Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Βραβείο Ig Nobel για ελληνική έρευνα στην εκρηκτική κολονοσκόπηση

Οι πραγματικοί νομπελίστες Βόλφγκανγκ Κέτερλε (Α), Ορχάν Παμούκ και Πολ Κρούγκμαν (Δ) με την Δρ Ελένα Μπόντναρ, εφευρέτρια του σουτιέν που μετατρέπεται σε μάσκα.Χάρβαρντ, Μασαχουσέτη
Διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχαν και δύο Έλληνες γιατροί από το νοσοκομείο «Αττικόν» περιλαμβάνεται στους νικητές των φετινών βραβείων Ig Nobel, μια παρωδία των πραγματικών Nobel που διοργανώνουν οι φοιτητές του Χάρβαρντ. 
ΠΗΓΗ:www.in.gr
Η μελέτη που τιμάται με το βραβείο Ιατρικής 2012 συμβουλεύει τους γιατρούς που πραγματοποιούν εξετάσεις κολονοσκόπησης πώς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να εκραγούν οι ασθενείς τους λόγω ανάφλεξης αερίων στο έντερο.

Για την ακρίβεια, το βραβείο απονεμήθηκε στους Γάλλους Εμμανιουέλ Μπεν-Σουσάν και Μισέλ Αντονιέτι. Στη βραβευμένη μελέτη του Μπεν-Σουσάν, πάντως, η οποία είχε τίτλο «Κολονική έκρηξη αερίου στη διάρκεια θεραπευτικής κολονοσκόπησης με ηλεκτροκαυτηριασμό», συμμετείχαν οι Έλληνες Σπύρος Λαδάς και Γιώργος Καραμανώλης.

Στα χρόνια που το in.gr καλύπτει τα Ig Nobel, πρέπει είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει την τιμή να εμφανίζεται στις βιβλιογραφικές παραπομπές.

Όπως είθισται κάθε χρόνο, πραγματικοί νομπελίστες, όπως ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν και ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, συμμετείχαν στην τελετή απονομής σε κατάμεστη αίθουσα του Χάρβαρντ.

Τα υπόλοιπα φετινά βραβεία:

Χημείας: Anita Eerland και Rolf Zwaan (Ολλανδία) και Tulio Guadalupe (Περού, Ρωσία, Ολλανδία) για τη μελέτη τους «Το να γέρνει κανείς προς τα αριστερά κάνει τον πύργο του Άιφελ να φαίνεται μικρότερος».

Ειρήνης: Στη ρωσική εταιρεία SKN, η οποία βρήκε τρόπο να μετατρέψει παλιά πυρομαχικά σε διαμάντια.

Ακουστικής: Kazutaka Kurihara και Koji Tsukada (Ιαπωνία) για τη δημιουργία του SpeechJammer- μιας συσκευής που παραμορφώνει την ομιλία κάνοντας τον ομιλητή να ακούει τα δικά του λόγια με μια μικρή καθυστέρηση. 
Νευροεπιστήμης: Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller και and George Wolford (ΗΠΑ). 'Εδειξαν ότι οι νευροεπιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν περίπλοκα όργανα και απλές σστατιστικές μεθόδους προκειμένου να ανιχνεύσουν εγκεφαλική δραστηριότητα σε νεκρούς σολομούς Ατλαντικού. 
Χημείας: Johan Pettersson (Σουηδία και Ρουάντα). Έλυσε το μυστήριο της εμφάνισης πράσινων μαλλιών σε κατοίκους ορισμένων σπιτιών στην πόλη Άντερσλεβ της Σουηδίας.

Λογοτεχνίας: 
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο συνέταξε έκθεση σχετικά με τις εκθέσεις για τις εκθέσεις, η οποία συνιστά τη σύνταξη έκθεσης αναφορικά με τις εκθέσεις για τις εκθέσεις σχετικά με τις εκθέσεις.

Φυσικής:
 Joseph Keller (ΗΠΑ), Raymond Goldstein (ΗΠΑ και Βρετανία) Patrick Warren και Robin Ball (Βρετανία) για τον υπολογισμό της ισορροπίας δυνάμεων οι οποίες καθορίζουν το σχήμα και την κίνηση των τριχών σε μια ανθρώπινη κοτσίδα. 

Δυναμικής Ρευστών: 
Rouslan Krechetnikov (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς) και Hans Mayer (ΗΠΑ) για τη μελέτη της δυναμικής του πιτσιλίσματος υγρών. Διερεύνησαν τι συμβαίνει όταν κανείς περπατά κρατώντας μια γεμάτη κούπα καφέ. 

Ανατομίας: Frans de Waal (Ολλανδία, ΗΠΑ) και Jennifer Pokorny (ΗΠΑ), Ανακάλυψαν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο κοιτώντας φωτογραφίες των πισινών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου