Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ξύδι: Έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας

Το πιο κοινό ξύδι είναι αυτό του κρασιού, ενώ το πιο εκλεπτυσμένο και ακριβό είναι το βαλσάμικο. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη, λιγότερο γνωστά αλλά ιδιαίτερα ντελικάτα, όπως αυτό από ρύζι ή από μήλα, που μπορούν να δώσουν μια διαφορετική γεύση στα πιάτα σας. Χάρη στη φρεσκάδα τους, σας βοηθούν να καταπολεμήσετε και τις τελευταίες υψηλές θερμοκρασίες της φετινής σεζόν. Ανακαλύψτε ποια θα αναδείξουν τα αγαπημένα σας πιάτα και ποια μπορούν να καταπολεμήσουν τυχόν διαταραχές που αντιμετωπίζετε καθημερινά.

Όπως εξηγούν ειδικοί σεφ, το ξύδι κατέχει σημαντική θέση στην κουζίνα, τόσο όταν χρησιμοποιείται ωμό, όσο και ως συστατικό για απλές και γευστικές συνταγές. Συχνά συνδυάζεται με το λάδι ή με τα τηγανητά, αφού έχει την ιδιότητα να κάνει λιγότερο αισθητή τη λιπαρότητα. Χρησιμοποιήστε το στις σαλάτες σας και κάντε οικονομία θερμίδων (παρέχει μόλις 4 ανά 100 γραμμάρια), αφού το λάδι «βαραίνει» τη σιλουέτα (παρέχει 899/ 100 γραμμάρια).

Τα γεύματα με βάση το κρέας ή το ψάρι μπορούν να γίνουν πιο γευστικά και ελαφριά χάρη στο ξύδι. Το ξύδι αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι, ευνοώντας την πέψη των πρωτεϊνών. Την ίδια στιγμή, η όξινη γεύση του έχει δροσιστικές ιδιότητες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συσχετίζει το γλυκό με τη ζέστη, και το όξινο με τη δροσιά. Γι' αυτό και όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, μερικές σταγόνες ξύδι σβήνουν το αίσθημα της ζέστης. Κάθε είδος ξυδιού περιέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Το ξύδι από κρασί προλαμβάνει την κολίτιδα και τους εμμηνορροϊκούς πόνους, ενώ το ξύδι από σπόρο ρυζιού αποτοξινώνει. Από την άλλη μεριά, το μηλόξυδο αναζωογονεί τον οργανισμό χάρη στα μεταλλικά του άλατα, ενώ το βαλσάμικο καταπολεμάει τις ρυτίδες.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου