Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΚΑΣΤΟΡΙΑ¨..Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πολη μας

Την Καστοριά θα επισκεφτεί στις 30 Ιουλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για να παραστεί στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας της εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας ασκησάσης και θα είναι αυτός που θα εγκαινιάσει το ιερό κιβώριο στον τάφο της Αγίας που καθημερινά καταφεύγουν οι πιστοί και θα ανάψει για πρώτη φορά τις κανδύλες που θα καίνε άσβεστες στον τάφο και το χώρο της ασκήσεως της Αγίας.


Σημειώνεται ότι η μνήμη της Οσίας Σοφίας τιμάται στις 6 Μαΐου, ημερομηνία που είχε οριστεί να επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Καστοριά, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω των εθνικών εκλογών.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ μίλησε για τη σπουδαιότητα αυτού του γεγονότος, το οποίο αποτελεί μια απάντηση του Θεού στις δύσκολες ημέρες που διέρχεται ο ελληνικός λαός, μια απάντηση κατά την οποίο ο Θεός δεν αφήνει άμοιρο το λαό των ορθοδόξων και συνέχισε κάνοντας λόγο για την έκταση που έχει πάρει «Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο δεν στέκεται μόνο στα όρια της Μητροπόλεως Καστοριάς, ούτε μόνο στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά έχει φτάσει στα πέρατα της Οικουμένης. Και πράγματι το διαπίστωσα αυτό, όταν μου έδειξαν μια ιστοσελίδα στη Ρωσία, η οποία εμπεριέχει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τη μορφή της Αγίας Σοφίας και μάλιστα καλούν και εκεί το λαό να συμπανηγυρίσει αυτή την ημέρα μαζί μας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι κατέγραψαν στο Αγιολόγιο της εκκλησίας τους τη μορφή της Αγίας Σοφίας, στη Ρωσία, στην Αμερική, στην Αυστραλία, καθώς με γράμματά του Πατριάρχης μας ενημερώνει πάντοτε όλες τις τοπικές εκκλησίες για αυτό το μεγάλο γεγονός».
Το επίκεντρο όλων αυτών των εκδηλώσεων και το κέντρο της Οικουμένης, θα είναι η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας η Καστοριά, με τους Αγίους της, με την παρουσία της, με τον πολιτισμό της, με τους ήρωές της, με τη φιλοξενία της, με το πνεύμα της αγάπης της, προσφέροντας στο Θεό ένα ακόμα ένα τέκνο της, που είναι η Αγία Σοφία η οποία έζησε 47 ολόκληρα χρόνια στο μοναστήρι της Κλεισούρας. Κυνηγημένη από τον Πόντο, ήρθε στα μέρη μας και με εντολή της Παναγιάς, έμεινε στο μοναστήρι της Κλεισούρας και έζησε ασκητικά και μαρτυρικά, ώσπου το 1974 συναριθμήθηκε στους Αγίους της Εκκλησίας μας.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς, εξήγησε επίσης τους λόγους για τους οποίους ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί το Νυμφαίο «Όταν ο Παναγιότατος είχε έρθει στη γειτονική Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, δέχθηκε μια επιστολή, από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας κ. Μέρτζο και νυν πρόεδρο της εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών να επισκεφτεί και το Νυμφαίο. Ο κ. Μέρτζος μάλιστα του εξιστορούσε την ιστορία του Νυμφαίου και την προσφορά του στην εκκλησία. Όπως του είπαν εκ των υστέρων, είχε ταχτοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης και να έρθει στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, παρά τις επιθυμίες τις δικές μου. Άλλωστε εγώ έχω πει ότι μεταξύ των Μητροπολιτών, δεν υπάρχουν όρια, αλλά αλληλοσεβασμός και είμαστε μια οικογένεια, με όλη την ομήγυρη των Αγίων Επισκόπων της εκκλησίας μας. Ο Παναγιότατος εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί το Νυμφαίο και ίσως να είναι δικαιολογημένη η πικρία των Αργειτών, γιατί δεν θα επισκεφτεί ο Πατριάρχης μας το Δήμο Ορεστίδος κάτι το οποίο όμως, δεν οφείλεται σε εμένα»
Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ το μήνυμα που εκπέμπεται από τη μορφή της Αγίας Σοφίας και από τον ερχομό του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι η ελπίδα η οποία πρέπει να έχουμε και «Να είμαστε κοντά στην εκκλησιά, να ζούμε στην εκκλησία και να απολαμβάνουμε όλα όσα μας χαρίζει καθημερινά η εκκλησία». Ο Μητροπολίτης Καστοριάς επίσης παρακάλεσε το λαό μας αυτές τις ημέρες, να παρευρίσκεται στο Μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισούρας, στο Ναό του Αγίου Νικάνορα, στη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας, στο Δημοτικό Μέγαρο Καστοριάς, στο ενυδρείο Καστοριάς, αλλά και στο Αεροδρόμιου του Άργους Ορεστικού, από όπου την Τρίτη 3 Ιουλίου θα αναχωρήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την Κωνσταντινούπολη, έτσι ώστε να του δείξουμε το σεβασμό και τη αγάπη μας, αλλά ταυτόχρονα να πάρουμε και την ευλογία του που είναι τόσο απαραίτητη για τη ζωή μας.
Το Σάββατο 30 Ιουνίου και ώρα 7:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη με μεγάλες τιμές στην πλατεία Ομονοίας και θα γίνει η προσφώνησή του εκ μέρους όλων των Καστοριανών πολιτών και στη συνέχεια θα οδεύσει στην Ιερά Μητρόπολη για να πρωτοστατήσει στον εσπερινό μαζί με τον Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, αλλά και με πολλούς ακόμα ιεράρχες.
Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, μίλησε για την εξαιρετική τιμή του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου να επισκεφτεί την περιοχή μας, ύστερα από τις συντονισμένες ενέργειες και την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ «Με τις ευχές, τις ευλογίες και την πρωτοβουλία του πανάξιου και ακάματου Μητροπολίτη μας, έφτασε αυτή η κορυφαία στιγμή της ορθοδοξίας και να συμβαίνει αυτό το σπάνιο γεγονός, η αγιοκατάταξη της Οσίας Σοφίας, η οποία μόνασε στο μοναστήρι της Κλεισούρας. Είναι ένα πανανθρώπινο και πανορθόδοξο γεγονός που κάνει την περιοχή μας γνωστή για την αγιοσύνη της, στα πέρατα του κόσμου, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από το Νότο μέχρι το Βορρά». Ο τόπος μας είναι ο τόπος ο οποίος γέννησε τον Άγιο Διόνυσο και τον Άγιο Θεοδόσιο και έχει αναδείξει και ανακηρύξει μεγάλους ανθρώπους στην ιστορία «Πιστεύουμε ότι ο Μητροπολίτης μας, θα είναι ο συνεχιστής της βαριάς θρησκευτικής κληρονομίας που άφησαν οι προκάτοχοί του και ιδιαίτερα ο Γερμανός Καραβαγγέλης ο οποίος έδωσε τόσους αγώνες για το έθνος».
Αυτές τις μέρες θα ζήσουμε στην περιοχή μας μοναδικά γεγονότα κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και σύμφωνα με τον κ. Χατζησυμεωνίδη είναι ένα σημαντικότατο γεγονός καθώς πρόκειται για μια προσωπικότητα διεθνώς αναγνωρισμένη, ως αρχηγός κράτους, ως πνευματικός ηγέτης, ως σφυρηλάτης διπλωματικών σχέσεων με τις γείτονες χώρες και ως προωθητής αισθημάτων φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης. Επίσης είναι μια προσωπικότητα που έχει οικολογικές ευαισθησίες και ακουμπάει τα φιλοπεριβαλλοντικά αισθήματα των Καστοριανών πολιτών. «Εμείς ως Δήμος Καστοριάς για όλους αυτούς τους λόγους αισθανόμαστε την εξαιρετική τιμή και ανάγκη να τιμήσουμε τον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη με τον τίτλο του επίτιμου δημότη του Δήμου Καστοριάς» Η αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη του Δήμο Καστοριάς, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Ιούλιου και ώρα 9:30 π.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Καστοριάς.
Ο Πατριάρχης την Τρίτη στις 11.30 το πρωί θα εγκαινιάσει το ενυδρείο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Καστοριάς.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή, η ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί ευλογία, τιμή και χαρά για τους Δυτικομακεδόνες και ειδικότερα για τη Μητρόπολη Καστοριάς «Σηματοδοτεί για όλους μας τους άρρηκτους δεσμούς πίστης και αίματος, δεσμούς ακατάλυτους μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Μακεδόνων και γενικότερα όλων των Ελλήνων»
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, νιώθει απέραντη ευγνωμοσύνη έναντι του Οικουμενικού Πατριάρχη και για αυτό με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το πρωτόκολλο, ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την απόδοση τιμών, όπως ακριβώς προβλέπονται σε αρχηγό του κράτους «Θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή το βράδυ για την απόδοση τιμών στον Παναγιότατο και είμαι σίγουρος ότι η παρουσία του και η ευλογία που θα μας δώσει, θα μας οπλίσει με δύναμη για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε και να βγούμε νικητές από τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε ως Έλληνες».
Ο κ. Δακής κάνοντας επίσης μια αναδρομή στο παρελθόν ανάφερε το εξής περιστατικό «Πριν από λίγα χρόνια, στην επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού μας Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο αεροδρόμιο η επίσημη ονομασία στην υποδοχή του χώρου προέλευσης έλεγε Κωνσταντινούπολη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι ακριβώς σημαίνει αυτό και δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο».
Επίσης, ανακοινώθηκε, λόγω της συγκυρίας, περικόπηκαν σημαντικά οι δαπάνες για τη φιλοξενία επισκεπτών, ώστε να εξασφαλιστούν και να διατεθούν χίλια κουπόνια για ένα γεύμα, σε εστιατόρια και ταβέρνες της πόλης, σε ισάριθμους φτωχούς δημότες της Καστοριάς, προκειμένου να συνεορτάσουν μαζί με τους συμπολίτες τους την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Όλη η Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα η πόλη της Καστοριάς περιμένει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με αγάπη, σεβασμό και χαρά για να μας τιμήσει με την παρουσία του και την ευλογιά του.
Χρύσα Κοσμίδου
www.orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου