Το καλοκαίρι κοντεύει να τελειώσει, ημερολογιακώς τουλάχιστον, και οι επιχειρηματίες τόσο της Νότιας, όσο και της Βόρειας παραλίας, δεν έχουν δει ακόμα άσπρη μέρα.
Η κίνηση είναι φανερά πεσμένη και ουδεμία σχέση έχει
με τις προηγούμενες χρονιές. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να χρησιμοποιηθεί για το πώς κυλούν τα πράγματα στους επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής η έκφραση «κάθε πέρσι και καλύτερα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καστοριάς κ. Σάκη Λιώγα η κίνηση των επιχειρήσεών τους σημειώνει μια πτωτική πορεία «Η κίνηση είναι πάρα πολύ πεσμένη. Οι τουρίστες πλέον δεν μπορούν να έρθουν από μακριά. Το να έρθει κάποιος από τα νότια, λόγου χάρη από την Αθήνα, είναι όνειρο θερινής νυχτός, καθώς μόνο για τα διόδια και για τις βενζίνες θέλει 500 ευρώ πήγαινε-έλα. Και οι ημερήσιες εκδρομές έχουν πλέον κοπεί, γιατί η βενζίνη είναι πλέον πανάκριβη σε αντίθεση με τα πορτοφόλια του κόσμου που είναι φτωχά. Ο τουρισμός έχει πεθάνει και αυτό έχει ως συνέπεια η δουλειά μας να είναι στο μείον 80%».
Οι αυξημένοι φόροι, τα έκτακτα τέλη, τα τέλη αλληλεγγύης, έχουν γονατίσει όχι μόνο τους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, όλα όλους τους Έλληνες, «Κυριολεκτικά, μας έχουν γονατίσει. Ο κόσμος ούτε να ξοδέψει μπορεί, πόσο μάλλον να ταξιδέψει. Όλο αυτό το βάρος έρχεται στα δικά μας μαγαζιά, τα οποία είναι άδεια από πελάτες».
Άμεση πρόβλεψη: Το λουκέτο
Ο κ. Λιώγας εικάζει πως μέχρι το Μάρτιο του 2013, θα έχουν μπει πολλά λουκέτα. Ουκ ολίγα είναι τα μαγαζιά που ήδη έχουν κατεβάσει τα στόρια, ωστόσο αυτά έχουν περάσει σε άλλα χέρια «Πέφτουν καινούργια χρήματα στην αγορά και δυστυχώς φαντάζομαι ότι δεν θα πιάσουν τόπο. Πιστεύω, ότι το 20% των επιχειρήσεων θα κλείσει το 2012». Ένα από τα προβλήματα που μαστιγώνει τους μαγαζάτορες είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς είναι πλέον αδύνατο, να μπορέσουν τα ζεστάνουν τα μαγαζιά τους.
Συνεταίροι με το κράτος οι επιχειρηματίες
Οι φόροι, η ΔΕΗ, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα λοιπά πάγια έξοδα, όχι μόνο δεν είναι σταθερά, αλλά ακολουθούν μια ανοδική πορεία, με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το αποτέλεσμα αυτής της κούρσας των εξόδων είναι ένα: οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Στην προσπάθειά τους, για να προσεγγίσουν τον κόσμο, που ακόμα τολμά και ξεμυτίζει από το σπίτι του, πολλές καφετέριες προέβησαν στη μείωση των τιμών τους. Ενδεικτικά το ποτό κοστίζει 5 ευρώ, ο καφές και τα αναψυκτικά 2,5 ευρώ, ενώ η μπύρα 2 ευρώ. Οι τιμές πέφτουν, το ΦΠΑ όμως παραμένει αγέρωχο στο 23%. Για τις υποσχέσεις της κυβερνήσης έκανε λόγο ο κ. Λιώγας, οι οποίες εάν δεν έμειναν υποσχέσεις θα ξαλάφρωναν, σε ένα σημαντικό βαθμό τους καταστηματάρχες «Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα κάνει το ΦΠΑ σε μονοψήφιο αριθμό. Ωστόσο παραμένει ακόμα στο 23%. Με λίγα λόγια είμαστε συνέταιροι με το κράτος, επί του τζίρου».
Όσον αφορά τα κέρδη λοιπόν, επιχειρηματίες και κυβέρνηση τα μοιράζονται 50-50. Βέβαια, εάν αφαιρεθεί από αυτό το κέρδος, το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, η ΔΕΗ και όλα τα υπόλοιπα, η αναλογία ανάμεσα στους δύο “συνεταίρους” είναι 70% με 30%, με το κράτος φυσικά να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος.
«Οπότε δεν αξίζει τον κόπο πλέον, ούτε να επενδύσεις, ούτε να υπολογίσεις σωστά τη δουλειά σου, καθώς μας περιτριγυρίζουν αρπακτικά και παίρνουν από όπου μπορούνε. Τον έχουν ρημάξει τον κόσμο, ο κόσμος δεν μπορεί να αντιδράσει, διότι αυτός που εργάζεται φοβάται την ανεργία και ενώ τους μειώνουν τους μισθούς, δεν βγαίνει κανένας στο δρόμο», δήλωσε φανερά απογοητευμένος ο κ. Λιώγας.
Αντιδρά ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, προσπαθεί να αντιδράσει πρωτίστως με το κατέβασμα των τιμών, ούτως ώστε αυτό να λειτουργήσει προς όφελος του πελάτη «Να μπορέσει ο κόσμος με τα λίγα βαλάντια που έχει, να βγει έξω και να πιεί». Αυτή είναι και η πρώτη φάση της αντίδρασης.
Δευτερευόντως, οι επιχειρηματίες, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν πλέον, θα σταματήσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες αν και απλήρωτες δεν μπορούν να τους οδηγήσουν πίσω από της φυλακής τα σίδερα «Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε, το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ και ό,τι άλλο μπορούμε. Την εφορία, φυσικά, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, καθώς από 3.000 ευρώ και πάνω σε χρέη, θα οριστεί δικάσιμος, θα μας συλλάβουν και θα μας βάλουν μέσα. Με μαθηματική ακρίβεια λοιπόν, κάποια στιγμή, θα μπούμε όλοι μέσα».
Τα τέλη παρεπιδημούντων το μικρότερο κακό για τους μαγαζάτορες
Σύμφωνα με τον κ. Λιώγα, τα τέλη παρεπιδημούντων είναι το μικρότερο κακό για τις επιχειρήσεις, καθώς τα χρήματα τα οποία πρέπει να καταβάλουν στο Δήμο μέσω αυτών των τελών, είναι πολύ λίγα. Δηλαδή όποια επιχείρηση δουλεύει, θα πρέπει να πληρώσει από 50 μέχρι 100 ευρώ, κατά το πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας της. Ωστόσο, μπορεί να πρόκειται για ένα μικρό ποσό, όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να το καταβάλει ο επιχειρηματίας καθώς μέσω αυτού και μόνο, θα μπορέσει να πάρει την άδεια κατάληψης των τραπεζοκαθισμάτων, «Αυτό το έχει και σαν δικλείδα ο Δήμος, ούτως ώστε να εισπράξει τα τέλη και εφόσον τα εισπράξει να παραχωρήσει και τις άδειες», τόνισε ο κ. Λιώγας σχετικά με την αναγκαιότητα καταβολής των συγκεκριμένων τελών.
Όσον αφορά τις άδειες, οι μαγαζάτορες θα πρέπει μέχρι και τις 20 Αυγούστου να έχουν πληρώσουν τα τέλη.
Ο Δήμος Καστοριάς, από την άλλη, δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει την τιμή των τραπεζοκαθισμάτων ανά τετραγωνικό μέτρο, «Με αυτές τις νέες μειωμένες τιμές θα πρέπει και εμείς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και θα πρέπει να πληρώνουμε ό,τι μας αναλογεί για να μπορέσει και ο Δήμος μας, να έχει κάποια έσοδα, για το κοινό καλό», δήλωσε ο κ. Λιώγας.
Αλληλένδετοι κρίκοι λοιπόν είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με το Δήμο Καστοριάς για αυτό και εκατέρωθεν αγωνίζονται ο καθένας με το δικό του τρόπο, για έναν κοινό σκοπό: το όφελος των δημοτών.
Εφ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου