Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Δίαιτα σύμφωνα με την ομάδα αίματος σας 0-Α-Β-ΑΒ

H ομάδα αίματος είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα των μυστηρίων της υγείας, της αρρώστιας, της μακροβιότητας, της σωματικής ζωτικότητας και της συναισθηματικής δύναμης.


Η ομάδα αίματος καθορίζει την ευαισθησία μας απέναντι στις αρρώστιες, ποιες τροφές πρέπει να τρώμε και πώς πρέπει να γυμναζόμαστε. Είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το ενεργειακό μας επίπεδο και το πόσο αποδοτικά καίμε τις θερμίδες, και καθορίζει τη συναισθηματική μας αντίδραση στο στρες, και ίσως ακόμη και το πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα μας.
Η σύνδεση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και τη διατροφή φαίνεται ίσως ριζοσπαστική αλλά δεν είναι. Γνωρίζουμε από καιρό ότι λείπει κάποιος κρίκος από την αλυσίδα της διαδικασίας που οδηγεί είτε στο δρόμο της υγείας είτε στο θλιβερό μονοπάτι της αρρώστιας. Έπρεπε να υπάρχει κάποιος λόγος εξαιτίας του οποίου υπάρχουν τόσα παράδοξα στις διατροφικές μελέτες και στην επιβίωση των ασθενειών. Έπρεπε επίσης να υπάρχει μια εξήγηση για το γεγονός ότι μερικά άτομα αδυνατίζουν με μια συγκεκριμένη δίαιτα, ενώ άλλα όχι- ότι μερικά άτομα διατηρούν τη ζωτικότητα τους μέχρι τα γηρατειά, ενώ άλλοι καταρρέουν νοητικά και σωματικά. Η ανάλυση της ομάδας αίματος μας έδωσε έναν τρόπο για να εξηγήσουμε αυτά τα παράδοξα. Και όσο περισσότερο διερευνούμε αυτή τη σύνδεση, τόσο πιο έγκυρη βλέπουμε ότι γίνεται.
Οι ομάδες αίματος είναι εξίσου θεμελιώδεις όσο και η ίδια η δημιουργία. Μέσα στην αριστουργηματική λογική της φύσης, οι ομάδες αίματος ακολουθούν μια συνεχή διαδρομή από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ανθρώπου μέχρι και σήμερα. Αυτές είναι η υπογραφή των αρχαίων προγόνων μας πάνω στην ακατάλυτη περγαμηνή της ιστορίας.
Τώρα έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε πώς να χρησιμοποιούμε την ομάδα αίματος ως ένα κυτταρικό "δακτυλικό αποτύπωμα" που ξετυλίγει πολλά από τα σημαντικά μυστήρια που συναντάμε στην αναζήτηση της υγείας. Αυτή η δουλειά είναι μια επέκταση των πρόσφατων πρωτοποριακών ανακαλύψεων γύρω από το ανθρώπινο DNA. Η κατανόηση της ομάδας αίματος προχωρά την επιστήμη της γενετικής ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κάθε άνθρωπος είναι εντελώς μοναδικός. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος ζωής, σωστή ή λάθος διατροφή. Υπάρχουν μόνο σωστές ή λάθος επιλογές με βάση τον προσωπικό μας γενετικό κώδικα.
Πώς Βρήκα το Χαμένο Κρίκο της Ομάδας Αίματος
Η δουλειά μου στον τομέα της ανάλυσης της ομάδας αίματος είναι το αποκορύφωμα μιας ισόβιας αναζήτησης — όχι μόνο δικής μου αλλά και του πατέρα μου. Είμαι γιατρός φυσικοθεραπευτής δεύτερης γενιάς. Ο δρ Τζέιμς ντ' Άνταμο, ο πατέρας μου, αποφοίτησε από το κολέγιο φυσιοθεραπευτικής (τετραετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα) το 1957, και αργότερα σπούδασε, επίσης στην Ευρώπη, σε αρκετά από τα μεγάλα φυσιοθεραπευτικά κέντρα. Πρόσεξε ότι πολλοί ασθενείς τα πήγαιναν καλά με ένα αυστηρά χορτοφαγικό διαιτολόγιο με λίγα λίπη, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της κουζίνας των θεραπευτικών κέντρων, υπήρχε όμως και ένας ορισμένος αριθμός ασθενών που δεν έδειχνε βελτίωση, καθώς και κάποιοι που δεν είχαν καλή ανταπόκριση ή που χειροτέρευαν ακόμη. Ο πατέρας μου, ένας ευαίσθητος άνθρωπος με μεγάλες ικανότητες λογικής σκέψης αλλά και διαίσθησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο πρότυπο με το οποίο θα μπορούσε να καθορίσει τις διαφορετικές διατροφικές ανάγκες των ασθενών του. Σκέφτηκε ότι, αφού το αίμα είναι η θεμελιώδης πηγή θρέψης για τον οργανισμό, ίσως κάποιο χαρακτηριστικό του αίματος τον βοηθούσε να εντοπίσει αυτές τις διαφορές. Έτσι άρχισε τις προσπάθειες να δοκιμάσει τη θεωρία του χωρίζοντας του ασθενείς σε ομάδες αίματος και παρατηρώντας τις εξατομικευμένες αντιδράσεις τους όταν τους δίνονταν διαφορετικά διαιτολόγια.
Με το πέρασμα των χρόνων, και αφού μελέτησε αμέτρητους ασθενείς, άρχισε να διακρίνει ένα πρότυπο. Πρόσεξε ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α δεν τα πήγαιναν καλά με τα διαιτολόγια υψηλής πρωτεΐνης, που περιλάμβαναν μεγάλες ποσότητες κρέατος, ενώ έδειχναν μεγάλη βελτίωση με φυτικές πρωτεΐνες όπως η σόγια και το τόφου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως τους προκαλούσαν έντονη καταρροή στα ιγμόρεια και τις αναπνευστικές οδούς. Όταν τους ζητούσαν να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να γυμνάζονται περισσότερο, τα άτομα της ομάδας Α συνήθως ένιωθαν κόπωση και δυσφορία. Όταν έκαναν πιο ήπιες μορφές γυμναστικής, όπως η γιόγκα, ένιωθαν να ενεργοποιείται ο νους και το σώμα τους.
Από την άλλη μεριά, οι ασθενείς της ομάδας αίματος Ο τα πήγαιναν πολύ καλά με τις δίαιτες υψηλής πρωτεΐνης, και τους αναζωογονούσε η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τζό-γκινγκ και η αεροβική. Όσο πιο πολύ ο πατέρας μου δοκίμαζε τη θεωρία του πάνω στις διάφορες ομάδας αίματος, τόσο πιο πολύ πειθόταν ότι η καθεμία ακολουθούσε τη δική της συγκεκριμένη διαδρομή προς την υγεία.Εμπνευσμένος από το ρητό "Η τροφή του ενός είναι το δηλητήριο του άλλου", οπατέρας μου συμπύκνωσε τις παρατηρήσεις του και τις διαιτολογικές του συστάσεις σε ένα βιβλίο με τίτλο One Man's Food (Η Τροφή του Ενός). Όταν εκδόθηκε το βιβλίο το 1980, ήμουν στο τρίτο έτος των σπουδών μου στη φυσιοθεραπευτική στο Κολέγιο John Bastyr στο Σιάτλ. Σε αυτό το διάστημα γίνονταν επαναστατικές πρόοδοι στη φυσιοθεραπευτική εκπαίδευση. Ο στόχος του Κολεγίου Bastyr ήταν να βγάζει ολοκληρωμένους εναλλακτικούς θεραπευτές, διανοητικά και επιστημονικά ισοδύναμους με ένα γιατρό της παραδοσιακής ιατρικής, αλλά με εξειδικευμένη φυσιοθεραπευτική εκπαίδευση. Για πρώτη φορά, οι φυσιοθεραπευτικές τεχνικές, μέθοδοι και ουσίες μπορούσαν να αξιολογηθούν επιστημονικά μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι περίμενα μια ευκαιρία για να κάνω έρευνα πάνω στη θεωρία του πατέρα μου για τις ομάδες αίματος. Ήθελα να βεβαιωθώ ότι στηρίζεται σε έγκυρη επιστημονική βάση.
Η ευκαιρία ήρθε το 1982, όταν είχα να κάνω μια κλινική εργασία για το τελευταίο έτος του κολεγίου και άρχισα να χτενίζω την ιατρική βιβλιογραφία για να δω αν θα έβρισκα κάποια συσχέτιση ανάμεσα στις ομάδες αίματος ΑΒΟ και κάποια προδιάθεση προς ορισμένες παθήσεις, και αν τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωναν τη θεωρία του πατέρα μου. Επειδή το βιβλίο του πατέρα μου στηριζόταν στις υποκειμενικές εντυπώσεις του γύρω από τις ομάδες αίματος, και όχι σε μια αντικειμενική μέθοδο αξιολόγησης, δεν ήμουν σίγουρος αν θα κατάφερνα να βρω κάποια επιστημονική βάση για τις θεωρίες του. Έμεινα όμως κατάπληκτος με αυτά που βρήκα.
Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε όταν ανακάλυψα ότι δύο κύριες παθήσεις του στομάχου συνδέονται με την ομάδα αίματος. Η πρώτη είναι το πεπτικό έλκος, μια πάθηση που συχνά σχετίζεται με επίπεδα γαστρικών οξέων που είναι υψηλότερα από το μέσο όρο. Αυτή η πάθηση είναι πιο συχνή στα άτομα με ομάδα αίματος Ο, από ό,τι στα άτομα με άλλες ομάδες. Αυτό μου κίνησε την περιέργεια, αφού ο πατέρας μου είχε παρατηρήσει ότι οι ασθενείς με ομάδα Ο λειτουργούν καλά με ζωικά προϊόντα και με διατροφή πρωτεϊνών, τροφές που απαιτούν περισσότερο γαστρικό οξύ για τη σωστή πέψη τους.
Η δεύτερη συσχέτιση ήταν μια σύνδεση ανάμεσα στην ομάδα Α και τον καρκίνο του στομάχου. Η πάθηση αυτή συνδέεται συχνά με χαμηλά επίπεδα παραγωγής γαστρικών υγρών, πράγμα που ισχύει και για την κακοήθη αναιμία, μια άλλη πάθηση που απαντά-ιαι πιο συχνά στα άτομα με ομάδα αίματος Α. Η κακοήθης αναιμία σχετίζεται με μια έλλειψη βιταμίνης Β12, η οποία απαιτεί επαρκή γαστρικά υγρά για να απορροφηθεί.
Καθώς μελετούσα αυτά τα δεδομένα, συνειδητοποίησα ότι, από τη μια μεριά η ομάδα αίματος Ο προδιαθέτει τον άνθρωπο προς μια πάθηση που συνδέεται με μεγάλες ποσότητες γαστρικών υγρών, και από την άλλη ότι η ομάδα αίματος Α προδιαθέτει ιον άνθρωπο προς δύο παθήσεις που συνδέονται με μικρές ποσό-ιητες γαστρικού υγρού. Αυτή ήταν η σύνδεση που γύρευα. Ήταν φανερό ότι οι παρατηρήσεις του πατέρα μου είχαν απόλυτη επι-οιημονική βάση. Κι έτσι άρχισε η συνεχιζόμενη αγάπη μου για την ι.ιιιστήμη και την ανθρωπολογία των ομάδων αίματος. Με τον καιρό ανακάλυψα ότι η αρχική δουλειά του πατέρα μου γύρω από τη συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος, τη διατροφή και την υγεία ήταν πολύ πιο σημαντική απ' ό,τι είχε ποτέ φανταστεί.
Ιεσσερα Απλά Κλειδιά για να Ξεκλειδώσουμε κι Μυστήρια της Ζωής
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου οι περισσότεροι έχουμε (>| ιάδα αίματος Α, και λόγω της δουλειάς του πατέρα μου ακολουθούσαμε βασικά μια χορτοφαγική διατροφή με τροφές όπως τάφου, λαχανικά στον ατμό και σαλάτες. Όταν ήμουν μικρός, ένιωθα (ΐιιχνά αμηχανία ή και στέρηση ακόμη, γιατί κανείς από τους φιλί ιυς μου δεν έτρωγε αλλόκοτες τροφές όπως το τόφου. Αντίθε-IU, ακολουθούσαν πανευτυχείς τη "διατροφική επανάσταση" που ι ιάρωνε την Αμερική στη δεκαετία του 1950. Η διατροφή τους καλυπτόταν στο μεγαλύτερο μέρος της από χάμπουργκερ, χοτ νιογκ, λιπαρά τσιπς, σοκολάτες, παγωτά και πολλά αεριούχα
αναψυκτικά.Σήμερα τρώω ακόμη όπως έτρωγα όταν ήμουν παιδί, και μου αρέσει. Καθημερινά τρώω τις τροφές που ζητά ο τύπος μου, η ομάδα αίματος Α, και που τις βρίσκω πολύ ικανοποιητικές.
Στο βιβλίο αυτό θα σας μάθω τη θεμελιώδη σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και τις επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε τη ζωή σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ουσία της σχέσης ανάμεσα στην υγεία και την ομάδα αίματος στηρίζεται στα παρακάτω γεγονότα:
• Η ομάδα αίματος — Ο, Α, Β ή ΑΒ — είναι ένα ισχυρό γενετικό χαρακτηριστικό που σας ξεχωρίζει τόσο μοναδικά όσο και το DNA σας.
• Όταν χρησιμοποιήσετε τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά της ομάδας αίματος σαν οδηγό για το τι να τρώτε και πώς να ζείτε, θα είστε πιο υγιείς, θα φτάσετε εύκολα στο ιδανικό σας βάρος και θα επιβραδύνετε τη διαδικασία της γήρανσης.
• Η ομάδα αίματος είναι πιο αξιόπιστος δείκτης της ταυτότητας σας από τη φυλή, την κουλτούρα ή τη γεωγραφία. Είναι ένα γενετικό πρότυπο που δείχνει ποιοι είστε, ένας οδηγός για το πώς μπορείτε να ζήσετε πληρέστερα τη ζωή σας.
• Το κλειδί της σημασίας των ομάδων αίματος στηρίζεται στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης: η ομάδα Ο είναι η παλιότερη· η ομάδα Α εξελίχθηκε μαζί με τις αγροτικές κοινωνίες· η ομάδα Β εμφανίστηκε όταν οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε βορειότερες, πιο κρύες και σκληρές περιοχές· και η ομάδα ΑΒ είναι πολύ πιο πρόσφατη προσαρμογή, αποτέλεσμα της ανάμειξης των διαφορετικών ομάδων. Αυτή η εξελικτική ιστορία έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές ανάγκες κάθε ομάδας αίματος σήμερα.
Τι Είναι Αυτός ο Σημαντικός Παράγοντας, η Ομάδα Αίματος;
Η ομάδα αίματος είναι μία από τις πολλές ιατρικά αναγνωρισμένες παραλλαγές της ανθρώπινης φυλής, κάτι σαν τα μαλλιά και το χρώμα των ματιών. Πολλές από αυτές τις παραλλαγές, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η πιο πρόσφατη ανάλυση του DNA, χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ιατροδικαστές και τους εγκληματολόγους, καθώς και από εκείνους που ερευνούν τα αίτια και τις θεραπείες των ασθενειών. Η ομάδα αίματος είναι εξίσου σημαντική με άλλες παραλλαγές — και από πολλές απόψεις είναι ένας πιο χρήσιμος δείκτης. Η ανάλυση της ομάδας αίματος είναι ένα λογικό σύστημα. Είναι εύκολο να καταλάβει και να μάθει κανείς τις σχετικές πληροφορίες. Έχω διδάξει το σύστημα σε πολλούς γιατρούς, οι οποίοι μου έχουν πει ότι τους δίνει θετικά αποτελέσματα με τους ασθενείς που ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του συστήματος. Τώρα θα το διδάξω και σε σας. Μαθαίνοντας τις αρχές της ανάλυσης των ομάδων αίματος, μπορείτε να διαμορφώσετε την καλύτερη δυνατή διατροφή για τον εαυτό σας και τα μέλη της οικογένειας σας. Μπορείτε να εντοπίσετε τις τροφές που σας προκαλούν ενόχληση, που αυξάνουν το βάρος σας και που οδηγούν σε χρόνιες ασθένειες.
Από την αρχή της έρευνας μου, συνειδητοποίησα ότι η ανάλυση των ομάδων αίματος αποτελεί ένα αξιόπιστο σύστημα για την ερμηνεία των προσωπικών διαφορών στην υγεία και την αρρώστια. Αν λάβουμε υπόψη μας τον όγκο των ερευνητικών στοιχείων που υπάρχουν, είναι παράξενο που οι συνέπειες της ομάδας αίματος για την υγεία μας δεν έχουν τύχει της προσοχής που τους αξίζει. Τώρα όμως θα παρουσιάσω αυτές τις πληροφορίες στο γενικό κοινό — όχι μόνο στους συναδέλφους μου επιστήμονες και γιατρούς, αλλά και σε σας.
Με την πρώτη ματιά, η επιστήμη των ομάδων αίματος φαίνεται ίσως δύσκολη, σας βεβαιώνω όμως ότι είναι τόσο απλή και βασική όσο και η ίδια η ζωή. Θα σας μιλήσω για την αρχαία διαδρομή της εξέίλιξης των ομάδων αίματος (που είναι εξίσου συναρπαστική με
την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης), και θα απομυθοποιήσω την Γΐιιστήμη των ομάδων αίματος, δίνοντας σας ένα απλό και ξεκάθαρο πλάνο που θα μπορείτε να το ακολουθήσετε εύκολα.
Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται κάπως προφανή, ή μπορεί VI ι σας φαίνονται παρατραβηγμένα. Όμως, ακόμη και αν δεν πιπί εύετε ότι θα έχει αποτέλεσμα, δοκιμάστε απλώς το σύστημα για δυο βδομάδες. Ακολουθήστε για δυο βδομάδες κατά γράμμα
III διατροφή που συστήνεται για τη δική σας ομάδα αίματος. Οι  ασθενείς μου, μετά από αυτό το σύντομο διάστημα, έχουν παρατηρήσει ότι έχουν αυξημένη ενέργεια και ότι αρχίζουν να αδυνατίζουν. Δώστε μια ευκαιρία στη διατροφή αυτή να σας δώσει τα οφέλη που έχω δει να προσφέρει στα περισσότερα από 4.000 άτομα που έχουν κάνει τη δίαιτα. Το αίμα όχι μόνο είναι η πιο σημαντική μας θρέψη, αλλά αποδεικνύεται και μια σημαντική οδός που μπορεί να μας οδηγήσει στην υγεία και την ευεξία.



Δίαιτα: Ομάδα αίματος: Ομάδα 0,η αρχαιότερη



Η εμφάνιση του Κρο-Μανιόν γύρω στο 40.000 π.Χ.
ανέβασε το ανθρώπινο είδος στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αφού έγινε το πιο επικίνδυνο αρπακτικό της γης.
Οι άνθρωποι άρχισαν να κυνηγούν σε οργανωμένες ομάδες.
Σε λίγο καιρό ήταν σε θέση να κατασκευάζουν όπλα και να χρησιμοποιούν εργαλεία.
Αυτές οι σημαντικές πρόοδοι τους έδωσαν δύναμη και ανωτερότητα πολύ πέρα από τις φυσικές σωματικές τους ικανότητες.
Οι Κρο-Μανιόν ήταν επιδέξιοι και τρομεροί κυνηγοί, και γρήγορα δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα από τα ζώα που ήταν ανταγωνιστές τους στο κυνήγι.
Εφόσον μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα άλλα αρπακτικά, ο πληθυσμός τους παρουσίασε εκρηκτική αύξηση.
Η βασική τους τροφή ήταν η πρωτεΐνη (το κρέας), και σε αυτό το σημείο οι πεπτικές ιδιότητες της ομάδας Ο έφτασαν στην πληρέστερη έκφραση τους.
Οι άνθρωποι αναπτύχθηκαν έχοντας ως βασική τροφή τους το κρέας, και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχαν σκοτώσει τα μεγάλα θηράματα που υπήρχαν στην περιοχή όπου κυνηγούσαν.
Ο πληθυσμός αυξανόταν συνεχώς και ο ανταγωνισμός για το κρέας έγινε έντονος.
Οι κυνηγοί άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους και να σκοτώνουν όσους καταπατούσαν τις περιοχές κυνηγιού που τις θεωρούσαν αποκλειστικά δικές τους.
Όπως πάντα, ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου ήταν ο εαυτός του.
Οι καλές περιοχές κυνηγιού άρχισαν να σπανίζουν.
Έτσι άρχισε η μετανάστευση της ανθρώπινης φυλής.
Το 30.000 π.Χ.
περίπου, ομάδες κυνηγών άρχισαν να ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά αναζητώντας κρέας.
Όταν η αλλαγή των ανέμων αποξήρανε τις γόνιμες περιοχές της Βόρειας Αφρικής, δημιουργώντας τη Σαχάρα, και όταν οι βόρειες περιοχές που παλιότερα ήταν παγωμένες άρχισαν να θερμαίνονται, οι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν από την Αφρική και να περνούν στην Ευρώπη και την Ασία.
Αυτή η κίνηση εξάπλωσε στον πλανήτη το βασικό ανθρώπινο πληθυσμό, ο οποίος είχε ομάδα αίματος Ο, την ομάδα που είναι η πιο διαδεδομένη μέχρι και σήμερα.
Το 20.000 π.Χ., οι Κρο-Μανιόν είχαν εξαπλωθεί πλήρως στην Ευρώπη και την Ασία, όπου αποδεκάτισαν σε τέτοιο βαθμό τα τεράστια κοπάδια των μεγάλων θηραμάτων ώστε έπρεπε να βρουν άλλες τροφές.
Ψάχνοντας σε κάθε νέα περιοχή για οτιδήποτε φαγώσιμο, είναι πιθανόν ότι οι σαρκοφάγοι άνθρωποι γρήγορα έγιναν Από τη βάση τους, τον προγονικό χώρο της Αφρικής, οι πρώτοι κυνη-γοί-τροφοσυλλέκτες με ομάδα αίματος Ο περιπλανήθηκαν σε όλη την Αφρική και πέρασαν στην Ευρώπη και την Ασία, αναζητώντας νέες περιοχές με μεγάλα θηράματα.
Καθώς συναντούσαν μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, άρχισαν να αναπτύσσουν τα σύγχρονα φυλετικά χαρακτηριστικά.
παμφάγοι, με μια ανάμεικτη διατροφή από καρπούς, σκουλήκια, ρίζες και μικρά ζώα.
Οι πληθυσμοί αυξήθηκαν επίσης δίπλα στις παραλίες, τις λίμνες και τα ποτάμια της γης, όπου αφθονούσαν ψάρια και άλλες τροφές.
Το 10.000 π.Χ., οι άνθρωποι είχαν εξαπλωθεί σε όλες τις κύριες ηπειρωτικές εκτάσεις του πλανήτη, με εξαίρεση την Ανταρκτική.
Η κίνηση των πρώτων ανθρώπων προς λιγότερο εύκρατα κλίματα δημιούργησε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, λιγότερο βαρύ σκελετό και πιο ίσια μαλλιά.
Η φύση, με το πέρασμα του χρόνου, τους επανεγκλιμάτισε στις περιοχές της γης όπου ζούσαν.
Οι άνθρωποι κινούνταν προς βορρά, και έτσι εμφανίστηκε το ανοιχτόχρωμο δέρμα, που προστατεύει από το κρύο καλύτερα απ' ό,τι το μαύρο δέρμα.
Επίσης, το λευκό δέρμα ήταν σε θέση να μεταβολίσει καλύτερα τη βιταμίνη D στις περιοχές με μικρότερες μέρες και μεγαλύτερες νύχτες.
Τελικά οι Κρο-Μανιόν αυτοκαταοτράφηκαν από την ίδια την επιτυχία τους.
Ο υπερπληθυσμός εξάντλησε γρήγορα τις περιοχές με κυνήγι.
Τα μεγάλα θηράματα, που στην αρχή έμοιαζαν ανεξάντλητα, μειώθηκαν ξαφνικά.
Αυτό δημιούργησε αυξημένο ανταγωνισμό για το υπόλοιπο κρέας.
Ο ανταγωνισμός οδήγησε στον πόλεμο, και ο πόλεμος σε νέες μεταναστεύσεις.


Δίαιτα: Ομάδα αίματος: Ομάδα Α, οι αγρότες



Η ομάδα Α εμφανίστηκε αρχικά κάπου στην Ασία ή τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο 25.000 και το 15.000 π.Χ., σαν ανταπόκριση στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Παρουσιάστηκε στο αποκορύφωμα της Νεολιθικής Εποχής, που ακολούθησε την Παλαιολιθική Εποχή των κυνηγών Κρο-Μανιόν.
Η γεωργία και η εξημέρωση των ζώων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κουλτούρας.
Η καλλιέργεια σιτηρών και η εκτροφή ζώων άλλαξαν τα πάντα.
Για πρώτη φορά οι δυσκολίες της επιβίωσης περιορίστηκαν σημαντικά και οι άνθρωποι δημιούργησαν σταθερές κοινότητες και μόνιμες κατοικίες.
Αυτός ο ριζικά διαφορετικός τρόπος ζωής, που αντιπροσώπευε μια βασική αλλαγή διατροφής και περιβάλλοντος, δημιούργησε μια εντελώς νέα μετάλλαξη στο πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα των νεολιθικών λαών, μια μετάλλαξη που τους επέτρεπε να ανέχονται και να αφομοιώνουν τα καλλιεργημένα σιτηρά και άλλα αγροτικά προϊόντα.
Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα Α.
Η εγκατάσταση σε μόνιμες αγροτικές κοινότητες έφερε νέες αναπτυξιακές προκλήσεις.
Οι δεξιότητες, που ήταν απαραίτητες για το κυνήγι σε ομάδες, τώρα έδωσαν τη θέση τους σε μια διαφορετική κοινωνία συνεργασίας.
Για πρώτη φορά, μια συγκεκριμένη δεξιότητα σε μια δραστηριότητα στηριζόταν σε δεξιότητες άλλων σε άλλες δραστηριότητες.
Για παράδειγμα, ο μυλωνάς στηριζόταν στο γεωργό που θα του έφερνε τη σοδειά του, και ο γεωργός στηριζόταν στο μυλωνά για να αλέσει τα σιτηρά του.
Ο άνθρωπος δεν έβλεπε πια την τροφή μόνο σαν μια άμεση θρέψη ή σαν κάτι που μπορεί να το είχε κάποια στιγμή και να μην το είχε κάποια άλλη.
Τώρα έπρεπε να καλλιεργεί χωράφια αναμένοντας μια μελλοντική ανταμοιβή.
Ο σχεδιασμός και η συνεργασία με τους άλλους ήταν πρώτη προτεραιότητα.
Ψυχολογικά, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά για τα οποία ξεχωρίζουν τα άτομα με ομάδα αίματος Α - ίσως είναι κι αυτά μια άλλη περιβαλλοντική προσαρμογή.
Το γονίδιο της ομάδας Α άρχισε να εξαπλώνεται στις πρώτες αγροτικές κοινωνίες.
Η γενετική μετάλλαξη που παρήγαγε την ομάδα Α από την ομάδα Ο έγινε γρήγορα — τόσο γρήγορα ώστε ο ρυθμός της μετάλλαξης είναι τετραπλάσιος από εκείνον της Dro-sophila, που κατέχει το σχετικό ρεκόρ!
Ποιος μπορεί να ήταν ο λόγος γι' αυτό τον ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό της ανθρώπινης μετάλλαξης από την ομάδα Ο στην ομάδα Α; Ήταν η επιβίωση.
Η επιβίωση των ικανοτέρων μέσα σε μια πολυπληθή κοινωνία.
Επειδή η ομάδα Α ήταν πιο ανθεκτική στις λοιμώξεις που εμφανίζονται συχνά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι αστικές βιομηχανοποιημένες κοινωνίες γρήγορα έγιναν ομάδα Α.
Ακόμη και σήμερα, οι επιζήσαντες από την πανώλη, τη χολέρα και την ευλογιά εμφανίζουν επικράτηση της ομάδας Α έναντι της ομάδας Ο.
Τελικά το γονίδιο της ομάδας Α εξαπλώθηκε πέρα από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Πέρασε στη Δυτική Ευρώπη μεταφερμένο από τους Ινδοευρωπαίους, που διείσδυσαν στους προ-νεολι-θικούς πληθυσμούς.
Οι ινδοευρωπαϊκές ορδές εμφανίστηκαν αρχικά στη νοτιοκεντρική Ρωσία, και από το 2500 μέχρι το 2000 π.Χ.
εξαπλώθηκαν προς νότο μέχρι το άκρο της νοτιοδυτικής Ασίας, δημιουργώντας τους πληθυσμούς και τους λαούς του Ιράν και του Αφγανιστάν.
Και καθώς οι αριθμοί τους συνέχιζαν να μεγαλώνουν, εξακολούθησαν να εξαπλώνονται, κινούμενοι δυτικά και περνώντας στην Ευρώπη.
Η εισβολή των Ινδοευρωπαίων ήταν ουσιαστικά η πρώτη διατροφική επανάσταση.
Έφερε νέες τροφές και νέες συνήθειες ζωής στα απλούστερα ανοσοποιητικά και πεπτικά συστήματα των πρώτων κυ-νηγών-τροφοσυλλεκτών, και οι αλλαγές αυτές ήταν τόσο βαθιές ώστε παρήγαγαν το περιβαλλοντικό στρες που ήταν απαραίτητο για την εξάπλωση του γονιδίου Α.
Με τον καιρό, το πεπτικό σύστημα των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών έχασε την ικανότητα του να χωνεύει τη σαρκοφαγική διατροφή της προ-αγροτικής κουλτούρας.
Σήμερα, η ομάδα αίματος Α εμφανίζει ακόμη τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανάμεσα στους Δυτικοευρωπαίους.
Η συχνότητα της ομάδας Α μειώνεται καθώς προχωρούμε από τη Δυτική Ευρώπη προς τα ανατολικά, ακολουθώντας τις αρχαίες διαδρομές μετανάστευσης.
Οι λαοί τύπου Α είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένοι στη Μεσόγειο, την Αδριατική και το Αιγαίο, ιδιαίτερα την Κορσική, τη Σαρδηνία, την Ισπανία, την Τουρκία και τα Βαλκάνια.
Οι Ιάπωνες, έχουν επίσης από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις της ομάδας Α στην ανατολική Ασία, μαζί με έναν σχετικά υψηλό αριθμό ομάδας Β.
Η ομάδα αίματος Α μεταλλάχθηκε από την ομάδα Ο σαν αντίδραση στις μυριάδες λοιμώξεις που προκλήθηκαν από την αύξηση του πληθυσμού και τις μεγάλες διατροφικές μεταβολές.
Ωστόσο, η ομάδα αίματος Β ήταν διαφορετική.



Δίαιτα: Ομάδα αίματος: Ομάδα Β ,ισορροπία



Η ομάδα αίματος Β αναπτύχθηκε κάπου ανάμεσα στο 15.000 και το 10.000 π.Χ.
στα υψίπεδα των Ιμαλαΐων, μια περιοχή που τώρα ανήκει στο Πακιστάν και την Ινδία.
Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τις ζεστές πλούσιες σαβάνες της Ανατολικής Αφρικής στα κρύα και σκληρά υψίπεδατων Ιμαλαΐων μπορεί να εμφάνισαν τη μετάλλαξη της ομάδας Β σαν αντίδραση στις κλιματολογικές αλλαγές.
Ο τύπος Β εμφανίστηκε πρώτα στην Ινδία ή την περιοχή των Ουραλίων της Ασίας, μέσα σε ένα μείγμα από καυκασιανές και μογγολικές φυλές.
Αυτή η νέα ομάδα αίματος έγινε γρήγορα χαρακτηριστική των μεγάλων φυλών της στέπας, που στο μεταξύ είχαν κυριαρχήσει στους ευρασιατικούς κάμπους.
Καθώς οι Μογγόλοι σάρωναν την Ασία, το γονίδιο της ομάδας Β εδραιώθηκε ακλόνητα.
Οι Μογγόλοι εξαπλώθηκαν προς τα βόρεια, έχοντας μια κουλτούρα που στηριζόταν στην εξημέρωση και βοσκή ζώων, πράγμα που φαίνεται από τη διατροφή τους, που ήταν κυρίως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δύο διαφορετικές ομάδες Β εμφανίστηκαν καθώς οι νομά-δες-ποιμένες εξαπλώθηκαν στην Ασία: μια αγροτική, σχετικά "καθιστική" ομάδα στο νότο και την ανατολή, και μια νομαδική πολεμοχαρής κοινωνία που κατέκτησε το βορρά και τη δύση.
Οι νομάδες ήταν επιδέξιοι ιππείς που διείσδυσαν βαθιά στην Ανατολική Ευρώπη, και γι' αυτό το γονίδιο της ομάδας Β υπάρχει ακόμη σε μεγάλη συχνότητα σε πολλούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης.
Στο μεταξύ, μια ολόκληρη αγροτική κουλτούρα είχε εξαπλωθεί σε όλη την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία.
Λόγω της διαμόρφωσης της γης που επέλεξαν να καλλιεργήσουν, και λόγω των μοναδικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν σε αυτές τις περιοχές, οι λαοί αυτοί δημιούργησαν εξελιγμένα συστήματα άρδευσης και τεχνικές καλλιέργειας, που δείχνουν ένα εκπληκτικό μείγμα δημιουργικότητας, εξυπνάδας και μηχανικής ικανότητας.
Το σχίσμα ανάμεσα στις πολεμοχαρείς φυλές του βορρά και τους ειρηνικούς γεωργούς του νότου ήταν βαθύ, και τα υπολείμματα του υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην κουζίνα της Νότιας Ασίας, που δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα.
Για τον Ασιάτη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η τροφή των βαρβάρων - δυστυχώς, γιατί η διατροφή που υιοθέτησαν δεν ταιριάζει στην ομάδα Β.
Απ' όλες τις ομάδες αίματος, η Β δείχνει την πιο ξεκάθαρη γεωγραφική κατανομή.
Εκτείνεται σε μια μεγάλη ζώνη που διασχίζει τις ευρωπαϊκές πεδιάδες και κατεβαίνει μέχρι την Ινδική Χερσόνησο, και εμφανίζεται σε αυξανόμενους αριθμούς από την Ιαπωνία, τη Μογγολία, την Κίνα και την Ινδία μέχρι τα Ουράλια Όρη.
Προς τα δυτικά τα ποσοστά μειώνονται και φτάνουν στην κατώτερη τιμή τους στο δυτικό άκρο της Ευρώπης.
Οι μικροί αριθμοί της ομάδας Β ανάμεσα στους Δυτικοευρωπαίους αντιπροσωπεύουν μετανάστευση ασιατικών νομαδικών λαών προς τη δύση.
Αυτό φαίνεται καλύτερα στους πιο ανατολικούς Δυτικοευρωπαίους, τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς, που έχουν απροσδόκητα μεγάλο ποσοστό ομάδας Β σε σύγκριση με τους δυτικούς γείτονες τους.
Το υψηλότερο ποσοστό της ομάδας Β στους Γερμανούς εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από τον άνω και μέσο ποταμό 'Ελβα, ο οποίος στις αρχαίες εποχές θεωρούνταν η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον πολιτισμό και τους βαρβάρους.
Οι σύγχρονοι Ινδοί, που είναι καυκάσιος λαός, έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά ομάδας Β στον κόσμο.
Οι Κινέζοι του βορρά και οι Κορεάτες έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ομάδας Β και πολύ χαμηλά ποσοστά ομάδας Α.
Οι ομάδες αίματος των εβραϊκών πληθυσμών έχουν κινήσει από καιρό το ενδιαφέρον των ανθρωπολόγων.
Κατά γενικό κανόνα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τη φυλή τους, υπάρχει μια τάση για ποσοστά ομάδας Β μεγαλύτερα από το μέσο όρο.
Οι Ασκεναζίμ και οι Σεφαρντίμ, οι δύο κύριες εβραϊκές ομάδες, έχουν υψηλά ποσοστά ομάδας Β, και εμφανίζουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους.
Οι προ της Διασποράς Βαβυλώνιοι Εβραίοι διαφέρουν σημαντικά από τον αραβικό πληθυσμό του Ιράκ (τη σημερινή περιοχή της αρχαίας Βαβυλώνας), που χαρακτηρίζεται κυρίως από ομάδα Ο, ενώ οι Εβραίοι έχουν κυρίως ομάδα Β, με κάποιο ποσοστό ομάδας Α.



Δίαιτα: Ομάδα αίματος: Ομάδα ΑΒ ,η σύγχρονη εξέλιξη



Η ομάδα ΑΒ είναι σπάνια.
Εμφανίστηκε από την ανάμειξη των Καυκάσιων ομάδας Α με Μογγόλους ομάδας Β.
Υπάρχει σε λιγότερο από το 5 τοις εκατό του πληθυσμού, και είναι η νεότερη ομάδα αίματος.
Μέχρι πριν από δέκα ή δώδεκα αιώνες, δεν υπήρχε ομάδα αίματος ΑΒ.
Οι Ούννοι του Αττίλα και άλλες βαρβαρικές ορδές σάρωσαν τους καταρρέοντες πολιτισμούς, καλύπτοντας όλο το μήκος και το πλάτος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Σαν αποτέλεσμα της ανάμειξης αυτών των εισβολέων από την Ανατολή με τα τελευταία τρεμάμενα υπολείμματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, εμφανίστηκε η ομάδα ΑΒ.
Οι ενδείξεις για την ύπαρξη αυτής της ομάδας σταματούν πριν από 900-1000 χρόνια, όταν συνέβη η μεγάλη μετανάστευση των ανατολικών λαών προς τη δύση.
Η ομάδα ΑΒ συναντάται σπάνια σε ευρωπαϊκούς τάφους πριν το 900 μ.Χ.
Σε μελέτες τάφων στην Ουγγαρία, παρατηρήθηκε σαφής απουσία αυτής της ομάδας αίματος μέχρι την εποχή των Λογγοβάρδων (4ος έως 7ος αιώνας μ.Χ).
Αυτό δείχνει ότι μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί με ομάδα Α και ομάδα Β δεν έρχονταν συχνά σε επαφή, ή αν έρχονταν δεν υπήρχε επιγαμία ανάμεσα τους.
Επειδή η ομάδα ΑΒ έχει κληρονομήσει την αντοχή και της ομάδας Α και της ομάδας Β, το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ατόμων έχει αυξημένη ικανότητα στην παρασκευή πιο συγκεκριμένων αντισωμάτων για μικροβιακές λοιμώξεις.
Αυτή η μοναδική ιδιότητα, το ότι ο οργανισμός δεν έχει αντισώματα ούτε κατά του παράγοντα Α ούτε κατά του παράγοντα Β ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλεργιών και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η φλεγμονή και ο λύκος.
Υπάρχει όμως μια μεγαλύτερη προδιάθεση προς ορισμένα είδη καρκίνου, επειδή η ομάδα ΑΒ αντιδρά σε οτιδήποτε μοιάζει με τον παράγοντα Α ή τον παράγοντα Β, θεωρώντας το μέρος του εαυτού της, και έτσι δεν δημιουργεί αντισώματα εναντίον του.
Η ομάδα ΑΒ αποτελεί μια πολύπλευρη και μερικές φορές δυ-σκολονόητη ομάδα αίματος.
Είναι η πρώτη ομάδα που υιοθέτησε ένα αμάλγαμα από ανοσικά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία κάνουν τον οργανισμό ισχυρότερο, ενώ μερικά άλλα βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Ίσως η ομάδα ΑΒ αποτελεί την τέλεια μεταφορά της σύγχρονης ζωής: είναι πολύπλοκη και ευμετάβλητη.



Δίαιτα: Κώδικας Αίματος: Λεκτίνες: Η Διατροφική Σύνδεση



Μια χημική αντίδραση συμβαίνει ανάμεσα στο αίμα μας και τις τροφές που τρώμε.
Αυτή η αντίδραση είναι μέρος της γενετικής μας κληρονομιάς.
Είναι εκπληκτικό αλλά αληθινό ότι σήμερα, το ανοσοποιητικό και πεπτικό μας σύ-στημα διατηρεί μια "εύνοια" απέναντι στις τροφές που έτρωγαν οι πρόγονοί μας με την ίδια ομάδα αίματος.
Το ξέρουμε αυτό εξαιτίας ενός παράγοντα που ονομάζεται λε-κτίνες.
Οι λεκτίνες είναι μια σειρά από ποικιλόμορφες πρωτείνες που αφθονούν στις τροφές και οι συγκολλητικές τους ιδιότητες επηρεάζουν το αίμα.
Οι λεκτίνες είναι ένας ισχυρός "μηχανισμός" που επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να προσκολλώνται σε άλλους οργανισμούς της φύσης.
Πολλά μικρόβια, ή ακόμη και το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, χρησιμοποιούν αυτή την "υπερκόλλα" προς όφελος τους.
Για παράδειγμα, ορισμένα κύτταρα στο χοληφόρο πόρο του ήπατος έχουν λεκτίνες στην επιφάνεια τους για να αρπάζουν τα βακτηρίδια και τα παράσιτα.
Τα βακτηρίδια και τα άλλα μικρόβια έχουν επίσης λεκτίνες στην επιφάνεια τους, οι οποίες λειτουργούν σαν βεντούζες ώστε να προσκολλώνται στην ολισθηρή βλεννώδη επίστρωση του σώματος.
Συχνά, οι λεκτίνες που χρησιμοποιούνται από ιούς και βακτηρίδια είναι προσαρμοσμένες σε μια ειδική ομάδα αίματος, με αποτέλεσμα να μπορούν πιο εύκολα να προσκολληθούν σε ένα άτομο με αυτή την ομάδα αίματος.
Το ίδιο συμβαίνει με τις λεκτίνες των τροφών.
Αν φάμε μια τροφή που περιέχει λεκτίνες ασύμβατες με το αντιγόνο της ομάδας αίματος, οι λεκτίνες βάζουν στόχο τους ένα όργανο ή σύστημα του σώματος (τα νεφρά, το συκώτι, τον εγκέφαλο, το στομάχι, κλπ.), και αρχίζουν να συγκολλούν τα αιμοσφαίρια αυτής της περιοχής.
Τα χαρακτηριστικά πολλών λεκτινών έχουν αρκετή ομοιότητα με το αντιγόνο μιας ορισμένης ομάδας αίματος ώστε να τις καθιστούν "εχθρό" για μια άλλη ομάδα.
Για παράδειγμα, το γάλα έχει ιδιότητες που μοιάζουν με της ομάδας Β.
Αν το πιει ένα άτομο με ομάδα Α, ο οργανισμός του θα αρχίσει αμέσως τη διαδικασία της συγκόλλησης για να το αποφύγει.
Να ένα παράδειγμα για το πώς η λεκτίνη προκαλεί συγκόλληση μέσα στο σώμα.
Ας πούμε ότι κάποιος με ομάδα αίματος Α πίνει ένα ποτήρι γάλα.
Το γάλα χωνεύεται στο στομάχι μέσα από τη διαδικασία της υδρόλυσης.
Όμως, η λεκτίνη είναι ανθεκτική στην υδρόλυση.
Δεν χωνεύεται, παραμένει άθικτη.
Μπορεί να αλληλεπιδράσει απευθείας με την επίστρωση του στομάχου ή του εντερικού σωλήνα, ή μπορεί να απορροφηθεί στο αίμα μαζί με τα θρεπτικά συστατικά του γάλατος.
Οι διαφορετικές λεκτίνες επικεντρώνονται σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.
Όταν η άθικτη λεκτίνη εγκατασταθεί κάπου στο σώμα, ασκεί κυριολεκτικά μια μαγνητική επίδραση στα κύτταρα αυτής της περιοχής.
Τα κύτταρα συνενώνονται και σημαδεύονται για καταστροφή, σαν να είναι κι αυτά ξένοι εισβολείς.
Αυτή η συνένωση μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ερεθισμού του εντέρου, κίρρωση του ήπατος, ή παρεμπόδιση της ροής του αίματος μέσα από τα νεφρά — για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις επιδράσεις.
 diaita-express.com









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου