Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τι φαντάζεσαι ότι σκέφτονται (συνήθως) οι άντρες, όταν βλέπουν μια γυναίκα με μαγιό;

Η μελέτη που ακολουθεί προήλθε από το..
αμερικανικό πανεπιστήμιο του Princeton, όπου η καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Fiske και η ομάδα της ερευνούν εδώ και χρόνια τα ανθρώπινα στερεότυπα.


Αυτή τη φορά θέλησαν να ρίξουν φως στα ενδότερα του αντρικού εγκεφάλου προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκέφτονται οι άντρες, όταν αντικρίζουν μια γυναίκα με καυτό μπικίνι στην παραλία.

Γυναίκα ίσον αντικείμενο;

Οι ερευνητές μοίρασαν στους νεαρούς άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα φωτογραφίες γυναικών με προκλητικά μπικίνι. Όπως παρατήρησαν, ενεργοποιήθηκε αμέσως η περιοχή του εγκεφάλου τους που αφορά στον χειρισμό ενός εργαλείου ή ενός αντικειμένου.

Η έκπληξη ήταν ότι σε κάποιους άντρες δεν παρουσιάστηκε καμία δραστηριότητα στην εγκεφαλική περιοχή που συνήθως ενεργοποιείται όταν κάποιος παρατηρεί ένα ανθρώπινο όν, προσπαθώντας να καταλάβει τις σκέψεις, τις προθέσεις και τα συναισθήματά του. Με άλλα λόγια, η αντρική ματιά εξετάζει τις ημίγυμνες γυναίκες ως άψυχα αντικείμενα. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους νεαρούς θυμούνταν πολύ καλύτερα τις… ακέφαλες φωτογραφίες γυναικών με μπικίνι, ακόμα και αν τις είχαν παρατηρήσει μόνο για δύο δέκατα του δευτερολέπτου (http://www.dailyprincetonian.com/2009/02/17/22773/).


Οι ερευνητές σοκαρίστηκαν

Τα αποτελέσματα της μελέτης θεωρήθηκαν συγκλονιστικά. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν, διότι απουσία εκείνης της εγκεφαλικής δραστηριότητας που μας βοηθάει να αναλύσουμε ψυχικά τον άνθρωπο τον οποίο έχουμε απέναντί μας, δε συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Οι ερευνητές έχουν συναντήσει παρόμοια… απάνθρωπη εγκεφαλική αντίδραση μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν παρουσίασαν σε όσους συμμετείχαν σε έρευνα εικόνες ναρκομανών και αστέγων. Εκεί επρόκειτο βέβαια για μια διαφορετική περίπτωση, που αποδείκνυε πως, όταν θέλουμε να αποστασιοποιηθούμε από κάποιον, δεν τον υπολογίζουμε ως άνθρωπο.

Οι γυναίκες λειτουργούν αλλιώς;

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Susan Fiske στο National Geographic, ένα παρόμοιο πείραμα με γυναίκες πιθανότατα δε θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί οι γυναίκες, όταν επιθυμούν έναν άντρα, προσπαθούν ταυτόχρονα να ερμηνεύσουν το μυαλό του. Θέλουν να ξέρουν τι σκέφτεται, ώστε στη συνέχεια να κάνουν αυτό που τον ευχαριστεί.
kamikazi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου