Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πέρες: H Ρωσία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, «είναι η ίδια Ρωσία που μπορεί να προβεί σε μια ακόμη αποφασιστικής σημασίας συνεισφορά, αυτή τη φορά για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες.


Έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς ο ίδιος και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα έκαναν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στην ισραηλινή παράκτια πόλη Νετάνια, προς τιμήν της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Πούτιν είχε φτάσει λίγο πριν από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, για δύο ημέρες συνομιλιών με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες.


Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, τις οποίες το Ισραήλ θεωρεί απειλή για την ύπαρξή του, θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Πούτιν με τους Ισραηλινούς ηγέτες.


Ο Πέρες εξέφρασε τις ισραηλινές ανησυχίες κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, λέγοντας στον Πούτιν ότι «είμαι πεπεισμένος πως η Ρωσία, η οποία νίκησε τον φασισμό, δεν θα επιτρέψει οι σημερινές απειλές να συνεχιστούν. Ούτε η Ιρανική απειλή. Ούτε η αιματοχυσία στη Συρία».


Ο 88χρονος πρόεδρος σημείωσε ότι ο κόκκινος στρατός έφερε το κύριο βάρος του αγώνα ενάντια στη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα γεγονός που δεν τονίζεται πάντα από τους δυτικούς ιστορικούς.


«Αυτή είναι μια ευκαιρία για το λαό του Ισραήλ να ευχαριστήσει το Ρωσικό λαό, και να χαιρετίσει το θάρρος του Κόκκινου Στρατού, που νίκησε τις ναζιστικές δυνάμεις. Χωρίς αυτή τη νίκη είναι αμφίβολο αν θα βρισκόμαστε εδώ σήμερα», σημείωσε.


Ο Πούτιν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και θα δειπνήσουν με τον Πέρες το βράδυ.


Την Τρίτη θα εγκαινιάσει ένα ρωσικό κέντρο για τον πολιτισμό και την επιστήμη στη Βηθλεέμ, πριν αναχωρήσει για την Ιορδανία.


Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου