Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Στον εισαγγελέα 23 συλληφθέντες για συμμετοχή σε ένοπλη συμμορία

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας αναμένεται να προσαχθούν εντός της ημέρας οι 23 συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη κυκλώματος που διέπραττε ληστείες σε τράπεζες, εκρήξεις σε ΑΤΜ, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και εκβιάσεις.


Το πολυμελές κύκλωμα είχε έδρα την Καβάλα και πλούσια δράση στο ενεργητικό της στη Βόρεια Ελλάδα με συνολική «λεία» που προσεγγίζει τις 450.000 ευρώ.
Διέθετε βαρύ οπλισμό και δεν δίσταζε να τον χρησιμοποιήσει κατά των αστυνομικών.
Η επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών της ξεκίνησε χθες το πρωί και οργανώθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνέλαβαν συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων τους 22 από διάφορες περιοχές της Καβάλας κι έναν στην Αθήνα, ενώ αναζητούνται άλλα επτά άτομα για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες -Έλληνες, ομογενείς από χώρες την πρώην Σοβιετικής Ένωση κι ένας Σέρβος- περιλαμβάνονται τρία «αρχηγικά στελέχη» του κυκλώματος, δύο 24χρονοι κι ένας 37χρονος, οι οποίοι φέρονται ότι κινούσαν τα νήματα, επιλέγοντας στόχους και μοιράζοντας τους ρόλους, σύμφωνα με το protothema.gr
Δύο από τους αποκαλούμενους «εγκεφάλους» της σπείρας γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια και υπηρετούσαν μαζί στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, ενώ το τρίτο φερόμενο ως «ηγετικό στέλεχος» έχει συγγενικές σχέσεις με έναν εκ των δύο παραπάνω.
Όπως δήλωσε, παρουσιάζοντας προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ την υπόθεση, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, οι τρεις θεωρούμενοι ως «εγκέφαλοι» δεν είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές για άλλες υποθέσεις.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας δικηγόρος της Καβάλας κι ένας ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ.
που υπηρετούσε στην Αθήνα.
Ο πρώτος, σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, «παρείχε, έναντι αμοιβής, νομικές συμβουλές στα μέλη του κυκλώματος, ώστε να συνεχίζουν τη δράση τους», ενώ ο δεύτερος «προμήθευε το κύκλωμα με αλεξίσφαιρα γιλέκα και υποδείκνυε στους αρχηγούς δρομολόγια για πιθανά μελλοντικά χτυπήματα στην πρωτεύουσα».
Εξάλλου, ο Σέρβος προμήθευε το κύκλωμα με όπλα από την πατρίδα του, ενώ μέρος του οπλισμού «εισάγονταν» από τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το πολυμελές κύκλωμα, που ξεκίνησε τη δράση του τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, κατηγορείται συνολικά για πέντε περιπτώσεις ένοπλων ληστειών σε τράπεζες στις περιοχές της Καβάλας, των Σερρών, της Κομοτηνής και της Θεσσαλονίκης.
Τα πιο εντυπωσιακά «χτυπήματα» έγιναν τη περασμένη εβδομάδα στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ στο Ροδολίβος Σερρών και στην Κεραμωτή Καβάλας, όπου άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών για να μην καταδιωχθούν.
Επίσης, στο «ενεργητικό» του μετρά δέκα διαρρήξεις ΑΤΜ στις περιοχές της Καβάλας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Δράμας, της Σίνδου και του Έβρου, από τις οποίες οι εννέα έγιναν με χρήση εκρηκτικών υλών.
Η αστυνομία κατέσχεσε βαρύ οπλισμό και μεταξύ αυτών τέσσερα όπλα Καλάσνικοφ, έξι πιστόλια, έξι κυνηγητικές καραμπίνες, ένα αυτόματο υποπολυβόλο, εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και μία χειροβομβίδα.
press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου