Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Κισάν Σρικάντ, ένας μικρός με μεγάλη καρδιά και τεράστιο μυαλό

Γνώρισα τον μικρό Κισάν πριν λίγες μέρες στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».


 Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ευγένεια που τον διέκρινε. Δυο πεντακάθαρα ματάκια σε κοίταζαν ευθεία μέσα στην καρδιά και προσπαθούσαν να σου περάσουν τα δικά τους μηνύματα, αγάπης, ελπίδας, ανθρωπιάς.
Ο Κισάν είναι μόλις 12 χρονών, και είναι ο μικρότερος σκηνοθέτης στον κόσμο. Έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες αλλά είναι ο πιο προσγειωμένος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ.
Όταν ρωτήθηκε πως αποφάσισε να γυρίσει μια δική του ταινία σε τόσο τρυφερή ηλικία, μας κοίταξε όλους στα μάτια και είπε. Μια μέρα που πήγαινα βόλτα με το αυτοκίνητο του μπαμπά μου είδα στα φανάρια να ζητάνε χρήματα. Κοίταξα τον μπαμπά μου και τον ρώτησα με απορία. Γιατί αυτά τα παιδάκια ζητάνε χρήματα; Και αυτός μου είπε απλά: Γιατί δεν έχουν κάποιον να τα προσέχει και να τα φροντίζει. Μου γεννήθηκε η ανάγκη να κάνω κάτι γι αυτό και έγραψα μια ιστορία. Ο πατέρας μου και οι φίλου του με παρότρυναν να την κάνω ταινία. Έτσι ξεκίνησα να την γυρίσω σκηνοθετώντας της ο ίδιος.

Από πότε ασχολείσαι με ην σκηνοθεσία τον ρώτησε ο κος Παπαδάκης
Με την σκηνοθεσία είναι η πρώτη με φορά, όμως παίζω σε ταινίες σχεδόν από 4 ετών. Αγαπούσα ανέκαθεν τον κινηματογράφο. Ο πατέρας μου αγόρασε την πρώτη μου μηχανή όταν ήμουν ακόμη 3 χρονών.
Στην συνέχεια έμαθα διαβάζοντας το βιογραφικό του ότι έχει μέχρι σήμερα παίξει σε 24 κινηματογραφικές ταινίες. Έμαθε κινηματογράφο και αγάπησε τη σκηνοθεσία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών.
Η ταινία την οποία έχει  σκηνοθετήσει και συγχρόνως πρωταγωνιστεί έχει τον τίτλο « Στους πέντε δρόμους» και έχει κόψει ως τώρα 4.00.000.000 εισιτήρια. Μέχρι στιγμής σαρώνει τα βραβεία και του έχει χαρίσει τον τίτλο του μικρότερου σκηνοθέτη παγκοσμίως.


Είναι η ιστορία ενός άστεγου αγοριού που διψάει για γνώση. Το εφτάχρονο αγόρι ναρκώνεται παρά τη θέληση του, εγκαταλείπεται στο δρόμο και οι εκμεταλλευτές του καρπώνονται τα χρήματα από τις ελεημοσύνες των περαστικών. Μια μέρα αυτό το αγόρι δραπετεύει. Υιοθετείται από μια φτωχή γυναίκα. Η επιθυμία του για γνώση τον οδηγεί στο να επινοήσει ένα νέο τρόπο εκμάθησης: «ανταλλάσει» υπηρεσίες –διάφορα θελήματα που κάνει για τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου– με γνώση και παλιά βιβλία, αποφοιτώντας τελικά από την εβδόμη τάξη του σχολείου χωρίς να έχει υπάρξει καν μαθητής του. Η ταινία απεικονίζει την ζωή των παιδιών του δρόμου στην Ινδία, πολλά από τα οποία είναι παιδιά με αναπηρία, και μεταφέρει τις ιδέες, την έμπνευση, τη χαρά και τη λύπη τους.
Η πολυβραβευμένη ταινία Στους πέντε δρόμους συνέβαλε στο να γίνει ευρύτερα γνωστός ο αγώνας που δίνεται στην πατρίδα του για το δικαίωμα των παιδιών του δρόμου στη μόρφωση. Η ταινία, όπου πρωταγωνιστούν κορυφαίοι Ινδοί ηθοποιοί, βασίστηκε σε μια ιστορία του Κισάν, που την εμπνεύστηκε διαβάζοντας για τη ζωή διεθνών προσωπικοτήτων με ταπεινή καταγωγή, όπως ο εφευρέτης Τόμας Έντισον, ο κορυφαίος επιστήμονας των φυσικών επιστημών Μάικλ Φαραντέι, ο σημαίνων πολιτικός του βασιλείου της Μαϊσούρ στην Ινδία Σερ Βισβεβαραγιά (Sir M. Vishveshwariah) και ο πρώην Προέδρος της Ινδίας Αμπντούλ Καλάμ.
Στόχος της ταινίας είναι να εμπνεύσει όχι μόνο τα παιδιά στην Ινδία αλλά όλα τα μη προνομιούχα παιδιά του κόσμου να εκπληρώσουν το όνειρο τους να μορφωθούν.
Η ταινία παίχτηκε για 100 συνεχόμενες μέρες στη Νότια Ινδία. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και στη Βόρεια Ινδία. Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 2006 και το Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού 2006 (κατηγορία παιδιών) στην Ινδία. Βραβεύτηκε επίσης στην Ιταλία, στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Τζιφόνι (Giffoni), στην Αίγυπτο, στο διεθνές φεστιβάλ για παιδιά του Καΐρου αλλά και στο διεθνές φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας, στα Νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ (Ινδία) από την Ένωση Τηλεόρασης και Κινηματογράφου των νησιών, και στη Χιντεραμπάντ (Ινδία), στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ για παιδιά Χρυσός Ελέφαντας. Συμμετείχε, επίσης, σε φεστιβάλ στην Κύπρο, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά, το Νέο Δελχί και τη Βομβάη.
 

Τον ρώτησα για την συνέντευξη που έδωσε στην συνάδελφο Βάσια Βαγενά σχετικά με τα πρότυπα που έχει στον χώρο του θεάματος.
Θαυμάζω πράγματι τον Στήβεν Σπίλμπεργκ γιατί είναι ο σκηνοθέτης που έχει πολύ προχωρημένες ιδέες. Ο E.T., το Τζουράσικ Παρκ, Τα σαγόνια του καρχαρία και Ο πόλεμος των κόσμων, είναι εκπληκτικές ταινίες. Μου αρέσει επίσης το έργο «Η ωή είναι ωραία» του Μπενίνι.
Το μήνυμά του Κισάν προς τους μαθητές του σχολείου Ίλιον, που συμμετείχαν στο  κινηματογραφικό εργαστήριο του EMOTION PICTURES  2007, για τα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που αποφασίσατε να γυρίσετε αυτή την ταινία. Σας ενθαρρύνω με όλη μου την καρδιά να γυρίσετε κι άλλες. Η αναπηρία δεν εμποδίζει τις σκέψεις και τα όνειρα. Και χαίρομαι που διαλέξατε ως μέσο την κινηματογραφική τέχνη να επικοινωνήσετε τις σκέψεις και τα όνειρά σας. Μη σταματήσετε εδώ! Είναι μια πολύ καλή αρχή, συνεχίστε. Θα ήθελα να σας γνωρίσω όλους από κοντά και να προσπαθήσω να σας μεταδώσω την έμπνευσή μου και την αγάπη μου για τον κινηματογράφο».
Ο Κισάν παρακολούθησε το φεστιβάλ Emotion Pictures που πραγματεύεται την αναπηρία και έγινε από 21-23 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη, ως επίσημος προσκεκλημένος και έδωσε ένα από τα βραβεία.
Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον Κισάν ή να επικοινωνήσουν μαζί του μπορούν να επισκεφθούν το http://www.masterkishan.com ή να στείλουν μήνυμα στο
kishan.shri2005@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου