Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Kalashnikov AK-12 …To απόλυτο όπλο της μάχης!! ! (video)

Φυγή προς τα εμπρός με το νέο AK-12 Kalashnikov

Οι δοκιμές πεδίου του νέου επιθετικού τυφεκίου AK-12 άρχισαν την προηγούμενη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, ενώ τα ...
προβλήματα της κατασκευάστριας εντείνονται. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας Izhmash JSC ο κρατικός φορέας δοκιμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας άρχισε τις δοκιμές πεδίου του νέου τυφεκίου που έχει τυποποιηθεί ως AK-12 (εργοστασιακός κωδικός πρωτοτύπου AK-200) και το οποίο αποτελεί την τελευταία εξέλιξη του Kalashnikov AK-47 που συμπλήρωσε πλέον 65 χρόνια ζωής.

Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο της λειτουργίας και της αξιοπιστίας του όπλου σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, σκόνη) καθώς και στην καταπόνηση λόγω πτώσης, πρόσκρουσης, κ.λ.π. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Vladimir Zlobin, επικεφαλής σχεδιαστή της Izhmash, οι κρατικές δοκιμές επρόκειτο να αρχίσουν το νέο έτος και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2013, ενώ η παραγωγή σειράς του όπλου να αρχίσει τα τέλη του 2013. Κύριος ενδιαφερόμενος για το νέο τυφέκιο είναι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως επίσης και πελάτες εξωτερικού.
Πάντως τον περασμένο Ιανουάριο ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Sukhorukov είχε αποκλείσει την πιθανότητα προμήθειας του τυφεκίου AK-12 καθώς ο Ρωσικός Στρατός διαθέτει στα αποθέματα του τεράστιες ποσότητες τυφεκίων AK-74 (που εισήλθαν για πρώτη φορά σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1970), ενώ υπήρχε μεγάλη ανησυχία στις ρωσικές κρατικές αρχές για την οικονομική κατάσταση και ειδικότερα τη βιωσιμότητα της Izhmash.
Το AK-12 διατηρεί τα γενικά εξωτερικά χαρακτηριστικά του AK-74 (στο πρωτότυπο AK-200 ο επιλογέας βολής, η ασφάλεια και ο μοχλός όπλισης είναι ίδια με τα αντίστοιχα του AK-74 αλλά θα έχουν κατάλληλα επανασχεδιαστεί στα τυφέκια παραγωγής σειράς) όμως ενσωματώνει πολλές βελτιώσεις και διαθέτει βελτιωμένη εργονομία. Στην τυπική του διαμόρφωση είναι εξοπλισμένο με ράγα Picatinny για την προσαρμογή διοπτρών και φακών, έχει ρυθμιζόμενο κοντάκιο και μπορεί να προσαρμοστεί τόσο από αριστερόχειρες όσο και δεξιόχειρες. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η χαμηλή οπισθοδρόμηση που επιτρέπει την επίτευξη μεγάλης ακρίβειας ειδικά στις βολές κατά ριπάς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κατασκευάστριας το AK-12 πρόκειται να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένη οικογένεια ελαφρών όπλων που θα περιλαμβάνει αραβίδα (AK-12U), υποπολυβόλο (PPK-12), τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή (SVK-12) και ελαφρό πολυβόλο (RPK-12). Επίσης θα αναπτυχθεί μία ειδική εξαγωγική έκδοση όπως επίσης και παραλλαγές για την παγκόσμια πολιτική αγορά (ίσως αποτελεί ένδειξη των μειωμένων προσδοκιών της Izhmash για μεγάλο όγκο πωλήσεων στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, για τον λόγο που επικαλέστηκε ο Sukhorukov).
Κύριο χαρακτηριστικό της οικογένειας θα αποτελεί η ευκολία εναλλαγής καννών διαφόρων μηκών και διαμετρημάτων (5,45 x 39 χλστ., 5,56 x 45 χλστ. [ΝΑΤΟ], 7,62 x 39 χλστ. και 7,62 x 51 χλστ. [ΝΑΤΟ]). Επίσης, η Izhmash διεξάγει την παρούσα περίοδο δοκιμές για την ενσωμάτωση στο AK-12 συστήματος αυτολίπανσης βασισμένο στην νανοτεχνολογία. Τέλος όσον αφορά τους γεμιστήρες το τυφέκιο εκτός από τους κλασικούς γεμιστήρες θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τύπου casket (διατηρούν το ίδιο μήκος με τους τυπικούς γεμιστήρες αλλά επειδή είναι πεπλατυσμένοι περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό φυσιγγίων). Μάλιστα το AK-200 έχει ήδη πραγματοποιήσει βολές με γεμιστήρα casket χωρητικότητας 60 φυσιγγίων.



Παρά την θετική εξέλιξη της έναρξης των δοκιμών του AK-12, η οικονομική κατάσταση της Izhmash, που ελέγχεται από την κρατική εταιρία Rostekhnologii (Ρωσικές Τεχνολογίες), είναι πολύ δύσκολη. Παρά το γεγονός ότι παράγει περισσότερους από 70 διαφορετικούς τύπους οπλισμού (φορητά όπλα για στρατιωτική, αστυνομική και πολιτική χρήση, πυροβόλα αεροσκαφών, πυρομαχικά ακριβείας πυροβολικού, κ.λ.π.) το φάσμα της χρεοκοπίας είναι ορατό. Μάλιστα τον προηγούμενο μήνα, το προσωπικό της εταιρίας συμπεριλαμβανομένου και του ζωντανού θρύλου Mikhail Kalashnikov, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Πούτιν που παρουσιάζει τα προβλήματα της εταιρίας, την πτώση της παραγωγής (μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο έπεσε κατά 50%), τις απολύσεις και τις μεγάλες περικοπές στις αμοιβές.
Σύμφωνα με την επιστολή, η διοίκηση της εταιρίας έχει παντελώς αποτύχει με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετά συμβόλαια για εξαγωγικούς πελάτες αλλά και να μην μπορεί να υλοποιηθεί μία σύμβαση για το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Μη αναστρέψιμες αλλαγές πιθανόν να έχουν ήδη λάβει χώρα στην επιχείρηση που την οδηγούν στην εξαφάνιση της και την εξάλειψη εμπορικών ονομασιών όπως οι Kalashnikov, Dragunov και Nikonov» σημείωνε σε δραματικούς τόνους το γράμμα.
Το μέλλον θα δείξει αν η ρωσική κυβέρνηση θα δραστηριοποιηθεί για να διατηρήσει στη ζωή μία από τις πιο ιστορικές και σημαντικές βιομηχανίες οπλισμού σε όλο τον κόσμο.




defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου