Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Σε τι στοχεύει ο Ευαγ. Βενιζέλος με τις πέντε επιλογές στο υπουργικό συμβούλιο

Οι δύο υπουργοί και τρεις υφυπουργοί με τους οποίους συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αποτελούν αυστηρά προσωπικές επιλογές του Ευαγ. Βενιζέλου και δεν αποτέλεσαν προϊόν καμίας εσωκομματικής συνεννόησης.


Ο πρώτος στόχος του κ. Βενιζέλου αφενός η παρουσία του ΠΑΣΟΚ να είναι ισχνή και αφετέρου οι επιλογές να μην παραπέμπουν άμεσα στο φθαρμένο και απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ, επετεύχθη.
Ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε στην επιλογή του Β. Ράπανου Ράπανου για επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν τον πρότεινε όμως εκείνος.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό οι σχέσεις του με τα στελέχη που αποτελούν τους στενούς συνομιλητές του κ. Σημίτη (από τον Λ. Παπαδήμο και τον Τ. Γιαννίτση μέχρι τον Γκ. Χαρδούβελη και τον Β. Ράπανο) όπως και με τον ίδιο τον Κ. Σημίτη δεν είναι και οι καλύτερες.
Αυτή η πληροφορία εξηγεί και γιατί δεν προχώρησαν (αν ήταν ποτέ στα σχέδια Βενιζέλου) υπουργοποιήσεις όπως του Γ. Στουρνάρα, του Γκ. Χαρδούβελη κ.α.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευ. Λιβιεράτος αλλά και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαφτάρης αποτελούν προσωπικές επιλογές, είναι όμως και προσωπικοί φίλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Λίγοι θυμούνται ότι ο κ. Τσαφτάρης ήταν στο πάνελ των βασικών ομιλητών στην προεκλογική εκδήλωση του Ευ. Βενιζέλου στη Βέροια με ακροατήριο αγρότες και νέους αγρότες, κατεβάζοντας θέση υπέρ της αλλαγής της ΚΑΠ κάτι που δεν αποτελούσε πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον νέο υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βερνίκο, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια τακτικός συνομιλητής και φίλος του Ευ. Βενιζέλου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποντάρει πολλά στον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος λόγω χαρτοφυλακίου (όπως συνέβη στο παρελθόν με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γ. Παπανδρέου) θα είναι «το μάτι και το αυτί» του κ. Βενιζέλου καθώς δε θα λείπει από καμία κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. Λόγω θέσης και εμπειρίας αλλά και διασυνδέσεων στις Βρυξέλλες.
Σε ότι αφορά δε τον κ. Παπαθεοδώρου, τον νέο υφυπουργό Παιδείας θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν αποτελεί μόνο έναν από τους τακτικούς συνομιλητές και φίλους αλλά και επίσης προσωπική επιλογή του κ. Βενιζέλου. Η επιλογή του αποτελεί και σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ο υφυπουργός Παδείας κ. Παπαθεοδώρου ήταν ένας από τους πιο σκληρούς πολέμιους του νόμου της Α. Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας.
Από τη θέση του προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων ήταν αυτός που σήκωσε το… λάβαρο κατά του νόμου-Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ με «πύρινες» ανακοινώσεις αλλά και προσωπική αρθρογραφία.
Οι πληροφορίες λένε ότι πραγματική συζήτηση για τη συμμετοχή πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση από περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκλέξει βουλευτή, έγινε από την πλευρά του κ. Βενιζέλου μόνο για τον Δημήτρη Λιντζέρη (πρώην βουλευτής της Β΄ Πειραιά) και για τον Κ. Σπηλιόπουλο (πρώην βουλευτή Αχαίας που δεν εξελέγη λόγω της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου).
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε την προσπάθεια για την υπουργοποίηση των Λιντζέρη και Σπηλιόπουλο όταν αντελήφθη ότι κάτι τέτοιο θα σήκωνε θύελλα εσωκομματικών διαμαρτυριών αφενός από τους κορυφαίους που επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για την υπουργοποίηση βασικών στελεχών και αφετέρου από άλλους πρώην βουλευτές, είτε από εκείνους που ανήκουν στον κύκλο των υποστηρικτών του, είτε όχι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των επαφών Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη αλλά και στο πλαίσιο της τριμερούς (όπου από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ο Κ. Σκανδαλίδης) η Ιπποκράτους συζήτησε και άλλες περιπτώσεις, χωρίς όμως να επιμείνει ιδιαίτερα, καθώς το ζητούμενο δεν ήταν σε αυτή τη φάση η αυξημένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.
Στελέχη της Ιπποκράτους δεν κρύβουν μία σχετική επιφύλαξη για την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να αξιοποιήσει πολλούς κορυφαίους κομματικούς παράγοντες, αλλά εκτιμούν ότι η παρουσία πολλών εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών είναι ένα θετικό μήνυμα.
Πάντως ήδη από στελέχη που διαφωνούν με τον κ. Βενιζέλο υπάρχουν σχόλια όπως «λύσαμε τα χέρια του Σαμαρά να κυβερνήσει όπως θέλει» ή ακόμα περισσότερο «αν ήταν να πάμε σε τέτοιες επιλογές, να μας έλεγε ο Βαγγέλης να ψηφίσουμε κατ΄ ευθείαν ΝΔ και όχι ΠΑΣΟΚ». 



press-gr.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου