Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Πλούσιο αφιέρωμα στην Ολυμπιακή ομάδα της Κωπηλασία

Η αντίστροφη μέτρηση …για το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε!


Το ταξίδι…προς το όνειρο της Ολυμπιάδας ξεκινάει από την πόλη της Καστοριάς όπου τον τελευταίο περίπου ένα μήνα ‘’χτυπούσε’’ η καρδιά της ελληνικής κωπηλασίας με την ελίτ των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να φέρνουν εις πέρας την απαιτητική και πολύωρη καθημερινά προετοιμασία τους.
Πλέον, η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα και άπαντες στις τάξεις της αποστολής της εθνικής μας ομάδας μετρούν αντίστροφα αφού σήμερα, Τετάρτη θα αποχωρήσουν από την πόλη μας ενώ το ταξίδι για το Λονδίνο θα γίνει την Παρασκευή.
Δίχως καμία αμφιβολία, ευχή όλων μας που συνηθίσαμε τον τελευταίο καιρό και βιώσαμε την καθημερινότητα μας έχοντας ως επίκεντρο τους κορυφαίους Έλληνες στο άθλημα της κωπηλασίας είναι όλα τα πληρώματα να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες και να  συνεχίσουν να προσφέρουν τεράστια χαρά και συγκίνηση στο πλήθος των ανθρώπων που θα τραβάει έστω και νοητά μαζί τους…το κουπί!
Αναλυτικά, η ελληνική αποστολή στο άθλημα της κωπηλασίας αποτελείται από τους εξής αθλητές/τριες:

 1.Αλεξάνδρα Τσιάβου/Χριστίνα Γιαζιτζίδου (Διπλό σκιφ ελ. βαρών)

2.Λευτέρης Κόνσολας/Παναγιώτης Μαγδανής (Διπλό σκιφ ελ. βαρών)

3.Απόστολος Γκουντούλας/Νικόλαος Γκουντούλας (Δίκωπος άνευ)

4.Χρήστος Παπαχρήστος-Γιάννης Τσίλης-Γιώργος Τζιάλλας-Γιάννης Χρήστου (Τετράκωπος άνευ).


Οι ‘’Ορίζοντες’’ βρέθηκαν στο χώρο όπου παρέμεινε η ολυμπιακή μας ομάδα και ζήτησε από τους καθ’ ύλιν αρμόδιους να μας μεταφέρουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι ίδιοι αυτό το υπέροχο…ταξίδι!
Η αρχή δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, παρά μόνο με την αθλήτρια που έχει δοξάσει στα πέρατα του κόσμου το όνομα της Καστοριάς και γενικά της Ελλάδας. Ο λόγος γίνεται φυσικά για τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου, μια αθλήτρια που τείνει να καταρρίψει τους  κανόνες της φύσης και  δίχως αμφιβολία αποτελεί πραγματικό πρότυπο για όλους όσοι φιλοδοξούν να ασχοληθούν με το άθλημα της κωπηλασίας.

Παρ’ ότι οι συστάσεις κρίνονται περιττές, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου καθώς επίσης και εν συντομία τις μεγαλύτερες των επιτυχιών της αναγνωρισμένης αθλήτριας.



                             ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΘΛΗΤΗ
 Όνομα Χριστίνα
Επώνυμο Γιαζιτζίδου
Ημερομηνία Γέννησης 12/10/1989
Τόπος Γέννησης Καστοριά
Ύψος 1.68
Βάρος 59
Άλλα αθλήματα Σκι
Χόμπι Σινεμά
     ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ : ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΟΥ
Έτος Διοργάνωση Θέση
2006 Παγκόσμιο Παίδων Amsterdam 4
2006 Παγκόσμιο Κάτω των 23 Hazenwinkel 6
2007 Παγκόσμιο Beijing

3
2007 Παγκόσμιο Κάτω των 23 Glasgow 8
2008 Ευρωπαϊκό Athens Schinias 4
2008 Παγκόσμιο Κάτω των 23 Brandeburg 2
2008 Παγκόσμιο Poznan 7
2008 Παγκόσμιο Munich 8
2009 Ευρωπαϊκό Brest 1
2009 Παγκόσμιο Poznan 1
2009 Παγκόσμιο Κάτω των 23 Racice Roudnice 1
2009 Παγκόσμιο Lucerne 5
2010 Παγκόσμιο Kάτω των 23 Brest 1
2010 Ευρωπαϊκό Montemor-o-Velho 1
2010 Παγκόσμιο Karapiro lake New Zealand 3
2010 Παγκόσμιο Lucerne 3
2010 Παγκόσμιο Bled Blejsko 3
2011 Ευρωπαϊκό Plovdiv Lake 1
2011 Παγκόσμιο Bled Blejsko jezero 1
2011 Παγκόσμιο κάτω των 23 Amsterdam 1
2011 Παγκόσμιο Lucerne 4
2011 Παγκόσμιο Munich Oberschleissheim 6
2012 Παγκόσμιο Belgrade 1
2012 Παγκόσμιο Lucerne 3

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΟΥ: «Έχω μάθει να ζω με την κωπηλασία»
- Κατ’ αρχάς, να σ’ ευχαριστήσω που είσαι μαζί μας  στους Ορίζοντες. Θα ήθελα για το ξεκίνημα να μας πεις δυο λόγια για τον τρόπο με τον οποίο κύλησε η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αρχή μέχρι και σήμερα.
«Αν αναφέρεσαι μόνο σ’ αυτή τη χρονιά, σίγουρα ήταν η πιο δύσκολη από τα τέσσερα τελευταία χρόνια που έχουμε διανύσει μαζί με την Αλεξάνδρα. Όσο πλησιάζει ο στόχος αυξάνεται το άγχος και προσπαθούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένες σ’ αυτό που κάνουμε. Ειδικά, τώρα που αρχίζουμε σιγά σιγά να ξεκουραζόμαστε δίνουμε περισσότερο βάση στις λεπτομέρειες. Κατά τα άλλα, όλα καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών από άποψη υγείας».
-Αν δεν κάνουμε λάθος, αυτή είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεις μέρος σε Ολυμπιάδα, ποια είναι ακριβώς τα συναισθήματα σου;
«Το πρώτο σοκ το έπαθα όταν πήρα στα χέρια μου τα ρούχα. Τα περίμενα πάρα πολύ καιρό. Όταν ήρθαν τα ρούχα κατάλαβα ότι αυτή τη φορά είναι κάτι διαφορετικό και όχι απλά ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Περιμένω…».
- Τι σημαίνει η λέξη κωπηλασία για εσένα;
«Είναι ένας τρόπος ζωής. Βρίσκομαι έντεκα (11)  χρόνια μέσα σ’ αυτό το άθλημα κι έχω μάθει να ζω με την κωπηλασία».
-Σαν χαρακτήρας ποια στοιχεία έχεις κερδίσει από την κωπηλασία;
«Πιστεύω ότι γενικά από τον αθλητισμό και πόσο μάλλον από τον πρωταθλητισμό κερδίζεις πάρα πολλά πράγματα. Μαθαίνεις να υπομένεις, να επιμένεις και να είσαι απαιτητικός με τον εαυτό σου».
-Υπάρχουν μυστικά της επιτυχίας και αν ναι ποια είναι αυτά;
«Δεν υπάρχουν μυστικά, όλα έρχονται μετά από προσπάθεια. Όταν κάτι το θέλεις πραγματικά μπορείς να το πετύχεις».
-Υπάρχουν άνθρωποι που σε στηρίζουν στην προετοιμασία του είτε οικονομικά είτε ηθικά – ψυχολογικά;
Αλεξάνδρα στηρίζουμε πολύ η μια την άλλη σαν πλήρωμα. Θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω το χορηγό μας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στο πλευρό μας και ειδικά την εποχή που διανύουμε είναι κάτι πολύ σημαντικό η οικονομική στήριξη».
-Ποια ήταν τα συναισθήματα σου ως  τελευταία λαμπαδιδρόμος κατά την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας;
«Δεν ήμουν τελευταία, ήμουν αυτή που έβαλα τη φλόγα στο στάδιο και ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Όσες επιτυχίες κι αν έχω μέχρι τώρα, έχω ακούσει τον εθνικό ύμνο πολλές φορές και δεν ήταν η πρώτη φορά που έζησα κάτι έντονο αλλά αυτό ήταν κάτι το διαφορετικό. Το να μπαίνεις στο Καλλιμάρμαρο κρατώντας την Ολυμπιακή φλόγα είναι διαφορετικό συναίσθημα».
-Πως αισθάνεσαι που το Ναυταθλητικό κέντρο Καστοριάς φέρει το δικό σου όνομα  και ενός συναθλητή σου, του Γιάννη Χρήστου;
«Θέλω να πιστεύω ότι ήταν  μια αρχή για να μπορέσουμε να φέρουμε κοντά στον αθλητισμό και ειδικότερα στην κωπηλασία όλο τον κόσμο.  Χρειαζόμαστε τέτοιες εικόνες και τέτοια κέντρα γενικότερα, όχι μόνο στην Καστοριά αλλά σ’ όλη την Ελλάδα. Ήταν κάτι πολύ τιμητικό και πολύ ευχάριστο».
-          Πως φαντάζεσαι το μέλλον της κωπηλασίας στην Ελλάδα; Παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση μπορεί να είναι ευοίωνο;
«Σίγουρα, τα τελευταία 5-6 χρόνια η ομάδα αναπτύσσεται συνεχώς. Έχουμε πολύ μεγάλες επιτυχίες κι όχι μόνο στην κατηγορία των γυναικών και των ανδρών, αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια».
- Κλείνοντας, μετά από τόσες επιτυχίες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ποιο είναι το όνειρο σου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο  Λονδίνο;
«Με το καλό να μπορέσουμε να πλασαριστούμε στον τελικό κι από εκεί και πέρα άμα καταφέρουμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι και να διεκδικήσουμε κάποιο μετάλλιο. Αυτό θα ήταν ό,τι καλύτερο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ (μέλος του πληρώματος της τετρακώπου):  «Να διατηρηθούμε στο βάθρο»



-          Γιώργο, κατ’ αρχάς να σε  καλώς ορίσουμε στους Ορίζοντες. Μπορείς να μας περιγράψεις τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η προετοιμασία της εθνικής ομάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων;
«Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2011, το πρώτο μέρος της προετοιμασίας έγινε στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Κάθε μήνα είχαμε δυο βδομάδες μέχρι και τον Φλεβάρη. Από εκεί και πέρα, η προετοιμασία και ο όγκος της προπόνησης αυξήθηκε. Όσο περνούσε ο καιρός οι μέρες του κοινοβίου αυξάνονταν και ξεπερνούσαν το διάστημα του ενός μήνα. Αυτή τη στιγμή, λόγω θερμοκρασίας και καλύτερης διαχείρισης για εμάς ήρθαμε στην Καστοριά και σιγά σιγά φθάνουμε στο τέλος. Την Τετάρτη  ( σ.σ. σήμερα) θα αποχωρήσουμε από την Καστοριά, θα πάμε στα  σπίτια μας για δυο μέρες και την Παρασκευή θα αναχωρήσουμε για το Λονδίνο. Ελπίζουμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
-          Είναι η πρώτη φορά που θα δώσεις το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Ναι, θα είναι η πρώτη φορά. Μου είχε δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 αλλά λόγω αρρώστιας έχασα την ευκαιρία να  συμμετάσχω».
-          Τι σημαίνει το άθλημα της κωπηλασίας για σένα;
«Προσωπικά, η κωπηλασία μ’ έχει διαμορφώσει σαν χαρακτήρα. Μέσα από αυτό το άθλημα έχω κερδίσει πάρα πολλά στοιχεία όπως η υπομονή. Νομίζω ότι χωρίς υπομονή και πάρα πολύ δουλειά ο άνθρωπος δεν μπορεί να πάει μπροστά. Πιστεύω ότι μέσα από την κωπηλασία έχω μάθει πως βγαίνει το μεροκάματο ενός Έλληνα μέσα από τη δουλειά, είτε ιδιωτική είτε δημόσια. Αλλά γενικά είναι κάτι το οποίο μου έχει μάθει και μ’ έχει σκληραγωγήσει για την υπόλοιπη ζωή μου».
-          Το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στην Αγγλία όπου το άθλημα της Κωπηλασίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σας δίνει κάποιο επιπλέον κίνητρο;
«Εντάξει, η κωπηλασία στην Αγγλία όπως είπες  είναι από τα καλύτερα αθλήματα και πιστεύω ότι θα γίνει ο μεγαλύτερος πανικός. Το θέμα είναι ότι και οι δυο βάρκες τόσο η τετράκωπος η βαριά που τρέχω εγώ όσο και η δίκοπος στην οποία είναι ο Παναγιώτης είμαστε, βάσει αποτελεσμάτων στα δυο παγκόσμια κύπελλα που τρέξαμε, στο βάθρο. Από εκεί και πέρα, εμείς κυνηγάμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και οι δυο βάρκες έχουν ως βασικούς αντιπάλους τους Άγγλους, που είναι οι δυο καλύτερες βάρκες και στην τετράκωπο και στο διπλό. Οπότε κι εμείς θα τους κυνηγήσουμε όσον τον δυνατόν καλύτερα  γιατί αν κάνουμε μια ανατροπή θα αφήσουμε ιστορία. Όχι μόνο σε επίπεδο ελληνικής κωπηλασία αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί οι Άγγλοι είναι η μεγαλύτερη δύναμη αυτή τη στιγμή στην κωπηλασία».
-  Τέλος, ποιος είναι ο προσωπικός στόχος σου στόχος ενόψει της Ολυμπιάδας του Λονδίνου;
«Για κάθε μετάλλιο που πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο στόχος είναι ένα μετάλλιο. Απλά, επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε ανεβεί πολλές φορές στο βάθρο θέλουμε να μπορέσουμε να το διατηρήσουμε αυτό. Θα είναι για εμάς πολύ μεγάλο κατόρθωμα! ».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΓΔΑΝΗΣ ( διπλό σκιφ ελαφρών βαρών): «Όνειρο κάθε αθλητή οι Ολυμπιακοί Αγώνες»
-          Παναγιώτη να σ’ ευχαριστήσουμε και εσένα που βρίσκεσαι μαζί μας. Πως αισθάνεσαι που θα λάβεις μέρος για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Σίγουρα, αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα γιατί στόχος και όνειρο για κάθε αθλητή είναι να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν πριν από ένα χρόνο μου έλεγε κάποιος ότι θα πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα τον πίστευα, γιατί είμαι μόλις 22 ετών και όχι σε κάποια ιδιαίτερα μεγάλη ηλικία. Θα το θεωρούσε κάπως απίθανο τότε να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
-          Υπάρχουν άνθρωποι που σε στηρίζουν είτε ηθικά είτε οικονομικά σ΄ αυτήν την προσπάθεια;
«Μέχρι στιγμής η βοήθεια που έχουμε προέρχεται μόνο από την Ομοσπονδία, αλλά πλέον τα χρήματα δεν είναι αρκετά ώστε να πούμε πως έχουμε εξασφαλιστεί οικονομικά. Τα χρήματα που παρέχονται είναι υπό τη μορφή της επιβράβευσης».
-          Ποια είναι τα δικά σου όπλα και τα προσωπικά μυστικά της επιτυχίας σου;
«Πιστεύω  ότι βασικά στοιχεία για να πετύχεις είναι να έχεις υπομονή και επιμονή σ’ αυτό που κάνεις και να το θέλεις πάρα πολύ. Θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στους στόχους σου και να μη ξεφεύγεις από εκεί».
-          Κλείνοντας, ποιο είναι το δικό σου όνειρο στους αγώνες του Λονδίνου;
«Σίγουρα, το όνειρο του κάθε αθλητή θα ήταν ένα μετάλλιο αλλά πρώτα για μένα ως στόχος είναι η εξασφάλιση της πρόκρισης στον τελικό. Δηλαδή να πλασαριστούμε στις έξι πρώτες θέσεις και από εκεί και πέρα αν έρθει κάποιο μετάλλιο θα είναι ό,τι καλύτερο».


ΣΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ  ( Μέλος της τριμελούς τεχνικής ηγεσίας):  «Μαζί με τους Ολυμπιακούς προετοιμάζουμε και τις επόμενες γενιές»
-          κ. , κατ’ αρχάς σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο δούλεψαν οι αθλητές της ελληνικής αποστολής κατά το στάδιο της προετοιμασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων;
«Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από λίγο πιο πριν χρονικά γιατί η κωπηλασία ανήκει στα αθλήματα που δεν είναι τόσο διάσημα σε σχέση με κάποια άλλα. Αυτή η προσπάθεια που φτάνει προς το τέλος της έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ χρόνια από μια ομάδα ανθρώπων που ξεκινήσαμε με όραμα να ανεβάσουμε το επίπεδο της ελληνικής κωπηλασίας. Βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι, αυτό μεταφράζεται σε ανθρώπινο δυναμικό είτε πρόκειται για αθλητές είτε πρόκειται για προπονητές και όλοι μαζί με μια συλλογική δουλειά είχε σαν αποτέλεσμα τέσσερα από τα επτά πληρώματα να έχουν πάρει πρόκριση στην Ολυμπιάδα και ταυτόχρονα να διεκδικούν και θέση στο βάθρο. Γιατί πιστεύω πως όσοι κατεβαίνουν σε μια Ολυμπιάδα δεν πηγαίνουν μόνο για τη συμμετοχή αλλά διεκδικούν πάντοτε θέσουν όσο μπορούν πιο ψηλά».
-Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο επίπεδο των παλαιών αθλητών και των τωρινών αθλητών της εθνικής ομάδας στο άθλημα της κωπηλασίας;
«Πλέον, γίνεται πιο οργανωμένη δουλειά. Όλα βασίζονται  πάνω στη δουλειά που έχει γίνει και στο ότι όλοι μας είμαστε νηστικοί από επιτυχίες. Μπορεί να έχουμε τα τελευταία χρόνια μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά στερούμαστε ακόμα από μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε κατορθώσει μέχρι τώρα να έχουμε μόνο ένα χάλκινο και ένα αργυρό στις προηγούμενες Ολυμπιάδες και να φανταστείτε ότι η κωπηλασία είναι το πρώτο επίσημο άθλημα που έχει  δημιουργηθεί στην Ελλάδα».
-          Από την πλευρά σας που οριοθετείτε τους στόχους της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα;
«Πάντοτε, ενώ προετοιμαζόμαστε για την Ολυμπιάδα προετοιμάζουμε και τις γενιές  που έρχονται πίσω από αυτούς τους αθλητές. Και η απάντηση είναι τα μετάλλια που έφεραν οι  Νέοι μας  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Είχαμε ένα χρυσό, ένα αργυρό και ένα χάλκινο. Αυτό είναι η απάντηση στο ερώτημα σας και για να προχωρήσω λιγάκι έχουμε τους αθλητές, τους δουλεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα είναι καλοί συνεχιστές ή συμπαραστάτες στους ήδη υπάρχοντες αθλητές που βρίσκονται στη μεγάλη ομάδα».
- Αναφορικά με τους συλλόγους,   σε τι επίπεδο βρίσκεται η ελληνική κωπηλασία;
«Εκεί θα θέλαμε να ήταν λιγάκι πιο ψηλά αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Δεν είναι ότι φταίνε τα σωματεία ή ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτά κάνουν κάτι λάθος. Το αντίθετο, μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Δεν βοηθάει το εκπαιδευτικό σύστημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Ναι μεν περνάμε οικονομικές κρίσεις, αλλά θα μπορούσαμε τους νέους μας να τους στρέψουμε σε πιο παραγωγικές λειτουργίες. Να τους στρέψουμε στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, σε άτομα που μπορούν να γίνουν παραγωγικοί. Απεναντίας, τους αφήνουμε και κάθονται σε διάφορα μαγαζιά. Δεν μου φταίνε  σε τίποτε τα μαγαζιά. Αντίθετα, το να μην κάνουν τίποτε μου φταίει».
-          Ποια είναι τα ιδιαιτέρα στοιχεία της Καστοριάς που την αναδεικνύουν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς κωπηλατικούς προορισμούς;
«Θα ξεκινήσω από το υγρό στοιχείο, το ότι η λίμνη ενδείκνυται στο να κάνουμε προπόνηση. Το δεύτερο είναι ότι ερχόμαστε πάντοτε τους θερινούς μήνες για το λόγο ότι θέλουμε να βρούμε παραπάνω δροσιά. Τρίτον, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κωπηλασία μας έχουν αγκαλιάσει ιδιαίτερα και μας έχουν βοηθήσει. Δεν έχουμε στερηθεί σχεδόν τίποτε και είναι ένας από τους λόγους που δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στην Καστορια. Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας».
-          Γνωρίζουμε ότι από οικονομικής απόψεως η κωπηλασία είναι ένα αρκετά δαπανηρό άθλημα, με την αγορά και τη συντήρηση των βαρκών αλλά και αναφορικά με την επιβίωση των αθλητών. Εσείς ως άνθρωπος του χώρου της κωπηλασίας πως βιώνετε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης;
«Για όλα τα πράγματα έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε συμβιβασμούς. Θα μιλήσω προσωπικά όσον αφορά τους προπονητές. Οι συμβιβασμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι κι όλα αυτά για να εκπληρώσουμε τις φιλοδοξίες και τους στόχους μας. Το ίδιο πράγμα έχουν κάνει και οι αθλητές. Αν ακούσει κανείς το πώς αμείβονται αυτοί οι αθλητές, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να μειδιάσει. Γιατί δεν μιλάμε ούτε καν για μισθό, ούτε για χαρτζιλίκι ούτε για έξοδα ούτε για τίποτε. Καλά να είναι οι γονείς που στηρίζουν τους αθλητές, γιατί οι περισσότεροι από τους τελευταίους είναι ανεπάγγελτοι κι όλο  αυτό γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Όταν είναι υποχρεωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και τα σπίτια τους και να μένουν μόνιμα σε κάτι ξένο, όπως καταλαβαίνετε είναι πρόβλημα. Το ευτύχημα είναι ότι προσπαθούμε πάντοτε με την εθελοντική βοήθεια διαφόρων ανθρώπων να τα φέρουμε εις πέρας και αυτό γίνεται».
-          Για να είναι ευοίωνο το μέλλον της κωπηλασίας και να δοθεί συνέχεια σ’ αυτές τις σπουδαίες διακρίσεις ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αναγκαία μέσα;
«Κατ’ αρχήν, θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία. Είχαμε μέχρι πρότινος έναν Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού ο οποίος μπορώ να πω ότι είχε αγκαλιάσει ιδιαίτερα την κωπηλασία, χωρίς να προέρχεται από το χώρο μας. Απλούστατα είδε την προσπάθεια, εκτίμησε  αυτό που κάνουμε  και προσπάθησε να μας βοηθήσει και να μας στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ευελπιστούμε ότι με τις πολιτικές αλλαγές θα έχουμε κάτι ανάλογο από τον καινούριο Γενικό Γραμματέα αθλητισμού που δεν ξέρουμε ακόμα ποιος θα είναι.
Όλα αυτά ξεκινάνε από την κορυφή και κατεβαίνουν προς τα κάτω. Από εκεί και μετά, πιστεύω ότι η Ομοσπονδία θα έχει την ανάλογη δραστηριότητα και στήριξη με αυτήν που είχαμε μέχρι τώρα και για την επόμενη Ολυμπιάδα. Θα έχουμε το ίδιο φιλόδοξους και ορεξάτους αθλητές για την επόμενη Ολυμπιάδα και φυσικά εμείς οι προπονητές θα έχουμε την ίδια διάθεση για την ανάδειξη των αθλητών».
-          Τι πιστεύετε ότι μπορεί να δελεάσει ένα μικρό παιδί ώστε να ασχοληθεί με το άθλημα της κωπηλασίας;
«Για να το δελεάσεις το μετάλλιο είναι ιδιαίτερα φωτεινό, γυαλίζει και όλοι χαίρονται πολύ περισσότερο ένα παιδί. Φυσικά, δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο σ’ όλα τα αθλήματα αυτό το πράγμα. Τα δημοφιλή αθλήματα πάντοτε είναι πιο διάσημα και για παράδειγμα στην Αγγλία που γίνονται τώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1996 όταν η Αγγλία πήρε το μοναδικό  χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα εκείνο το χρυσό μετάλλιο έφερε 1.000 στο κλάμπ, μόνο στο ένα κλάμπ, του αθλητή που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο».
-          Αναφερθήκατε στην μεγάλη δημοτικότητα που έχει η κωπηλασία στην Αγγλία. Αυτό θα δημιουργήσει ιδιαιτερότητες κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην Αγγλία – όχι για την Ελλάδα- βρισκόμαστε στα πολύ high αθλήματα. Μη ξεχνάμε ότι οι Άγγλοι περιμένουν να πάρουν στην κωπηλασία τα περισσότερα χρυσά τους μετάλλια».
-          Κλείνοντας και προτού σας ευχαριστήσουμε θα θέλατε να μας πείτε αν έχετε σχεδιάσει στο νου σας την επόμενη μέρα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων;
«Δυστυχώς, για εμάς με το που θα τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπούμε κατευθείαν στη δύσκολη θέση να πούμε στους αθλητές μας πως μετά από πέντε μέρες πρέπει να ξανά έρθουν στην Καστοριά ώστε να προετοιμαστούν ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος είτε είναι κερδισμένοι είτε είναι λυπημένοι, γιατί χαμένοι δεν θα είναι. Απλούστατα ο κερδισμένος θα είναι χαρούμενος ενώ ο λυπημένος θα είναι έτσι γιατί δεν θα  έχει πετύχει αυτό που θα θέλαμε κι εμείς κι αυτός. Θα αναγκαστούμε λοιπόν να πούμε στους αθλητές μας να έρθουν στην Καστοριά μετά από πέντε μέρες γιατί θα υπάρχει το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βαρέζε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πανηγυρίσουμε τίποτε».



-Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε πολλές και καλές επιτυχίες…
orizontespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου