Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ζητείται ομάδα σωτηρίας για τους Καστοριανούς πολίτες από τα αδέσποτα

Θύματα της αδιαφορίας οι πολίτες της Καστοριάς
Το καλοκαιράκι έφτασε και σίγουρα για τους περισσότερους είναι περίοδος ανεμελιάς και ξεκούρασης, για τους Καστοριανούς πολίτες όμως είναι σίγουρα η πιο δύσκολη περίοδος!Αυτό συμβαίνει γιατί η ανεμελιά και η διάχυση σε δρόμους της πόλης ειδικά στην Νότια Παραλία παρεμποδίζεται από την εμφάνιση αδέσποτων σκυλιών.



Πολλά σκυλιά «θηριώδη» όπως τα χαρακτηρίζουν οι πολίτες της Καστοριάς περιπλανιούνται «άσκοπα» χωρίς ανθρώπινο δεσπότη. Ο αριθμός τους ανέρχεται στα 100 με 150 αριθμός που μας αφήνει άφωνους μόνο στο άκουσμα του. Το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό, διαχρονικό και άλυτο.
Δυστυχώς στην πλειονότητά τους  δεν είναι φιλικά και ακίνδυνα, τα βίαια επεισόδια που αφορούν αδέσποτους σκύλους φέρνουν το πρόβλημα στο προσκήνιο, προκαλώντας ευρεία δημόσια συζήτηση.
Η Απεριόριστη κυκλοφορία τους μας θυμίζει με μια ελευθερία που μας εξοργίζει και μας φοβίζει.  Αν και αποτελούν την ζωντανή ψυχή της πόλης της Καστοριάς ωστόσο απολαμβάνουν μία ανεξέλεγκτη ελευθερία που δεν θα πρέπει να εναπόκειται πέρα από την ευθύνη των ανθρώπινων διευθετήσεων.
Άμεση  λοιπόν κρίνεται η διευθέτηση του θέματος των αδέσποτων σκυλιών που έχουν κατακλύσει την Νότιο Παραλία. Οι πολίτες της Καστοριάς δηλώνουν τρομαγμένοι αφού όχι μόνο έρχονται αντιμέτωποι με τα αδέσποτα σκυλιά σε καθημερινή βάση αλλά είναι  ραγδαία και η αύξηση τους.
Η επικινδυνότητα της κατάστασης είναι εμφανής αφού μέχρι στιγμής σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σημειώθηκαν 10 περιστατικά από επίθεση αδέσποτων σκυλιών. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανθρωπιά και η ευαισθησία να υπερισχύσουν και να μην αποτελούν αφηρημένες έννοιες αλλά να τους δοθεί υπόσταση και νόημα μέσα από την δραστηριοποίηση των αρμόδιων φορέων.
Ο σκύλος, σύντροφος, προστάτης, φύλακας, προφυλάσσει τις ζωές μας. Ωστόσο, συχνά ζει αδέσποτος, αντιμέτωπος με την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, την πείνα, και δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός της επίθεσης από την πλευρά του. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να δημιουργηθεί μία "ασπίδα" προστασίας από πολίτες, κράτος, φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνιάτρους.
Είναι γνωστό σε όλους μας πως η υπάρχουσα με τα αδέσποτα ζώα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας των πολιτών της πόλης μας, αλλά κυρίως της αδιαφορίας της Ελληνικής πολιτείας και όλων των αρμοδίων φορέων, που ποτέ δεν είδαν την πραγματική διάσταση του προβλήματος και την ανάγκη να δώσουν λύση.
Για αυτό λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και όντας ευαισθητοποιημένοι να περισυλλέξουν τα επικίνδυνα σκυλιά. Οι εγκαταλείψεις ζώων στους δρόμους αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ελλείψει πόρων έχουν “παγώσει” τα όποια προγράμματα περισυλλογής και στείρωσης αδέσποτων από τους δήμους.
Συνεπώς λοιπόν επειδή το πρόβλημα με τα αδέσποτα  απλώς παραμένει στο επίπεδο των καλών προθέσεων, και διογκώνεται μέρα με την μέρα ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος –πράσινου, πολιτικής προστασίας, γεωργίας-αλιείας και κτηνοτροφίας, κύριος Τσαιρίδης  Αλέξανδρος, υποστηρίζει πως  θα γίνουν άμεσα οι πρώτες ενέργειες από πλευράς Δήμου και αφορούν :
στην άμεση πρόσληψη κτηνιάτρου, η οποία πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα με οκτάμηνη σύμβαση αν και η εξεύρεση κονδυλίων σύμφωνα και με τον κύριο Τσαιρίδη είναι αρκετά δύσκολη,
στην περισυλλογή των αδέσποτων ζώων,
στην καταγραφή και στείρωση σύμφωνα με τις θεσμικές επιταγές
στην διαμόρφωση ενός ειδικού χώρου- καταφυγίου για να αποφευχθούν επιπλέον ατυχή περιστατικά.
«Σαν Δήμος γνωρίζουμε ότι η διαχείριση των αδέσποτων γινόταν περιστασιακά και ευκαιριακά. Τα καταφύγια δεν οργανώθηκαν ποτέ και συνεπώς δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε έλεγχο. Ωστόσο ο Δήμος επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία, επιδιώκει την εποικοδομητική συνεργασία με την φιλοζωική υπηρεσία, τα φιλοζωικά σωματεία και την επικουρία των εθελοντών αν και μέχρι την παρούσα φάση δεν αξιοποιήθηκε η δέουσα συνεργασία στο βαθμό που έπρεπε» θέλησε να εξάρει ο Δήμαρχος  κύριος Τσαιρίδης. Για αυτό ο Αντιδήμαρχος κρίνοντας απαραίτητη την δραστηριοποίηση  όλων και επικροτώντας τις αξιόλογες  κινήσεις επιβραβεύει την κτηνίατρο Τελιγιορίδου Ολυμπία  η οποία προέβη σε μία αξιέπαινη προσφορά  δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό για την αγορά αντιπαρασιτικών κολάρων.

Επιπλέον επειδή κρίνεται αδήριτη η ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων ο Αντιδήμαρχος κύριος Τσαιρίδης τονίζει πως κυνοκομείο δεν μπορεί να συσταθεί στην Καστοριά γιατί υφίστανται άλλες προδιαγραφές , παρόλα αυτά η σύσταση ενός καταφυγίου είναι εφικτή.
Στο θέμα έχει επικεντρωθεί και ο σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς γιατί είναι ιδιαίτερα σοβαρό, και ο όγκος των σκυλιών, που έχουν αρχίσει να λειτουργούν «ως αγέλη» είναι μεγάλος και είναι εμφανώς πιο ανήσυχα. Η υφιστάμενη κατάσταση  εγκυμονεί κινδύνους, και  αυτή τη στιγμή όντας οριακή, παραμονεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει, με απρόβλεπτες συνέπειες. Για αυτό λοιπόν στο πλαίσιο αυτό ο σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς και ο Αντιπρόεδρος του ο κύριος Μπάκαρης  έχουν υποβάλλει μία αξιόλογη πρόταση και αφορά στην συγκέντρωση των αδέσποτων σε περιφραγμένο χώρο στον Άγιο Χαράλαμπο, χωρισμένο σε 60 τετραγωνικά, όπου κάθε ζώο εναπόκειται ξεχωριστά.
Βάσει όμως της νομοθεσίας  όπως αναφέρει ο κύριος Τσαιρίδης «ο Δήμος θα εφαρμόσει το σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των ζώων προσωρινά αφού δεν καθίσταται υποχρεωμένος να περιθάλψει τα αδέσποτα επί μονίμου βάσεως. Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος  Καστοριάς σε πρώτη φάση θα περισυλλέξει το ζώο θα το περιθάλψει για 10 μέρες ,και μετά  θα το αφήσει  ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, μακριά βέβαια από δημόσιους χώρους σχολεία και νοσοκομεία. Μόνο όταν ένα ζώο κριθεί επικίνδυνο ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου κτηνιάτρου και την συγκατάθεση της φιλοζωικής οργάνωσης, θα αποφασιστεί η ευθανασία. Ο Δήμος συνεπώς μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα προβεί σε αυτή την λύση της ευθανασίας αν και επιδιώκει την ευζωία των ζώων μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα.»
Άμεση πρέπει να είναι η λήψη αποτελεσματικών μέτρα, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των εξαθλιωμένων αδέσποτων ζώων, που αποτελεί όνειδος για την παιδεία και τον πολιτισμό μας. Ο κύριος Τσαιρίδης αναφερόμενος  λοιπόν στην διάθεση κινητοποίησης του Δήμου αναφέρει πως «Ο Δήμος  Καστοριάς αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί ωστόσο και οι δημότες έχουν ευθύνη για το ζώο που κατέχουν αφού σύμφωνα με τις επιταγές της νομοθεσίας το ζώο πρέπει να έχει το βιβλιάριο υγείας, και να είναι στειρωμένο. Ο Δήμος δεν επιδεικνύει αδιαφορία αφού μέσα σε αυτή την κρίση έχει δαπανηθεί για τροφές και φάρμακα ένα σεβαστό ποσό που αγγίζει τα 40000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο είναι πολύτιμη η αρωγή της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας και των φιλοζωικών οργανώσεων»
Οι φόλες «ξεθωριάζουν» τον πολιτισμό της Καστοριάς!
Φαίνεται λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι και τόσο απλό. Δυστυχώς, για όποιον ασχολείται με τα αδέσποτα, το σκηνικό είναι γνωστό. Στην πλειοψηφία των μεγάλων έργων και των «αξιοποιήσεων» προηγούνται  και οι φόλες .
Στο πλαίσιο αυτό ο Αντιδήμαρχος διαμηνύει έντονα «πως  καταγγέλλει δημοσίως και καταδικάζει την κίνηση των αγνώστων που με τις φόλες θέλησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πόλη μας. Επιπλέον ο κύριος Τσαιρίδης  τονίζει «πως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο με θεσμοθετημένες προτάσεις που απαγορεύουν την παροχή δηλητηριωδών ουσιών σε ζώα οι γνωστές σε όλους φόλες και ξεκαθαρίζει ο Δήμαρχος πως σε περίπτωση που προβεί κάποιος Δημότης μας σε αυτή την κίνηση και εντοπιστεί θα υπάρχουν χρηματικές κυρώσεις μέχρι και φυλάκιση ενός έτους».
Το φαινόμενο αυτό  της επιβολή βάναυσων τακτικών που έχει ως επακόλουθο την εξόντωση των ζώων πάνω στα οποία εκτονώνεται η έλλειψη παιδείας και πολιτισμού, εξευτελίζει την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς επιδεικνύοντας το χαμηλό επίπεδο της κυνοφιλίας των Δημοτών .Πέρα λοιπόν από την θέσπιση νόμων με σοβαρές ποινικές κυρώσεις αυτό που θα συνδράμει δραστικά στην επίλυση του ζητήματος είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών από μικρή ηλικία για τη σωστή μύηση στην ζωοφιλία.
Αναστασία Τζάκα
www.orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου