Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Eurogroup: Πρώτα η έκθεση της Τρόικα και μετά επικαιροποίηση του Μνημονίου

Αργά και σταθερά θα είναι τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα όσον αφορά στο «φλέγον» ζήτημα της επικαιροποίησης του Μνημονίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το αν θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, η Christine Lagarde ανέφερε ότι οι επικεφαλής της Τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, προκειμένου να αξιολογήσουν την οικονομική κατάσταση και την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τί έχει γίνει και τί όχι, να μιλήσουμε με τις ελληνικές Αρχές και να ενημερώσουμε το Eurogroup, πριν αποφασίσουμε οτιδήποτε. Η Τροικα δεν έχει επισκεφθεί την Αθήνα από το Μάρτιο», σημείωσε.


Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης «άναψαν» το πράσινο φως για την εκταμίευση, ως το τέλος του Ιουνίου, 1 δις. ευρώ που είναι το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης των δανείων.


Περιμένοντας την Τρόικα


Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Olli Rehn, σημείωσε ότι το Eurogroup δεν συζήτησε λεπτομερώς για την αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία όπως είπε θα εξαρτηθει από την αξιολόγηση της Τρόικας «και μετά βλέπουμε».


«Καλωσορίζουμε τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης», δήλωσε.


Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Yuncker τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις στην αξιολόγηση της Τρόικα και στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.


«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όλη η διαδικασία πρέπει να επισπευσθεί», υπογράμμισε.


Εκτενής ενημέρωση για την κατάσταση στην οικονομία


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για την εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι λίγο-πολύ οι περισσότεροι στόχοι έχουν επιτευχθεί εκτός από τον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπου υπάρχουν καθυστερήσεις.


Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε το Eurogroup για την ύφεση η οποία αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς και φτάνει σωρρευτικά στο 20%. Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 22% και σε ό, τι αφορά στους νέους πάνω από το 50%, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα χρειάζεται βελτιώσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.


Το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup χαρακτηρίστηκε «θετικό» από διπλωματικές πηγές, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συγκρότηση«φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης με 179 βουλευτές. 


zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου