Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στα άκρα η αντιπαράθεση ενόψει Συνόδου Κορυφής

Με το εγχείρημα του δημοσιονομικού συμφώνου να αμφισβητείται πλέον ανοιχτά και την αντιπαράθεση για την έκδοση ευρωομολόγων να εντείνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση πηγαίνει διχασμένη στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι προσπάθειες των τεσσάρων ευρωπαϊκών οικονομιών -Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας- των τελευταίων ημερών για να βρεθεί κοινός τόπος ενόψει της κρίσιμης συνόδου φαίνεται πως έπεσαν στο κενό. Ενδεικτικά είναι τα λόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να είπε σε συνάντηση με τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Φιλελεύθερους, «όσο ζω δεν θα υπάρξει συλλογική ανάληψη χρέους στην ευρωζώνη», δηλαδή ευρωομόλογο.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε έτοιμος να εργαστεί «μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, αν χρειαστεί» με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, για να βρεθεί ένα σύνολο πειστικών λύσεων στην κρίση προτού ανοίξουν οι αγορές, τη Δευτέρα.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συνόδου θα τεθεί και το σχέδιο των Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο προβλέπει αυξημένες αρμοδιότητες για την Κομισιόν, έως και δικαίωμα επαναδιατύπωσης των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης.

Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία θα επιχειρήσουν ακόμα μία φορά να βρουν κοινή γραμμή, παίρνοντας υπόψη και τα αιτήματα διάσωσης που έχουν καταθέσει η Ισπανία και η Κύπρος.

Διαβάστε επίσης:

FT: Πρόταση για αύξηση αρμοδιοτήτων της Κομισιόν

Μέρκελ: Όσο ζω δεν θα υπάρξει συλλογική ανάληψη χρέους στην Ευρώπη


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου