Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Συνέντευξη με τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παπουλίδη

 Κύριε Παπουλίδη, καταρχήν να σας καλωσορίσουμε στην εφημερίδα μας. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία αυτή η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, τόσο για εσάς, όσο και για τα άλλα παιδιά που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς, καθώς και τις φιλοδοξίες που έχετε για την τοπική κοινωνία της Καστοριάς, από την οποία ζητάτε πλέον την ψήφο της.


Να σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ για την πρόσκληση. Να ξεκινήσω, λέγοντας σας δύο πράγματα για εμένα. Έχω σπουδάσει στη Σκωτία με αντικείμενο σπουδών που αφορά τις βιοεπιστήμες. Συγκεκριμένα έχω σπουδάσει Βιοτεχνολογία και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και διατριβή πάνω στη Μοριακή βιολογία και την Ιατρική Γενετική. Με αυτό το αντικείμενο ασχολούμαι σήμερα , τόσο επιχειρηματικά όσο και επιστημονικά και έχω ιδρύσει διαγνωστικά κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες γενετικής, Επίσης, έχω εργαστεί στο παρελθόν και σε διαφορετικό αντικείμενο το οποίο έχει να κάνει με τον τομέα ανάπτυξης δημοσίων έργων τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, μελέτης και χρηματοδότησης , αλλά και στην υλοποίηση αυτών ως ειδικός σύμβουλος σε σχετική επιχείρηση.

Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς πάντα άνηκα στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να έχω ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.
Μου έγινε μια πρόταση από τα κεντρικά του κόμματος, από το γραφείο του Προέδρου και την αποδέχτηκα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συμμετοχή πληροί τα κριτήρια της ανανέωσης, που είναι και η μεγάλη προσπάθεια που κάνει το κόμμα. Από εκεί και πέρα η δική μου συμμετοχή δεν διεκδικεί κάποιο βουλευτικό αξίωμα, είναι περισσότερο συμβολική και θεωρώ ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία που περνάμε είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή νέων ανθρώπων από όπου μπορούν και με όποιο χώρο ταυτίζονται, Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως διαμορφώθηκε, έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως επίσης και ο Θωμάς Αναστασίου, ο οποίος είναι και ο πρώτος της λίστας. Αισιοδοξώ ότι με αυτή τη σύνθεση θα πάμε καλά.



Είστε ο γιός του κ. Δημήτρη Παπουλίδη ο οποίος έχει διατελέσει πολύ επιτυχημένες θητείες στο Δήμο Καστοριάς και έχει αφήσει πίσω του σε πολλά έργα το όνομά του χαραγμένο με θετικές εντυπώσεις από την τοπική κοινωνία της Καστοριάς. Σας δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος η προϊστορία του πατέρα σας;


Δεν θα το έλεγα άγχος. Λόγω του ότι του έχω βιώσει και εγώ ο ίδιος πολλά γεγονότα από κοντά, είμαι ευαισθητοποιημένος όσο αφορά κάποια ζητήματα, έχω πάρει κάποιες κατευθύνσεις και μου έχουν γίνει κατανοητά σημαντικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη ιστορία, καθώς ο πατέρας μου ήταν δήμαρχος για τρεις τετραετίες, όπου έχει διετελεστεί ένα μεγάλο και σημαντικό έργο και πιστεύω ότι πρέπει να παλέψουμε ώστε να υπάρχει συνέχεια παρόλο που οι καιροί έχουν αλλάξει και δυστυχώς δεν υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες, δεν υπάρχουν τα ίδια διαθέσιμα κονδύλια. Θέλει μεγάλο αγώνα, αλλά πιστεύω πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα με μεθοδική και συλλογική προσπάθεια.




Στην Π.Ε. Καστοριάς, η νεολαία αναγκάζεται να φύγει προς το εξωτερικό ή προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά εδώ, ποιες είναι οι προτάσεις σας πάνω σε αυτό το θέμα;


Κοιτάξτε αυτό είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο ζήτημα. Και είναι και το ζητούμενο σήμερα σε εθνικό επίπεδο. Η ανεργία στις μέρες μας έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. Εδώ στην Καστοριά υπάρχει ένα τοπικό προϊόν η γούνα. Είναι γνωστό σε όλους ότι η πόλη μας παράγει και θα πρέπει η προσπάθεια να ξεκινήσει από την καθετοποίηση της παραγωγής. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δούμε κίνητρα για την πρωτογενή παραγωγή σε σχέση με αυτό το προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας . Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε αναπτυξιακές δράσεις και στον τριτογενή τομέα και κυρίως τον τουρισμό που είναι το άλλο βασικό για την πόλη μας προϊόν. Πρέπει να δρομολογίσουμε αναπτυξιακά έργα και πρέπει να φροντίσουμε την κληρονομία που μας άφησε η φύση




Ένα ακόμα θέμα το οποίο πονάει εδώ στην Καστοριά, είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα κάποια έργα τα οποία είναι κομβικής σημασίας. Μιλάω για τη σήραγγα της Κλεισούρας, το οποίο σταμάτησε στο στάδιο των μελετών καθώς και για την Αρχιτεκτονική σχολή την οποία ο Δήμος, οι Σύλλογοι και οι πολίτες την θέλουν,γιατί θα ζωντανέψει την πόλη της Καστοριάς.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα τα οποία δεν καταλαβαίνω γιατί καθυστερούν τη στιγμή μάλιστα που οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να δούμε πάρα πολύ σοβαρά και άμεσα το θέμα της λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής εδώ στην Καστοριά.




Θέλω να τοποθετείται λίγο στο θέμα του πετρελαίου. Είμαστε μια ευαίσθητη περιοχή με πολλά μειονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές, έχουμε περισσότερους μήνες χειμώνα, και έχουμε μια απαγορευτική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο κάθε πολίτης της Π.Ε. Καστοριάς Προσπαθεί να βρει διεξόδους και άλλες μορφές για θέρμανση. Ποια είναι η θέση σας στο θέμα του πετρελαίου.

Πρόκειται για μια κοινωνική αδικία. Δεν μπορεί να αυξάνεται το κόστος ζωής σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και «παγώνει» κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, σε σχέση με τις νησιωτικές περιοχές που δεν ξέρω κατα πόσο χρειάζονται το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση σε σχέση με τις δικές τους ιδιαιτερότητες όπως το χαμηλό ΦΠΑ σε είδη εστίασης. Δεν μπορεί το κόστος να είναι το ίδιο εδώ και το ίδιο εκεί.. Η Δυτική Μακεδονία είναι ήδη μια επιβαρυμένη περιοχή, με όλα όσα προανέφερα και πρέπει να δοθεί μια λύση. Αυτό που πρέπει να υπάρχει κατ αρχήν είναι η πολιτική βούληση. Θα μπορούσε από εκεί και πέρα για παράδειγμα να δίδεται ένα επίδομα θέρμανσης, ανάλογα με τη φορολογική δήλωση. Η τιμή του πετρελαίου ελέγχεται και από τις Διεθνείς Συνθήκες, οπότε είναι πιο εύκολο να ελέγξουμε την κατάσταση μέσα από το επίδομα.




Ποια είναι η άποψή σας για τα ανά καιρούς σενάρια που ακούγονται και αφορούν το κλείσιμο του ΚΕΝ στο Άργος Ορεστικό;


Ο στρατός είναι ένας φορέας ανάπτυξης. Υπάρχουν σενάρια για το κλείσιμο του ΚΕΝ και θεωρώ ότι πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα. Πιστεύω πως όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει καμία μονάδα αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί ο στρατός στις παραμεθόριες περιοχές, για λόγους ασφάλειας.




Στις τελευταίες εκλογές, παρατηρήσαμε μια αντίδραση από τους ψηφοφόρους και τη στροφή τους σε μικρότερο κόμματα, που στόχο είχαν κατά τη γνώμη μου, να σπάσουν το δικομματισμό και να εκφράσουν την αντίδρασή τους προς το κατεστημένο των τελευταίων χρόνων. Πώς βλέπετε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα;


Έτσι όπως εξελίχθηκε η όλη ιστορία, μου φαίνεται λογικό. Και αυτό το οποίο βλέπουμε μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η απαίτηση του κόσμου μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία της ψήφου για ανανέωση των κομμάτων. Νομίζω αυτό για το οποίο “τιμωρήθηκε” και το ΠΑΣΟΚ είναι η συντήρηση κάποιων καταστάσεων σε τέτοιο βαθμό. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει, υπάρχει ανανέωση σε όλα τα επίπεδα και φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει αυτή τη νέα προοπτική. Αυτό ο κόσμος δεν το είδε, λόγω του ότι επωμίστηκε το κόμμα αυτό, όλο το κόστος που έχει να κάνει με την υπογραφή των μνημονίων και τα δανειακών συμβάσεων, τα οποία έγιναν σε καθεστώς τεράστιας πίεσης. Ήρθε το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει μια τρομερή κατάσταση τη στιγμή που η ελληνική οικονομία είχε ήδη αρχίσει να κατρακυλά. Πάρθηκαν μέτρα κονωνικά άδικα, κάποια πράγματα δεν έγιναν, τα όποια κατά τη γνώμη μου κακώς δεν έγιναν καθώς κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλουν τελικά τα μνημόνια έπρεπε να τις είχαμε αποφασίσει από μόνοι μας. Ο κόσμος με αυτό που είδε σαν αποτέλεσμα είναι λογικό να έχει ένα θυμό, να ψηφίζει από αντίδραση και έτσι να έχουμε φαινόμενα που δεν περιμέναμε. Πιστεύω όμως μέσω αυτής της ανανέωσης και της προοπτικής την οποία παρουσιάζουμε, αυτό το τοπίο σιγά-σιγά να αλλάξει και ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πλέον τι έχει να επιλέξει.


Εφημερίδα: Ορίζοντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου