Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η πτώχευση του φυσικού προσώπου

Φίλος και συνάδελφος με παρακαλεί να (σας) μεταφέρω τα ακόλουθα, ώστε να μη σκεφτείτε πονηρά και πάτε αμέσως στο ειρηνοδικείο. Ναι, απευθύνομαι σε εσάς που έχετε φορτώσει τις κάρτες σας καί έχετε ξε-φορτώσει 'εγκαίρως' την περιουσία σας... 

 

Γιατί η διαδικασία δεν αφορά και οφειλές προς την εφορία, ασφαλιστικούς φορείς και λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ; Δεν είναι διακριτική μεταχείριση αυτό;

Δεν πρέπει να συνεκτιμούνται και οι λόγοι αποτυχίας του διαλόγου που προηγείται της έναρξης της διαδικασίας; Αν είναι άκαμπτη και ασυμβίβαστη η στάση του οφειλέτη δεν θα πρέπει να επιβραβεύεται αυτόματα, ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις, με την προώθηση της διαδικασίας.

Η διαδικασία εξεύρεσης σχεδίου αποπληρωμής δεν είναι κακή ιδέα. Όμως αφού πρώτα γίνουν γνωστά όλα τα περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα και οι οφειλές θα πρέπει να προτείνεται ένα σχέδιο τόσο από τους πιστωτές, όσο και από τον οφειλέτη. Το δικαστήριο (ειρηνοδικείο;) θα πρέπει να επεξεργάζεται πιθανό συμβιβαστικό σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης. Εφόσον ο οφειλέτης απορρίψει  το συμβιβαστικό σχέδιο θα πρέπει να  διακόπτεται πράγματι η διαδικασία, ενώ εφόσον οι πιστωτές το απορρίπτουν τότε θα προχωράει η διαδικασία απαλλαγής από τα χρέη. Έτσι και οι δύο πλευρές θα έχουν κίνητρο να συναινέσουν, ενώ τώρα ο οφειλέτης δεν έχει κανένα κίνητρο να συναινέσει σε οτιδήποτε δεν συνεπάγεται διαγραφή του 90% των οφειλών του, ειδικά στην περίπτωση που έχει προλάβει να μεταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του σε μέλη της οικογενείας του!

Γιατί η αυτόματη πρόκριση των σταδίων της διαδικασίας σε περίπτωση απραξίας του πιστωτή δεν υιοθετείται και σε όλες τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το ευρύτερο δημόσιο τομέα; Η προβλεπόμενη στο εδάφιο 8 του Άρθρου 4 διαδικασία υπέρβασης της αντίρρησης πιστωτή δεν θα εφεσιβάλλεται?


Η μεταβίβαση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων σε συγγενείς έως και β' βαθμού για 5 χρόνια πριν την αίτηση ένταξης στη διαδικασία παραγραφής χρεών ίσως πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό κώλυμα και να οδηγεί σε αυτόματη απόρριψη της αίτησης για απαλλαγή από τα χρέη, αλλά όχι από τη διαδικασία σύνταξης συμβιβαστικού σχεδίου αποπληρωμής των οφειλών μετά από την προαναφερόμενη διαδικασία. Επίσης, πρέπει να συνεκτιμάται η οικονομική κατάσταση της ευρύτερης οικογένειας – εφόσον οφειλέτης εμφανίζεται για παράδειγμα να ζητεί την παραγραφή χρεών του αλλά διαμένει σε ιδιόκτητη οικία της συζύγου του αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί. Τέλος, θα πρέπει η απόφαση να μπορεί να εφεσειβάλλεται στην περίπτωση που οι πιστωτές την θεωρούν ότι έγιναν στη διαδικασία λάθη και παραλείψεις που διαμόρφωσαν μια τελική κατάσταση που είναι υπερβολικά επαχθής γι αυτούς.

http://dialogoi.enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου