Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η εικόνα στην αγορά συναλλάγματος

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνεδρίαση στην αγορά συναλλάγματος καθώς δύο ανακοινώσεις ήταν αυτές που μέχρι στιγμής διαμόρφωσαν την εικόνα της αγοράς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες της ευρωπαϊκής συνεδρίασης αντίστοιχα: η έκπληξη από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων κατά 10 τρισ.


γιεν και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) που έβαψε με μελανά χρώματα τις προοπτικές του πληθωρισμού, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό «παράθυρο» σε μια νέα στήριξη της οικονομίας.

Η πρώτη απόφαση οδήγησε σε έντονες πιέσεις στο γιεν, ενώ η δεύτερη πυροδότησε έντονη πτωτική πορεία στη στερλίνα. Η ισοτιμία του ευρώ με το γιεν (EURJPY) υποχώρησε κάτω από τα 103,00 και η ισοτιμία του δολαρίου με το ιαπωνικό νόμισμα (USDJPY) (μετά την απόφαση της BoJ) σκαρφάλωσε έως και τα 79,20 γιεν. Το ενιαίο νόμισμα σημείωσε πτώση φτάνοντας μια ανάσα από τα 1,3000 δολάρια. Μια διάσπαση κάτω από αυτό το επίπεδο βάζει στόχο το 1,2830, σύμφωνα με τη Barclays.

Η απόφαση-έκπληξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας που συντάσσεται με τις πρόσφατες μεγάλης βαρύτητας προσπάθειες στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), οδήγησε την τιμή του χρυσού σε επίπεδα που έχει να δει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το πολύτιμο μέταλλο αναρριχήθηκε στο ημερήσιο υψηλό των 1.781,80 δολαρίων/ουγγιά. Σημαντική ήταν και η άνοδος των υπόλοιπων πολύτιμων μετάλλων με το ασήμι να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου.

Στο μέτωπο των σημερινών δημοπρασιών ομολόγων, η Γερμανία δημοπράτησε 2ετή ομόλογα με θετική απόδοση για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η Πορτογαλία άντλησε συνολικά 2 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες 6μηνων και 18μηνων έντοκων γραμματίων, άνω του στόχου (1,5-1,75 δισ. ευρώ). Στα 6μηνα έντοκα η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,7% έναντι 2,29% αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας, ενώ στα 12μηνα διαμορφώθηκε στο 2,96% από το 4,53%.

Στις οικονομικές ανακοινώσεις, η κατασκευαστική παραγωγή τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλά 5 μηνών αφού μόνο η Γερμανία παρουσίασε βελτίωση στο δείκτη. 

Πηγή: FXCM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου