Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Νέοι Φακοί Επαφής με Βλαστοκύτταρα Βελτιώνουν την Όραση.!!!

Φακοί επαφής που θα περιέχουν βλαστοκύτταρα φαίνεται να είναι ένας «φυσικός» τρόπος να αποκατασταθούν τα προβλήματα όρασης. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ένα...


βιοδιασπώμενο εμφύτευμα που θα φέρει βλαστοκύτταρα που αργότερα θα πολλαπλασιάζονται μπορούν να επιτρέψουν στο σώμα να θεραπεύσει το μάτι με έναν φυσικό τρόπο. Τα βλαστοκύτταρα είναι τα δομικά υλικά στην ανάπτυξη νέων ιστών και μπορούν να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρου όπου το σώμα είναι φτιαγμένο. Επομένως, θα έχουν και τη δυνατότητα να επισκευάσουν τα πάντα από βλάβες στον εγκέφαλο, έως και την καρδιά.

Οι επιστήμονες στο παν/μιο του Sheffield δημιούργησαν για αυτό το λόγο ένα εμφύτευμα ελπίζοντας πως αυτή η νέα τεχνική θα βοηθούσε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να διατηρήσουν ή να διορθώσουν ακόμα την όρασή τους. Η τεχνολογία που βασίστηκαν έχει σχέση με τη θεραπεία του κερατοειδούς, μία διαφανής μεμβράνη στο μπροστινό μέρος του ματιού, του οποίου οι βλάβες προκαλούν τις περισσότερες αιτίες που οδηγούν στην τύφλωση σήμερα.

Με το νέο αυτό εμφύτευμα που μιμείται τα δομικά χαρακτηριστικά του ματιού, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μία νέα μέθοδο παραγωγής αυτών των πολύ ευαίσθητων και λεπτών μεμβράνων ώστε εμφυτευθούν βλαστοκύτταρα πάνω στο ίδιο το μάτι. Εφαρμόζοντας μία σειρά πολύπλοκων τεχνικών, οι ερευνητές μπόρεσαν να κατασκευάσουν έναν δίσκο από βιοδιασπώμενο υλικό το οποίο εφαρμόζει πάνω στον κερατοειδή. Αυτός ο δίσκος φέρει βλαστοκύτταρα που πολλαπλασιάζονται, επιτρέποντας στο σώμα να θεραπεύσει το μάτι φυσικά.

Οι μέχρι τώρα θεραπείες για την τύφλωση που συνδέεται με τον κερατοειδή αφορούσαν μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς ή την εμφύτευση βλαστοκυττάρων πάνω στο μάτι, χρησιμοποιώντας ανθρώπινη μεμβράνη σαν το προσωρινό μέσο που θα μπορούσε να μεταφέρει αυτά τα κύτταρα στο μάτι. Όμως, για μερικούς ασθενείς αυτός ο τρόπο θεραπείες δεν είχε αποτέλεσμα μετά από μερικά χρόνια, γιατί θα μάτια που δέχονται τη θεραπεία δεν μπορούσαν να διατηρήσουν αυτά τα βλαστοκύτταρα που είναι απαραίτητα για τη διόρθωση του κερατοειδούς.

Ένα νέο χαρακτηριστικό αυτού του θεραπευτικού δίσκου είναι ότι περιέχει μικρούς θύλακες για να κρατάει και να προστατεύει τα βλαστοκύτταρα, να τα διατηρεί μέσα στο μάτι συγκεντρωμένα. Ο δίσκος έχει έναν εξωτερικό δακτύλιο που έχει αυτές τις θήκες στις οποίες τοποθετούνται τα υγιή κύτταρα για τη θεραπεία. Το υλικό κατά μήκος του κέντρου του δίσκου είναι λεπτότερο από το δακτυλίδι και έτσι βιοδιασπάται περισσότερο γρήγορα επιτρέποντας στα βλαστοκύτταρα να πολλαπλασιαστούν κατά μήκος της επιφάνειας του ματιού και να διορθώσουν τον κερατοειδή. Χωρίς αυτή τη συνεχή διόρθωση, ένας παχύς λευκός ουλώδης ιστός σχηματίζεται στον κερατοειδή προκαλώντας μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτού του δίσκου είναι ότι είναι βιοδιασπώμενος και είναι κατασκευασμένος από το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται και στις αρθρώσεις. Τεστ στα εργαστήρια έχουν δείξει ότι οι μεμβράνες αυτές υποστηρίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων. Τέλος οι ερευνητές αυτής της νέας θεραπείας υποστηρίζουν ότι όχι μόνο αυτός ο δίσκος θα αποτελέσει την καλύτερη προτεινόμενη θεραπεία στο μέλλον, αλλά θα είναι η φθηνότερη.

terrapapers.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου