Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Φοροκυνηγητό για όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ

Στην ΔΟΥ Καστοριάς απευθύνθηκαν οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούσαν να καταβάλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ, 


σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών η οποία εξουσιοδοτούσε τις εφορίες να ρυθμίσουν τις δόσεις ή να περιορίσουν το τέλος, υπό προϋποθέσεις.
Λίστα με αρκετά ονόματα έστειλε η ΔΕΗ Καστοριάς  στο υπουργείο Οικονομικών, αφού με βάση τα στοιχεία της μέχρι και τις 30 Απριλίου 2011 δεν είχαν πληρώσει το ειδικό τέλος των ακινήτων. Πλέον, το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών του 2011 θα πληρωθεί στις εφορίες από όσους δεν το κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ωστόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, υπήρξαν άτομα που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες όπως οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, δικαιώθηκαν. Επιπλέον για τους πολίτες της Καστοριάς που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ασθενέστερων, θα ανοιχτούν οι φάκελοι τους από εδώ και στο εξής για να εξεταστούν τα δικαιολογητικά τους.
Η δικαίωση των  συγκεκριμένων πολιτών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα εναπόκειται στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ Καστοριάς. Το γεγονός αυτό διευκρινίζεται και από την εγκύκλιο του Υπουργείου οικονομικών, όπου τονίζεται χαρακτηριστικά ότι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, ο προϊστάμενος κάθε ΔΟΥ, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί  πως το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε ήδη κατευθύνσεις στους εφοριακούς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενημέρωσης των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν χαράτσι και στην περίπτωση που αυτοί εξακολουθήσουν να μην το πληρώνουν, να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τα ειδικά τμήματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών των Δ.Ο.Υ. Αυτό σημαίνει ότι οι εφορίες μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Αναστασία Τζάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου