Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Το παράδειγμα της Ισπανίας ταράζει τα νερά στην Ελλάδα

Η Ευρώπη φάνηκε γενναιόδωρη δίνοντας αστραπιαία 100 δις ευρώ στην Ισπανία για να διασώσει της τράπεζές της και στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα ότι δέχεται (πλέον) να διορθώσει το Μνημόνιο, υπό όρους.

Το μήνυμα της ΕΕ είναι ηχηρό προς την Ελλάδα αφού γίνεται πλέον σαφές ότι η διαπραγμάτευση του Μνημονίου και η προθήκη αναπτυξιακού πυλώνα είναι κάτι που το έχει αποδεχθεί πλέον η Ευρώπη. Αρκεί, όπως επισημαίνουν αναλυτές, να δεχτεί και η Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ως ένα σαφές μήνυμα στις αγορές χαρακτήρισε την οικονομική βοήθεια στην Ισπανία, ο οικονομικός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν.

«Πρόκειται για ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις αγορές όσον αφορά την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να λάβει δραστικά μέτρα για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποφευχθεί η διάχυση», σημείωσε σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις Βρυξέλλες.

Ο Ολι Ρεν επιβεβαίωσε ότι «οι όροι που θα συνδέονται με αυτήν τη βοήθεια θα αφορούν μόνον τον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα» και ότι «δεν θα υπάρξουν όροι όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική ή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η βοήθεια προς το ισπανικό τραπεζικό σύστημα δεν μοιάζει με προηγούμενα σχέδια διάσωσης, όπως αυτά τις Ελλάδας ή της Ιρλανδίας εκτίμησε το μεσημέρι της Κυριακής ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση η επίτευξη συμφωνίας και τόνισε ότι η ενίσχυση των τραπεζών είναι ένα από τα πολλά βήματα που χρειάζονται. Εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, και έστειλε μήνυμα νέας λιτότητας λέγοντας ότι «απαιτούνται σκληρές αποφάσεις για να διορθώσουμε τα προβλήματα».

Από την ελληνική πλευρά είναι βέβαιο ότι τα κόμματα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη διάσωση της Ισπανίας «διαβάζοντας» ο καθένας το ευρωπαικό μήνυμα κατά το δοκούν. Πηγές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ισπανική περίπτωση ως ένα υπόδειγμα σωστής διαπραγμάτευσης επιμένοντας στο γεγονός ότι η Ισπανία πήρε τα χρήματα χωρίς να υπογράψει σκληρό Μνημόνιο όπως έκανε η Ελλάδα το 2009.



orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου