Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου

 Ένας 75χρονος άνδρας είναι το πρώτο θύμα του ιού της Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, ο οποίος παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές στην επιβαρημένη υγεία του έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού με αποτέλεσμα να καταλήξει. Στο μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται το θέμα του ελέγχου του αίματος ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω μετάγγισης.


Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με βαριά μορφή μηνιγγοεγεφαλίτιδας, κατοικούσε στην Αθήνα, γεγονός που εντείνει τους φόβους των ειδικών για συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών ακόμη και στο κέντρο του αστικού ιστού. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν εντοπιστεί εννέα περιπτώσεις ασθενών που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα έπειτα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού, εκ των οποίων οι δύο (κάτοικοι Γλυφάδας και Φαλήρου) συνεχίζουν να νοσηλεύονται με εγκεφαλίτιδα σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Οι λοιμωξιολόγοι εφιστούν την προσοχή των πολιτών και συνιστούν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Υπογραμμίζουν δε ότι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνια και βαριά νοσήματα είναι εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι ο 75χρονος που κατέληξε έπασχε παράλληλα και από σακχαρώδη διαβήτη, νόσημα που μειώνει την άμυνα του οργανισμού.

Ασφάλεια στις μεταγγίσεις. Στο μεταξύ, για ολιγωρία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια αίματος κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιμοδοτών και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Όπως ο ίδιος σημειώνει, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και εκείνων που υποβάλλονται εκτάκτως σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, κρίνεται αναγκαίο να δεσμευτούν οι μονάδες αίματος που έχουν ληφθεί από τις επικίνδυνες περιοχές και να εντατικοποιηθεί ο μοριακός έλεγχος προς αποφυγήν μόλυνσης μέσω μετάγγισης. Παρ' όλα αυτά, η σχετική απόφαση έχει καθυστερήσει, με πηγές του υπουργείου Υγείας να αποδίδουν το ζήτημα σε οικονομικούς λόγους, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι δαπανήθηκαν 2,2 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ειδικών αντιδραστηρίων που εντοπίζουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, κονδύλι που ωστόσο φέτος κρίνεται απαγορευτικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται σε περιορισμένους ελέγχους - δηλαδή σε μονάδες αίματος που έχουν ληφθεί σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από εκείνες τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Φόβοι όμως εκφράζονται και για ενδεχόμενη έλλειψη αίματος, εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου. Είναι ενδεικτικό ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει στείλει σχετικό έγγραφο στις διοικήσεις των νοσοκομείων, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι για λόγους αυξημένων αναγκών κρίνεται αναγκαίος ο ορθολογικότερος προγραμματισμός των χειρουργείων.

Παράλληλα, οι Σύλλογοι Αιμοδοτών προγραμματίζουν με τα Κέντρα Αιμοδοσίας έκτακτες αιμοληψίες από τις «καθαρές» περιοχές σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν επαρκείς και ασφαλείς ποσότητες αίματος.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου