Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ζητούνται εθελοντές: Τον επόμενο μήνα ξεκινάει η δασοπροστασία του Γράμμου

Ζητούνται εθελοντές: Τον επόμενο μήνα ξεκινάει η δασοπροστασία του Γράμμου Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η ΜΚΟ “Καλλιστώ” διοργανώνει προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας. Για το καλοκαίρι του 2012 , θα υλοποιηθούν δύο διαφορετικά προγράμματα που θα αφορούν τις εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη (περιαστικό δάσος Σέιχ Σου) και Καστοριά (Ορεινός όγκος Γράμμου), ενώ παράλληλα τα προγράμματα εμπλουτίζονται και με νέες δράσεις.


Σύμφωνα με την Υπεύθυνη Τμήματος Εθελοντισμού του ΜΚΟ “Καλλιστώ” κα Έφη Γελαστοπούλου το πρόγραμμα ξεκίνησε  το 2007 και μέχρι σήμερα μαζί με τους εθελοντές, τους κατοίκους της περιοχής και τις αρμόδιες υπηρεσίες αναλαμβάνουν το πυροφυλάκιο της Αλεβίτσας, «Η δράση μας στο Γράμμο είναι γνωστή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και πάντα βρισκόμαστε σε συνεργασία μαζί της».
Όλη η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς διαθέτει τρία πυροφυλάκια. Το ένα βρίσκεται στο Βίτσι, το ένα στην παλιά Κοτύλι και το άλλο είναι στην Αλεβίτσα πάνω από το χωρίο της Καλής Βρύσης, λίγο πιο πάνω από τη Διποταμία. Το τρίτο πυροφυλάκιο, αυτό της Αλεβίτσας το έχει αναλάβει η ΜΚΟ “Καλλιστώ” μαζί με τους εθελοντές, οι οποίοι βρίσκονται εκεί καθημερινά για οχτώ ώρες, εκτός και αν προκύψει κάτι έκτακτο το οποίο σημαίνει ότι θα καθίσουν για περισσότερες ώρες. Από τη συγκεκριμένη θέση, η κα Γελαστοπούλου μας ενημέρωσε πως εποπτεύεται όλο ο ορεινός όγκος του Γράμμου.
Με ποια κριτήρια όμως επιλέχτηκε ο ορεινός όγκος του Γράμμου, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της δασοπροστασίας; «Γενικά η “Καλλιστώ” ασχολείται με την προστασία των μεγάλων θηλαστικών, άρα και των βιοτόπων τους. Ο Γράμμος και η ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, είναι βιότοπος αρκούδας και άλλων μικρών ή και μεγαλύτερων θηλαστικών και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί. Επίσης η έλλειψη υποδομών στις ορεινές περιοχές, ήταν ακόμα ένας λόγος ο οποίος μας οδήγησε στην επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Το πυροφυλάκιο της Αλεβίτσας έχει να χρησιμοποιηθεί από το 1998, οπότε το 2007 όπου και ξεκινήσαμε ήταν και η επαναλειτουργία του».
Το πρόγραμμα της δασοπροστασίας που θα πραγματοποιηθεί στον ορεινό όγκο του Γράμμου περιλαμβάνει τα εξής: εποπτεία της περιοχής από το πυροφυλάκιο και από άλλες θέσεις θέας, περιπολίες στη δασική περιοχή στο σύνολο του ορεινού όγκου του Γράμμου, καταγραφή της κατάστασης του δάσους, καταγραφή του οδικού δικτύου ώστε να υπάρχει επιπλέον ενημέρωση προς την πυροσβεστική και συνεπώς να ξέρει από πού μπορεί να έχει πρόσβαση, καταγραφή γενικά του δασικού οδικού δικτύου για να είναι γνωστό εκ των προτέρων σε περίπτωση πυρκαγιάς από πού μπορεί να επιχειρήσει η πυροσβεστική, επίσης κάποιοι από τους εθελοντές, οι οποίοι έχουν λάβει πρώτα την απαραίτητη ενημέρωση και εκπαίδευση και αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί η πυροσβεστική παρεμβαίνουν σε πιθανά περιστατικά. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της δασοπροστασίας είναι εθελοντικό και δεν χρηματοδοτείται από κανέναν εξωτερικό παράγοντα.
Οι παράλληλες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος LIFE άρκτος που θα λάβουν χώρα παράλληλα με τη δασοπροστασία είναι οι εξής: καταγραφή παρουσίας αρκούδας, καταγραφή των τροφικών πηγών, η καταγραφή και ο καθαρισμός μονοπατιών και ενημέρωση των κατοίκων τόσο για την προστασία της περιοχής, όσο και για την προστασία των ίδιων των ανθρώπων από ζημιές που προκαλούνται από μεγάλα θηλαστικά.

Η μόνη προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος εθελοντική συμμετοχή είναι να είναι άνω των 18 ετών. Στους εθελοντές παρέχεται ενημέρωση και τριήμερη εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τα μέσα Ιουλίου και όσον αφορά το πρόγραμμα της Καστοριάς, οι εθελοντές δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην περιοχή για μια ή για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά μπορούν να προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες και για μια μέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με την κα  Έφη Γελαστοπούλου στο 2310 252530, στο φαξ 2310 272190 και στο email: gelasto@callisto.gr.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 29 Ιουλίου έως 27 Αύγουστου
Χρύσα Κοσμίδου

orizontespress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου