Το πλιγούρι είναι σπασμένο σιτάρι και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο. Το κάλιο αφενός είναι απαραίτητο συστατικό για την ισορροπία νατρίου – καλίου, αφού συντελεί στην ενεργητική μεταφορά συστατικών μέσα στο κύτταρο. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Ακόμη το κάλιο βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο φώσφορος αφετέρου συμμετέχει στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, στην διατήρηση και δημιουργία των οστών καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης.
Η θρεπτική αξία του πλιγουριού ενισχύεται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Οι βιταμίνες αυτές συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Η έλλειψή τους προκαλεί κούραση, ατονία, κεφαλαλγίες καθώς και αφυδάτωση του δέρματος.
Το πλιγούρι έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχει. Η βιταμίνη Ε παρουσιάζει ενεργό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης και στην επούλωση τραυμάτων, καθώς επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Το πλιγούρι δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης και είναι απαραίτητος για την μεταφορά του οξυγόνου. Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σωματική αδυναμία και πνευματική κόπωση. Το σελήνιο επιβραδύνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών και ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού, διότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τέλος το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό του οργανισμό, διότι η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την σωματική κούραση, τις μυϊκές κράμπες, την έλλειψη όρεξης και τους πονοκεφάλους. Το μαγνήσιο επηρεάζει θετικά την μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη καλύτερη λειτουργία του ευερέθιστου εντέρου αλλά και το σακχαρώδη διαβήτη.
Το πλιγούρι προτείνεται και σε διαβητικά άτομα διότι είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, αλλά έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά από άλλες υδατανθρακούχες τροφές (π.χ. πατάτες). Προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.l
ife2day.gr
Επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο. Το κάλιο αφενός είναι απαραίτητο συστατικό για την ισορροπία νατρίου – καλίου, αφού συντελεί στην ενεργητική μεταφορά συστατικών μέσα στο κύτταρο. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Ακόμη το κάλιο βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο φώσφορος αφετέρου συμμετέχει στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, στην διατήρηση και δημιουργία των οστών καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης.
Η θρεπτική αξία του πλιγουριού ενισχύεται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Οι βιταμίνες αυτές συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Η έλλειψή τους προκαλεί κούραση, ατονία, κεφαλαλγίες καθώς και αφυδάτωση του δέρματος.
Το πλιγούρι έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχει. Η βιταμίνη Ε παρουσιάζει ενεργό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης και στην επούλωση τραυμάτων, καθώς επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Το πλιγούρι δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης και είναι απαραίτητος για την μεταφορά του οξυγόνου. Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σωματική αδυναμία και πνευματική κόπωση. Το σελήνιο επιβραδύνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών και ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού, διότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τέλος το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό του οργανισμό, διότι η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την σωματική κούραση, τις μυϊκές κράμπες, την έλλειψη όρεξης και τους πονοκεφάλους. Το μαγνήσιο επηρεάζει θετικά την μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη καλύτερη λειτουργία του ευερέθιστου εντέρου αλλά και το σακχαρώδη διαβήτη.
Το πλιγούρι προτείνεται και σε διαβητικά άτομα διότι είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, αλλά έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά από άλλες υδατανθρακούχες τροφές (π.χ. πατάτες). Προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.l
ife2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου