Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Εξοικονόμηση ενέργειας: η κρίση «πάγωσε» τις επενδύσεις

Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει καταστήσει τους ιδιοκτήτες μεγάλων εμπορικών και δημοσίων κτιρίων ιδιαίτερα επιφυλακτικούς σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

 
Εκπρόσωποι του κλάδου από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις αποδίδουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς το όφελος δεν περιορίζεται μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Το ποσοστό των εμπορικών και δημοσίων κτιρίων στην Ευρώπη ανέρχεται σε 25%, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιωτικές κατοικίες είναι πολύ περισσότερες.
Ωστόσο, οι ενεργειακές παρεμβάσεις στα δημόσια και εμπορικά κτίρια αποδίδουν πολύ γρηγορότερα συγκριτικά με τα σπίτια γιατί η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος είναι πολύ μεγαλύτερη και τα κέρδη από την αρχική επένδυση είναι ορατά πολύ σύντομα.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμενόταν ότι οι ιδιοκτήτες δημοσίων και εμπορικών κτιρίων θα στρέφονταν σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που δεν συνέβη λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης που τους κατέστησε ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Το γεγονός ότι το αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο για τις ενεργειακές παρεμβάσεις είναι μεγάλο λειτουργεί ανασταλτικά για τους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα.
Ωστόσο το αρχικό κεφάλαιο μπορεί να εξευρεθεί μέσω εξειδικευμένων εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών, όπως η γερμανική Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), μια κυβερνητική αναπτυξιακή τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη.

Η KfW παρέχει, μέσω συμβατικών τραπεζών, μακροχρόνια δάνεια σε κατοικίες, αλλά και σε δημόσιες Αρχές και επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν ενεργειακές παρεμβάσεις στα παλιά τους κτίρια έτσι ώστε να αυξήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Αυτό που καθιστά την KfW τόσο ελκυστική στους επενδυτές είναι ότι συμμετέχει στο επενδυτικό ρίσκο. Για κάθε ευρώ που ξόδεψαν οι επενδυτές είδαν κέρδος 5 ευρώ, το οποίο υπολογίστηκε βάσει των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ή τα οφέλη που προέκυψαν για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Παρόμοια κέρδη είδαν οι επενδυτές και στην Ιρλανδία, η οποία έχει επίσης θεσπίσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση ενεργειακών παρεμβάσεων.
Οφέλη για την υγεία και την κοινωνία
Παρά την γενικότερη τάση περικοπής των δαπανών, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη που σήμερα υλοποιούν ενεργειακές παρεμβάσεις στα κτίρια τους.

Αν και τα αίτια κατά βάση είναι οικονομικά, όπως η εξοικονόμηση χρημάτων από τους μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος, οι επιχειρηματίες στρέφονται στα κτίρια με μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ευεξίας των εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου