Η Νεκρά Θάλασσα είναι γνωστή για τη μεγάλη συγκέντρωση αλατιού, ξεπερνώντας κατά 8,6 φορές τα επίπεδα αλατότητας του ωκεανού, γεγονός που αποτρέπει κάθε είδους υδρόβια ζωή στους κόλπους της, ενώ είναι αδύνατον να βυθιστεί οτιδήποτε στα νερά της.
Το νερό περιέχει περισσότερα από 35 διαφορετικά είδη μετάλλων -συμπεριλαμβανομένων μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, βρωμίου, θείου και ιωδίου- η περίεργη… χημεία των οποίων δημιουργεί κρυσταλλικούς σχηματισμούς άλατος.
Επειδή τα ιόντα και τα ισότοπα που υπάρχουν στο νερό της Νεκράς Θάλασσας κρυσταλλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φυσικών σχηματισμών, που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Τα πιο εντυπωσιακά από αυτά τα φυσικά γλυπτά είναι τα «μανιτάρια» και τα «νούφαρα», ενώ ενδιαφέρον προκαλούν τα «κοράλλια» άλατος αλλά και οι σταλακτίτες που δημιουργούνται κατά μήκος των ακτών της Νεκράς Θάλασσας.
Οι μεταβολές στις μορφές εξαρτώνται από το πώς τα ιόντα είναι τοποθετημένα στο εσωτερικό της δομής και αν άλλα ιχνοστοιχεία εισχωρήσουν στο πλέγμα και ενσωματωθούν με τα ήδη υπάρχοντα, δημιουργώντας απόκοσμους σχηματισμούς.
Τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της ραγδαίας συρρίκνωσης των ποταμών και των λιμνών που εκβάλλουν στη Νεκρά Θάλασσα αλλά και των αυξανόμενων ποσοτήτων νερού που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στη βιομηχανία, η στάθμη της λίμνης μειώνεται και τα χαρακτηριστικά της γύρω περιοχής μπορεί να αλλάξουν σημαντικά.
Με το πέρασμα του χρόνου όλο και λιγότεροι φυσικοί σχηματισμοί άλατος θα υπάρχουν κατά μήκος των ακτών της Νεκράς Θάλασσας, καθώς το ποσοστό εξάτμισης του νερού ήδη υπερβαίνει το ρυθμό εισροής και τελικά ολόκληρη η περιοχή θα μετατραπεί σε λασπώδεις εκτάσεις.
perierga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου