0
Η Οσάκα καταλαμβάνει την τρίτη θέση, δίνοντας στην Ιαπωνία το χρυσό και το χάλκινο «μετάλλιο», ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Μόσχα και η Γενεύη. Η Αθήνα δεν βρίσκεται στη σχετική λίστα ακρίβειας.
Στην έκτη θέση συνυπάρχουν η Ζυρίχη και η Σιγκαπούρη, στην όγδοη βρίσκεται η Ν’Τζαμένα, πρωτεύουσα του Τσαντ, ενώ τη δεκάδα των ακριβότερων πόλεων στον κόσμο ολοκληρώνουν το Χονγκ Κονγκ και η ιαπωνική Ναγκόια.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν πέσει στη λίστα της ακρίβειας, γεγονός που αντανακλά τη «σημαντική αποδυνάμωση τοπικών νομισμάτων, περιλαμβανομένου του ευρώ, σε σχέση με το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Πρωταθλήτρια ακρίβειας στη Γηραιά Ήπειρο παραμένει η Μόσχα, που κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση παγκοσμίως και το 2011, ενώ έπειτα από Γενεύη και Ζυρίχη ακολουθεί μία ακόμη ελβετική πόλη, η Βέρνη (14), γεγονός που οφείλεται στην «ενίσχυση του ελβετικού φράγκου».
Συνεχίζοντας, το Όσλο κατέλαβε τη 18η θέση, το Λονδίνο κατατάχθηκε 25ο, σημειώνοντας εντυπωσιακή πτώση επτά θέσεων συγκριτικά με πέρυσι. Στην 28η θέση βρίσκεται η Αγία Πετρούπολη και στην 37η το Παρίσι, κάτω 10 θέσεις σε σχέση με το 2011. Άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στις 50 ακριβότερες είναι το Μιλάνο (38), η Ρώμη (42), η Στοκχόλμη (46) και η Βιέννη (48), σημειώνοντας πτώση μέχρι και 13 θέσεων.
Η εν λόγω έρευνα εξετάζει 214 πόλεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να εκτιμήσει το συγκριτικό κόστος ζωής με βάση περισσότερα από 200 αγαθά και υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές, το ενοίκιο, το φαγητό, η ένδυση και η διασκέδαση.
Η έρευνα απευθύνεται πρωτίστως σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και επίδοξους επενδυτές, οι οποίο χρειάζεται να υπολογίσουν εάν είναι σκόπιμο να επενδύσουν σε μία περιοχή και ποιοι είναι οι κατάλληλοι μισθοί για το προσωπικό που απασχολούν.
Για ολόκληρη τη λίστα δείτε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου