαλίζονται από περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα - κυρίως στα γύρω χωριά - αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.


- Είμαστε υπέρ της χρήσης της βιομάζας και υπάρχουν νέες τεχνολογίες όσον αφορά τα απόβλητα των γουνο-φόρων ζώων από τα εκτροφεία.


- Είμαστε υπέρ της υποστήριξης ανταλλαγής πληρο-φοριών και τεχνογνωσίας.


- Είμαστε υπέρ στη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου δερμάτων, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους μικο-βιοτέχνες να προμηθεύονται την πρώτη ύλη σε προσιτπές τιμές, βελτιώνοντας το κόστος των γουναρικών.


Βέβαια, η θέση μας για τη λειτουργία του δημοπρατηρίου, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου. Απλά, όταν η παραγωγή των γουνοδερμάτων στη Δυτική Μακεδονία φτάσει τα 4-5 εκ., θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με τις σχετικές μελέτες και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του έργου.


Σχετικά τώρα με τα εργασιακά, εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ με το οικονομικό μας πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την κατάργηση της μετενέργειας, δεν πρόκειται να δεχθούμε τα μέτρα του μνημονίου, θα τα καταργήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το οποίο θέλουμε και το φωνάζουμε, είναι ό,τι από την επόμενη ημέρα των εκλογών θα τραβήξουμε φρένο.


Δεν τάζουμε, ούτε υποσχόμαστε ότι θα πάμε από τη μια μέρα στην άλλη στον παράδεισο. Αλλά,σίγουρα, θέλουμε να προλάβουμε να μην πάμε στην κόλαση.


Άρα, η ανάσχεση είναι το πρόγραμμά μας, το φρένο προς τον γκρεμό.


Γι’ αυτό και λέμε : ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ - ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


-Εμείς δεν λέμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα, ότι έχουμε το μαγικό ραβδάκι που θα μας πάει από την κόλαση στον παράδεισο. Εκείνο, όμως, που λέμε, είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί να υπάρχει όλη αυτή η βάρβαση επίθεση απέναντι στον ελληνικό λαό και ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε και να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε σε επίπεδο νομού, να βρούμε κοινές λύσεις, προκειμένου να βοηθήσουμε τον κόσμο της περιοχής μας να δει καλύτερες ημέρες.


Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο κι επειδή πιστεύουμε ό,τι στις 18 Ιουνίου θα είμαστε κυβέρνηση, να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Να μην υποκύψει στο δίλημμα φόβος ή απελπισία, αλλά να μετετρέψει το σύνθημα του φόβου σε σύνθημα ελπίδας.


Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούμε να έχουμε έναν βουλευτή στην Καστοριά, ο οποίος θα δεσμεύεται σε όλα αυτά τα οποία εμείς για πρώτη φορά στο νομό τα καταθέτουμε γραπτά.


Και θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση στον κόσμο. Εάν τυχόν στις πρόσφατες εκλογές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπιαναν 60% και 180 έδρες θα μιλούσε κανένας για απαγκίστρωση από το μνημόνιο ή για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου; Κανένας. Θα σας λέγανε : Εσείς ψηφίσατε, τραβάτε κουπί τώρα...


Γι’ αυτό το μόνο που τους μένει είναι να σας φοβίζουν και να σας θέτουν διχαστικά διλήμματα.




Για εμάς ένα είναι το δίλημμα :


ΜΝΗΜΟΝΙΟ ή ΣΥΡΙΖΑ;


ΨΗΦΙΣΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΥΡΙΖΑ




* ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ


* ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


* ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΕΛΛΑΔΑ


* ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


ΚΑΙ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ


ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ


ΝΑ ΣΑΣ ΕΓΓΥΗΘΟΥΜΕ


ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ


ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...



sentra.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου